Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik ben Alice door Jan Simoen

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Ik ben Alice
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2013 woorden
  • 31 oktober 2013
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
42 keer beoordeeld

Boekcover Ik ben Alice
Shadow
Ik ben Alice door Jan Simoen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Keuze van het boek

Keuze

Ik heb gekozen voor het boek ‘’Ik ben Alice’’ omdat ik al vaker boeken van de Slash-reeks heb gelezen en die bevielen mij goed. Ik vind waargebeurde verhalen heel erg spannend en interessanter om te lezen dan bijvoorbeeld fantasy-boeken. Ook vind ik het een voordeel dat het tempo van het verhaal hoog ligt (net zoals bij veel andere Slash-reeks boeken).

Het onderwerp eetstoornissen spreekt mij niet bepaald aan, maar dat vind ik geen reden om me er niet in te verdiepen.

Ik had eerst eigenlijk een ander boek dat ik wilde lezen, maar toen ik zag hoeveel bladzijdes het boek telde, heb ik toch maar voor dit boek gekozen omdat ik niet zo’n snelle lezer ben.

Mening keuze

Nu ik het boek heb gelezen ben ik niet zo blij met mijn keuze. Ik vind dat de gevoelens van de hoofdpersoon heel oppervlakkig worden beschreven. Er gebeuren veel meer negatieve gebeurtenissen dan positieve en dat maakt het boek minder leuk om te lezen.Ook kom je aan het begin van het boek moeilijk door het verhaal heen.

Dit boek kan bij lange na niet tippen aan de andere Slash-reeks boeken. Ik denk dat ik de volgende keer, voor dat ik een boek lees, een recensie ga lezen over dat boek. Ik denk dat dat zeker helpt bij het vinden van een goed boek. Ik blijf wel nog steeds de boeken uit de Slash-reeks lezen, want ik denk dat ik de andere boeken wel leuk vind.

Het verhaal

Samenvatting

Alice woont samen met haar moeder in een klein dorp in België. Haar zus woont op kot (op kamers). Alice zit in het laatste jaar van de middelbare school. Ze heeft alles goed voor elkaar. Ze heeft veel vrienden en vriendjes, en heeft de hoofdrol in de schoolmusical. Toch krijgt Alice een eetprobleem. Zelfs als haar moeder een diëtiste en psycholoog inschakelt blijft haar gewicht dalen. Terwijl al haar vrienden plannen aan het maken zijn voor het volgende jaar, weet Alice nog niet eens welke studie ze wil volgen. Door haar dyslexie voelt ze zich heel dom. Ze  heeft veel moeite met leren en daarmee ook met het maken van haar eindwerk. Gelukkig steunt haar moeder haar door dik en dun en komen ze samen door hun moeilijke tijden heen.

Titelverklaring

De titel van het boek ‘’Ik ben Alice’’ spreekt voor zich. ‘’Nu nog altijd voelt het voor mij een beetje vreemd aan om de naam van papa te horen als mensen mij ‘officieel’ aanspreken. Maar mijn voornaam maakt dan weer veel goed. Alice. Ik ben Alice.’’ Blz. 207 (uit: Ik ben Alice, Jan Simoen en Alice Dupont)

Ik vind de titel ‘’Ik ben Alice’’ goed gekozen. Ik vind het wel een beetje veilig. Die titel zou je eigenlijk op alle boeken kunnen zetten. Als ik alleen de titel zou hebben gelezen, zou ik op gronddaarvan niet dit boek kiezen.De titel vind ik verder prima passen bij het niveau van het boek.

Plaats en tijd

Plaats

Meestal speelt het verhaal zich af in het huis van Alice. Een enkele keer ook in het kot (studentenhuis) van Alice. Het ouderlijk huis van Alice is in een klein Vlaams dorp. Ik kan dat afleiden doordat ze bijvoorbeeld zegt dat ze met een paar miljoen andere Belgen naar de finale van hoogspringen aan het kijken is. Ergens anders in het boek zegt Alice dat het een uur rijden is met de trein vanaf haar woonplaats naar Gent. Ze zegt daarbij ook dat het station in haar woonplaats klein is en dus dan zal dat dorp ook niet al te groot zijn. Er wordt echter niet verteld welk dorp dat is. Ook aan het Belgische taalgebruik kan je merken dat de schrijver Belgisch is, en het verhaal daardoor waarschijnlijk ook in België afspeelt.

