Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Hunger Games door Suzanne Collins

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover The Hunger Games
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 734 woorden
  • 19 april 2015
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
20 keer beoordeeld

Boekcover The Hunger Games
Shadow

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, ga…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, ge…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot...

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? 

The Hunger Games door Suzanne Collins
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik hou mijn boekbespreking over de Hongerspelen van Suzanne Collins.

Suzanne Collins schrijft boeken voor de jeugd maar is tegenwoordig meer gericht op de young-adult. De genres die ze schrijft zijn fantasy of sciencefiction.  Ze heeft niet veel boeken maar de bekendste zijn de Hongerspelen trilogie die geïnspireerd is op de mythe van Theseus en de Minotaurus.

In het land Panem, wat verdeeld is in 12 districten (provincies)  worden elk jaar de Hongerspelen gehouden, een wedstrijd waar kinderen tussen 12 en 18 elkaar moeten vermoorden om te overleven.

Katniss’ zusje wordt getrokken maar Katniss biedt zich aan om vrijwillig in haar plaats naar de Hongerspelen te gaan, samen met Peeta Mellark, de mannelijke kandidaat van district 12.

De kans dat ze overleven is zeer klein aangezien de kinderen uit district 1, 2 en 4 al hun hele leven trainen voor de Hongerspelen en een grotere kans op winnen hebben. Zij worden de Beroeps genoemd.

Als Katniss moet verschijnen voor de Spelmakers, een soort auditie, krijgt ze het cijfer 11 (op een schaal van 1 tot 12) voor haar ‘talent’ boogschieten en haar kans om te overleven.

Katniss komt in de arena en wordt al bijna vermoord door een Beroeps als ze een rugzak met levensmiddelen probeert te pakken. Ze overleeft, en sluit daarna een verbond met de kleine Rue, maar een dag later wordt Rue vermoord door een Beroeps als ze samen de voedselvoorraad van de Beroepstributen opblazen.
Als er nog vijf spelers in het spel zijn wordt er omgeroepen dat er dit jaar twee winnaars zijn, mits ze uit hetzelfde district komen.
Katniss denkt gelijk aan Peeta, die op dat moment zwaargewond aan de andere kant van de arena ligt en ze riskeert haar leven om een medicijn voor hem te halen.
Er ontstaat een liefdesverhaal tussen Peeta en Katniss, wat ze proberen te gebruiken om samen te overleven. Maar helaas voor Peeta is de echte liefde niet wederzijds.

Peeta en Katniss komen in het laatste gevecht met Cato, een Beroeps, en dat winnen ze, maar dan komt de mededeling dat er tóch maar één winnaar kan zijn.

Katniss bedenkt om tegelijk twee giftige bessen door te slikken, dan heeft het Capitool helemaal geen winnaar en zal het Capitool voor schut staan voor het hele land.

Het Capitool houdt ze net op tijd tegen en er wordt verkondigd dat er tóch twee winnaars kunnen zijn, maar het Capitool kan hun stunt niet erg waarderen...

De hoofdpersoon is Katniss. Ze heeft een opstandig karakter tegenover het Capitool. Dit is te merken aan haar trainingssessie met de Spelmakers waar ze een cijfer voor krijgt. Ze pakt de pijl en boog en mist door de zenuwen, wat raar is voor Katniss aangezien ze altijd precies goed schiet. Als ze daarna wel goed schiet heeft niemand opgelet. Ze wordt boos en schiet een pijl af op een appel op een bord naast de Spelmakers. De Spelmakers schrikken, maar de pijl was wel goed geschoten. Achteraf doet ze nog een opstandige buiging richting de Spelmakers.

Het genre is sciencefiction aangezien de meeste dingen zijn niet realistisch die in het boek voorkomen (zoals de Hongerspelen zelf). Waarschijnlijk speelt het verhaal zich 300 jaar later af in de toekomst. Het verhaal duurt ongeveer een anderhalve maand lang. Het is in een chronologische volgorde verteld. Er zitten wel enkele flashbacks in, maar die zijn niet van invloed op het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in het land Panem, wat vroeger Amerika was. Het is opgedeeld in 12 districten en daarbuiten is ook nog een ander district wat het Capitool wordt genoemd. Hier speelt het verhaal zich voornamelijk af.

Alles wordt verteld in een ik-perspectief. Dit kan je zien omdat alles in de ik-vorm staat. Je leest alles over wat Katniss denkt, wat haar gevoelens zijn en wat er om haar heen gebeurt.

Ik vond  het boek vol actie, want telkens als het verhaal een beetje rustig begon te worden in de arena gebeurden er weer erg spannende dingen.

Ik vond het boek net echt aangezien de schrijfster erg goed gebruik maakt van tijd en ruimte waardoor het net lijkt alsof je zelf in het boek zit en dat het verhaal zich als een film voor je ogen afspeelt.

En tot slot was het boek soms ook wel ontroerend want er gingen behoorlijk veel mensen onverwachts dood en doordat het boek net echt was, was dat wel erg zielig.

REACTIES

B.

B.

heel slecht verslag

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hunger Games door Suzanne Collins"