Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 713 woorden
  • 13 april 2015
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
12 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Titel:
Oorlogswinter

Auteur:
Jan terlouw

Uitgeverij:
Lemniscaat

Genre:
Oorlog

 

Beschrijving hoofdpersonen:

  • Michiel van Beusekom is 16 jaar oud, hij is een stille jongen. Zij vader is burgemeester van het dorp Vlank. Michiel gedraagt zich volwassen. Eerst leek het Michiel erg leuk en spannend om oorlog te hebben, maar later heeft hij zich bedacht.

 

Beschrijving bijpersonen:

  • Erica van Beusekom is de zus van Michiel, ze heeft de opleiding tot zuster gevolgd maar moest door de oorlog daar noodgedwongen mee stoppen. Ze is een erg eigenwijs persoon en wil perse Jack verzorgen, ze wordt zelfs verliefd op hem.
  • Dirk Knopper is de 21 jarige buurjongen van Michiel, hij zit bij de ondergrondse en is erg dapper en moedig.
  • Jack is een Engels piloot en raakt verzeild in het dorp Vlank doordat hij is neergeschoten door het luchtafweergeschut. Dirk heeft hem gevonden en hem verborgen, uiteindelijk verzorgen Michiel en Erica hem.
  • Ben van Hierden is een goede kennis van de ouder van Michiel, hij doet net als hij bij de ondergrondse zit om er vervolgens allemaal mensen bij te lappen. Later in het verhaal blijkt dat hij een Duitser is.

 

Titelverklaring:

De titel is Oorlogswinter, het verhaal gaat over een winter tijdens de oorlog.

 

Thema:

Oorlog. Het verhaal speelt zich af in oorlogstijd en dat merk je ook als je het verhaal leest.

 

Samenvatting:

Het is oorlog, de hongerwinter van 1944/45, Michiel van Beusekom is 16 jaar oud, hij woont in het Overijsselse dorp Vlank waar zijn vader burgemeester van is. Op een dag komt de buurjongen van Michiel naar hem toe met de vraag of hij een brief voor het kan bewaren en die aan Bertus kan geven als hij niet meer terug komt. Michiel neemt de brief aan, maar heeft niet door dat oom Ben ondertussen alles hoort wat er wordt gezegd. De volgende dag blijkt dan dat Dirk is opgepakt bij de overval omdat iemand hem heeft verraden, Michiel gaat de brief wegbrengen maar krijgt ondertussen allemaal tegenslagen waardoor de brief uiteindelijk niet aankomt. Gelukkig maar, want op diezelfde dag wordt Bertus opgepakt door de Duitsers. Michiel leest de brief uiteindelijk zelf maar en komt erachter dat Dirk in het bos een Engels piloot verborgen houdt, Michiel gaat er direct naartoe, omdat de piloot al een paar dagen geen eten heeft gehad. Michiel komt bij de piloot, Jack, aan en ziet dat hij zin ene arm in een mitella heeft, blijkbaar is hij dus gewond geraakt. Jack wil Michiel bijna neerschieten totdat Michiel zegt dat hij  een vriend is van Dirk. Omdat Michiel Jack moet verzorgen gaat hij bij de boeren in de buurt eten kopen. Ondertussen gaat het allemaal steeds slechter met Jack, Michiel is nou niet echt goed in het verzorgen en dus betrekt hij zijn zus Erica er maar bij die Jack 2 keer per week moet gaan verzorgen, maar Erica houdt zich hier niet aan en komt steeds vaker, omdat ze verliefd is op Jack. Terwijl dit allemaal speelt wordt er een dode Duitser gevonden in het bos, er worden 10 belangrijke mannen opgepakt, waaronder Michiel´s vader, het is de bedoeling om ze te gijzelen zodat er iemand gaat bekken, maar dit gebeurt niet. Eerst worden er vier mannen doodgeschoten, maar als er dan nog niet is bekend wordt  de burgemeester neergeschoten, Michiels vader. Michiel doet er alles aan om er achter te komen wie de Duitser heeft neergeschoten, maar uiteindelijk blijkt dat Jack dat heeft gedaan. Jack is weer gezond en wil weer terug naar Engeland. Het lukte bijna totdat Michiel ontdekte dat oom Ben een Duitse commandant is. Ze willen oom ben afleveren bij de ondergrondse, maar dat gaat bijna fout omdat hij wil ontsnappen. Alles loopt goed totdat er een Engels vliegtuig overvliegt die een munitiewagen raakt en waardoor oom Ben doodgaat. Vlak daarna loopt de oorlog ten einde en komt alles weer helemaal goed.

 

Mening:

Ik vond het boek heel spannend, omdat her erg realistisch geschreven is en ook omdat een oorlog best spannend is. Het was ook spannend hoe je las, hoe Michiels voor allerlei dingen zorgde, die toch als hij onvoorzichtig deed, zijn dood konden worden. Ik vond het ook een erg leerzaam boek, omdat je van alles leert over hoe het er in oorlogstijd aan toe gaat.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"