Tijd

Af en toe zijn er tijdsaanduidingen zoals dat Alice zegt dat ze op 23 augustus 2008 met een paar miljoen andere Belgen naar de finale van hoogspringen zit te kijken. Door alle data die in het boek staan kan ik opmaken dat het verhaal zich afspeelt vanaf juni 2007 tot ongeveer mei 2009.

Ik denk dat het hoofdprobleem niet plaatsgebonden is. Want ook in andere landen zijn er meisjes die vechten om hun eetziekte te overwinnen. In arme landen zullen dit er echter wel een stuk minder zijn. Ik denk wel dat anorexia tijdgebonden is omdat als je vroeger (rond de 16e eeuw) dik was, vonden mensen je mooi. Ze dachten dan dat je veel geld had en niet te weinig geld om eten te kopen. Vroeger was het ideaalbeeld dus heel anders.

Opbouw van het verhaal

Volgorde

Het boek is chronologisch. Het verhaal begint bij het begin en heeft dus niet dat het boek ergens midden in het verhaal begint en er zijn ook geen flashbacks. Bij een chronologisch boek kan je geen citaat geven omdat alles in het boek op de goede volgorde zit.

Begin

Het verhaal begint ermeedat Alice uitlegt wat er nu allemaal aan de hand is, wat er het afgelopen jaar gebeurd is. Ze probeert de lezer daarmee in te leiden in het echte verhaal. Ze zegt dat de vijfde op de middelbare school onvergetelijk was, dat ze veel vriendinnen had en vriendjes maar dat ze daarom ook niet snapte waarom ze een eetziekte had ontwikkeld.

Pas in het tweede hoofdstuk begint het echte verhaal.

Einde

Het verhaal heeft een open einde omdat je niet weet of het hoofdprobleem, in dit geval de eetziekte van Alice, is opgelost. Ze is wel meer kilo’s aan gekomen maar ze weegt op het einde van het boek nog steeds iets van 46 kilo. Haar eetziekte is dus helemaal nog niet weg.

De vertelde tijd van het boek is ongeveer twee jaar. Ik baseer dit op het feit dat er soms tijdsaanduidingen in het boek staan. De verteltijd van het boek is 221 bladzijdes. Ik heb er ongeveer 2 weken over gedaan om het boek uit te lezen. Het had wel sneller gekund maar het begin van het boek is best saai. Pas aan het einde begon het echt spannend te worden en toen las ik het boek snel uit.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De vertelde tijd van het boek is ongeveer twee jaar. Ik baseer dit op het feit dat er soms tijdsaanduidingen in het boek staan. De verteltijd van het boek is 221 bladzijdes. Ik heb er ongeveer 2 weken over gedaan om het boek uit te lezen. Het had wel sneller gekund maar het begin van het boek is best saai. Pas aan het einde begon het echt spannend te worden en toen las ik het boek snel uit.

Het verhaal wordt versneld op het moment dat Alice naar haar kot is verhuisd tot de eerste les begint. ‘’Een paar dagen later hadden we onze eerste les en toen werd ik pas echt gek.’’ Blz. 168 (uit: Ik ben Alice, Jan Simoen en Alice Dupont). Uit dit citaat kan ik opmaken dat de dagen tussen haar vertrek naar haar kot en de eerste les niet heel boeiend zijn.

Het verhaal wordt vertraagd als Simon Alice net heeft verteld dat hij klaar is met hun vriendschap. ‘’Ik geloofde mijn oren niet. Ik bekeek mijn beste vriend, die daar zo koel en schijnbaar onbewogen op de rand van het bed zat, met zijn ogen van me afgewend. Starend naar die stomme witte muur. Dit kon toch niet waar zijn?’’ Blz. 182 (uit: Ik ben Alice, Jan Simoen en Alice Dupont). Ik heb dit citaat gekozen omdat alles hier heel nauwkeurig wordt beschreven. Op dat moment wordt er ook spanning opgebouwd want de schrijver gaat langzaam toe naar dat moment dat Simon vertelt aan Alice dat ze beter geen vrienden meer kunnen zijn. ‘’Luister, Alice…’ Daar had je het al. ‘Ik vind dat we elkaar een tijdje niet meer kunnen zien.’’ Blz. 180 (uit: Ik ben Alice, van Jan Simoen en Alice Dupont).

