Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Ontsnapt aan de Taliban
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1121 woorden
  • 20 januari 2014
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
53 keer beoordeeld

Boekcover Ontsnapt aan de Taliban
Shadow
Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Eerste persoonlijke reactie.

Mijn eerste indruk van het boek was, dat het een boek is waarin alles heel ingewikkeld opgeschreven is. Daardoor is het heel moeilijk te begrijpen. Ik dacht ook dat het boek geen rust zou kennen en dat het de hele tijd alleen maar over gevaarlijke en griezelige dingen zou gaan. Dat bleek helemaal niet zo te zijn. Het is een begrijpelijk boek en het lijkt net als of je er zelf bij bent geweest. De spanning bleef er maar in zitten en daardoor bleef het boek heel leuk.

de hoofdpersonen

De hoofdpersonen zijn: 
Sohail,
hij is de jongen waar over het boek is geschreven. Het hele boek wordt verteld op de manier zoals hij het beleeft. Hij zit op een school die half kapot is geschoten door de Taliban en door raketten. De beste vriend van Sohail is Obeid. 

Bij personen

A) Obeid
Obeid zit bij Sohail in de klas en doet allemaal dingen voor een geheime dienst. In het begin van het boek zijn ze bij een executie. Hij maakt er samen met Sohail foto's van wat natuurlijk verboden is door de Taliban. 

B) Taya 
Zij is de oudere zus van Sohail, die niet meer naar school mag, omdat de Taliban de regel heeft gemaakt dat alleen jongens dat nog mogen. 

C) Padar 
Hij is de vader van Sohail en Taya. Hij wordt gezocht door de Taliban, omdat hij ondergrondse dingen (hij zit in het verzet) doet. Hij duikt onder voor dat Sohail op de vlucht gaat met de rest van de familie.

D) Opa
De naam van hem, wordt niet genoemd. Hij  vlucht niet mee. Hij blijft om op de winkel te passen. Hij denkt, dat hij toch niet lang meer zal leven en dus de Taliban niets aan hem zal hebben.

E) Madar
Zij is de moeder van Sohail en Taya. Zij is de sterkste van het hele gezin. Ze is zwanger, wanneer ze op de vlucht slaan. Madar werkt net als Obeid voor een geheime dienst.

Titelverklaring 

Het boek heet  `ontsnapt aan de Taliban', omdat in het boek wordt verteld hoe het leven was van Sohail voor en tijdens het vluchten voor de Taliban.
3
Tijd
Het speelt zich af tussen 1999 en 2004 omdat er in het begin van het boek staat zomer 1999. Ik denk dat het in 2004 eindigt omdat hij in het einde verteld dat hij nu in 4 vwo zit en nu vloeiend  Nederlands spreekt.

Korte samenvatting van het verhaal.

Het verhaal gaat over Sohail. Een Afghaanse jongen, hij woont in de stad Herad. Deze stad wordt bezet door de taliban. De taliban doet vreselijke dingen, mensen die iets verkeerds hebben gezegd over de Taliban of geen tulband dragen worden opgehangen aan een lantaarnpaal of geëxecuteerd. Sohail zijn zus, mag niet meer naar school door de nieuwe regels van de taliban. Dit is de reden dat haar moeder les geeft aan haar. De Vader en Opa hebben een kruidenierswinkel in de stad en verdienen daar geld mee. De vader van Sohail doet ook nog andere dingen. Hij zit bij een geheime dienst, trouwens de moeder ook. Die geheime dienst komt op voor de vrouwen en mannen die worden onderdrukt door de taliban. Ook regelen ze medicijnen en andere spullen voor mensen in Herad en daar buiten. De beste vriend van Sohail heet Obeid, hij zit bij hem in de klas. Hij werkt ook voor een geheime dienst. Hij maakt vaak foto's op plekken waar dat niet mag. 