Een andere keer dat de spanning wordt opgebouwd is als Camille (de zus van Alice) vertelt aan Alice dat ze gaat stoppen met studeren. ‘’Maar nog niks tegen mama zeggen hè! Ik wil het haar zelf zeggen.’ ‘Wat dan?’ ‘Wel, dat ga ik je nu zeggen.’ ‘En dat is..?’ Terwijl ik dat zei klapte ik de koelkast open, nam er een pan soep uit en schepte een kommetje vol. ‘Wel eh… het zit zo… Zeg Alice, ga jij nu nog soep eten ook?’ Ik schoof het kommetje in de magnetron.’’ En een paar zinnen later: Ineens wist ik wat mijn zus me wilde vertellen. ‘Zeg Camille?’ ‘Ja?’ ‘Ga je stoppen met studeren?’ ‘Ja. eigenlijk wel.’’ Blz. 86/87 (uit: Ik ben Alice, Jan Simoen en Alice Dupont).

Personages

Innerlijk

Alice is in het verhaal de hoofdpersoon. Het verhaal is in het ik-perspectief geschreven, dus je weet al snel wie de hoofdpersoon is. Alice is een brutaal meisje. Ze heeft naar iedereen een grote mond. Zelfs de mensen die haar willen helpen, zoals de psycholoog, de diëtiste, en haar moeder krijgen altijd kritiek van haar. Ook als Alice‘  moeder haar bijvoorbeeld naar het station wil brengen, zegt Alice de hele tijd tegen haar moeder dat ze op moet schieten.‘’Van ons huis naar het station is ongeveer 3 minuten met de auto, en ik zei tegen haar dat het nog veel te vroeg was en dat ze me niet zo moest opjagen. Oké, oké, zei ze, en ze ging weer zitten met haar krant, die ze ondersteboven hield. Om drie voor zeven gilde ik dat we nu meteen moesten vertrekken, anders miste ik de trein. Blz. 161 (uit: Ik ben Alice, Jan Simoen en Alice Dupont).Dat Alice vaak boos en chagrijnig is, is op veel plaatsen te lezen. Er zijn maar weinig momenten dat Alice vrolijk en gelukkig is. Alice kan niet zo goed met haar eetprobleem omgaan. Ze vindt het maar stom. Ze vindt zichzelf een slechte anorexia patiënt.

Uit het volgende citaat zie je hoe Alice met haar eetprobleem omgaat. ‘’Je wist dat het eraan zat te komen. Je kent het alternatief...’ Ik knikte met tegenzin. Zwijg maar, zwijg maar trut, dacht ze zei het toch natuurlijk.’’ Blz. 72 (uit: Ik ben Alice, Jan Simoen en Alice Dupont).

Ik denk dat het komt dat ze zo ongelukkig is omdat ze natuurlijk anorexia heeft maar ook omdat ze dyslexie heeft en daardoor denkt dat ze dom is.Daardoor is ze ook heel erg onzeker. Doordat ze zo ongelukkig is, heeft ze soms zelfmoordneigingen en ze doet automutilatie met een nagelknippertje. Maar gelukkig staan haar vrienden, vooral Astrid en Erika, voor haar klaar. In het boek heeft Alice een knipperlicht relatie met DVD. Hij geeft haar wel iets meer zelfvertrouwen. Dat helpt natuurlijk wel, ook bij het overwinnen van haar eetziekte.

Alice maakt voor haar eindwerk een aantal kledingstukken dus ik denk dat ze best creatief is. Ze besteedt daar erg veel tijd aan want Alice is behoorlijk perfectionistisch. Ook bij haar eetziekte zie je dat. Ze staat uren in de supermarkt te kijken welke yoghurt de minste calorieën heeft.

Ontwikkeling

In het begin van het boek  verteld Alice dat ze in de vijfde een top jaar had.  Ze feestte veel, ieder weekend om precies te zijn. Maar nu ze in de zesde zit is en ze een eetprobleem krijgt, verandert er veel. Ze feest nog steeds heel veel, terwijl dat eigenlijk niet mocht. Ze veranderde al helemaal aan het begin van het boek van een vrolijk meisje met veel vriendinnen naar  een heel chagrijnig meisje dat alles en iedereen afsnauwt. Maar dat gebeurt eigenlijk allemaal op de eerste bladzijde. De rest van het boek maakt Alice niet echt een ontwikkeling mee. Het blijft een gemeen kreng, en ook mede doordat het boek een open einde heeft komt daar geen verandering in.

Type of karakter

Ik denk dat de hoofdpersoon in mijn boek karakter is omdat er veel over gevoelens en gedachten wordt geschreven.  Aan de andere kant is Alice best voorspelbaar en dat wijst op een type. Maar omdat Alice meer dan één of twee opvallende eigenschappen heeft, denk ik toch dat de hoofdpersoon uit het boek Ik ben Alice een karakter is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ben Alice door Jan Simoen"