Op een dag wordt alles anders, want dan komt de zoon van de buurvrouw naar hun toegerend. De buurvrouw krijgt geen lucht en had waarschijnlijk een klaplong. Vader, moeder en Sohail  gaan mee naar het ziekenhuis. Onderweg komen ze nog langs een bewakingspost, maar gelukkig  mogen ze gewoon door rijden. Als ze terug komen van het ziekenhuis, staat de poort thuis open, deze doen ze altijd heel goed dicht omdat anders de taliban binnen komt. Iedereen in de auto raakt in paniek en rent zo snel mogelijk naar binnen. Daar treffen ze Taya huilend op de grond. De taliban is langs geweest, omdat ze de vader van Sohail ervan verdenken, dat hij ondergrondse dingen doet.
Er wordt besloten dat de vader van Sohail moet vluchten en dat doet hij ook. Maar blijft Sohail wel in Herad?

Een beschrijving van je leeservaringen.

Onderdeel 1

onderwerp

Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan? Is het een onderwerp waar je al eens over nagedacht hebt? Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?    
Verklaar je antwoord.

Het onderwerp van het verhaal spreekt me aan, omdat de burgeroorlog in Afghanistan  al zo lang bezig is. Je hoort of ziet er elke keer wel iets over op de radio of de tv. Het is gewoon een vreselijke oorlog. Door dit boek weet je het van iemand, die dit echt allemaal heeft mee gemaakt. We moeten niet vergeten, dat deze oorlog nog steeds bezig is.

Onderdeel 2

gebeurtenissen

Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien? Verklaar je antwoord.

Ja, elke keer als er een gebeurtenis is geweest komt het volgende er al weer aan. Dat komt, omdat ze elke keer moeten opletten voor de Taliban of ze gaan weer ergens naar toe waar ze niet mogen zijn, om foto's te maken. 

Onderdeel 3

personages

Heeft het gedrag, een uitspraak of een gedachte van een personages je aan het denken gezet? Verklaar je antwoord.

Sohail heeft me het meeste aan het denken gezet. Hij leeft gewoon door, zonder zich anders te gaan gedragen, terwijl hij in een oorlogsgebied leeft en er overal lijken liggen en mensen opgehangen worden. Ook zijn school is half kapot geschoten. Het lijkt wel of dat hem niet uit maakt. Hij gaat er gewoon elke dag naar toe. Het lijkt of hij dat allemaal de normaalste zaak van de wereld vind. Natuurlijk weet hij ook niet anders, want het is zijn hele leven al zo.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Sohail heeft me het meeste aan het denken gezet. Hij leeft gewoon door, zonder zich anders te gaan gedragen, terwijl hij in een oorlogsgebied leeft en er overal lijken liggen en mensen opgehangen worden. Ook zijn school is half kapot geschoten. Het lijkt wel of dat hem niet uit maakt. Hij gaat er gewoon elke dag naar toe. Het lijkt of hij dat allemaal de normaalste zaak van de wereld vind. Natuurlijk weet hij ook niet anders, want het is zijn hele leven al zo.

Onderdeel 4

bouw

Is het verhaal spannend opgebouwd? Leg uit welke gebeurtenissen het verhaal spannend maken.

Dit boek is zeker spannend opgebouwd, want elke keer doet Sohail iets wat niet mag van de Taliban, en daardoor is het telkens spannend of hij opgepakt wordt.In de laatste hoofdstukken van het boek, wordt het helemaal spannend, omdat ze dan gaan vluchten met de Taliban achter hen aan.

Onderdeel 5

taalgebruik

Vind je het verhaal lastig of makkelijk te lezen? Verklaar je antwoord.

Het is een makkelijk te lezen boek, omdat het boek geschreven is als één verhaal. Daardoor hoef je maar een klein stukje terug te lezen om het verhaal weer te snappen. 

Ik heb het boek met veel plezier gelezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ontsnapt aan de Taliban door André Boesberg"