Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Twilight

Stephenie Meyer

2005

464

1 uit 5

8.4 / 10
5e klas vwo
 • mcmartus
 • Engels
 • 859 woorden
 • 748 keer
  8 deze maand
 • 24 juni 2013

Title: Twilight

Author: Stephenie Meyer

First published: 2005, USA

Number of pages: 434

A.      Facts:

- When/where did the author live? Does this shed light on the book?

Stephenie Meyer is geboren in Connecticut en woont nu in Arizona. Dit heeft verder niks met het boek te maken, al verhuisd Bella Swan wel vanaf Arizona naar het regenachtige dorpje Forks in Washington.

- Background: place and setting of the story. Is this important for the story?

Nee.

- Characters: What do they look like?

Bella Swan is een mooi meisje met donker haar en een bleke huid

Edward Cullen is een knappe vampier met donkerblond haar en gouden ogen

Jacob Black is getint, heeft lang zwart haar en kan in een wolf veranderen

- Do their names have any significance?

Nee.

- Are the characters round or flat? Why? Do they develop; if yes, how? Because of what circumstances? Do they learn anything?

Bella leert alles over vampiers omdat ze niet zoveel keus heeft, ze moet er wel mee om kunnen gaan.

- Who tells the story? Does the author comment on the story?

In Twilight vertelt Bella het hele verhaal, maar in de rest van de serie vertellen o.a. Bella, Jacob en Edward.

- Structure: Is the story divided into chapters/books/parts? How does this relate to the passing of time? Is the story told in chronological order – are there any flashbacks or flashforwards, i.e. transistions to a later scene of event?

Het verhaal is verdeeld in 4 boeken: Twilight, New Moon, Eclips en Breaking Dawn. Het verhaal wordt in principe in chronologische volgorde vertelt, maar er zitten ook flashbacks (verhalen over de geschiedenis van de vampier- en wolf) en flashforwards (visioenen van vampier Alice) in.

- Motifs: Are there any ideas, facts or objects that recur? Why?

Het vampirisme. Daar draait het hele verhaal om

- Genre: 

historical omdat er oude verhalen in worden verteld, psychological omdat je Bella’s hele gedachtegang en gevoelens volgt, mystery omdat het een boek vol raadsels en onopgeloste situaties is, non-fiction omdat het een fictie verhaal is (vampirisme) en romance, omdat het hele verhaal over de liefde tussen Bella en Edward gaat.

B.      Interpretation

- Central theme: Why was this book written? What is the idea/message behind it? What is the writer saying / proving / explaining / showing / wondering? Use quotations from the book to illustrate your point.

Ik denk dat er geen specifieke rede was om dit boek te schrijven. Het is wel een prachtig verhaal wat volgens mij heel moeilijk is om helemaal uit te schrijven.

- What is the connection between the theme and the title? Explain why.

De boeken hebben allemaal een stand van de zon of de maan als titel. Uiteindelijk wordt het steeds lichter: het loopt ook goed af in het laatste boek. Ik weet niet of dit expres zo is, maar ik zie hier wel een connectie in.

- Atmosphere and language: tone /mood / use of language? What sort of language, style (ironic / satirical / pessimistic, etc.)

Het is heel gevoelig. Bella heeft het heel moeilijk in haar situatie. Het is best ontroerend om te lezen hoe ze zich voelt, je gaat helemaal meeleven. Dat vind ik ook een heel goed punt aan het boek.

C.      Personal evaluation

- What does the book call up in you (moving / upsetting / boring)? Why?

Ik vind het een prachtig boek. Hoe Stephenie Meyer de liefde tussen Edward en Bella heeft beschreven vind ik echt heel mooi, dat raakt me echt.

Is the world described realistic, idealized, a warning? Why?

Eigenlijk is het realistisch met fictieve aspecten erin. Het is de gewone wereld, maar dan met vampiers en weerwolven erin verwerkt.

Do you agree with the message in the book? Does the writer want to change your ideas and / or opinion? Does he open your eyes to certain problems? What is your opinion on the characters’ behaviour? Your final opinion?

Ik vind dat Bella het heel goed oplost allemaal. Het gaat om een onmogelijke liefde waar ze voor vecht, waar Edward ook voor- en tegen vecht. Dat vind ik heel mooi.

D.      Summary 

- Write a short outline of the main events. Write down three quotes from the book that struck you as moving / touching / strange / remarkable / beautiful.

Bella Swan verhuist van Arizona naar Forks waar haar vader woont. Op haar nieuwe school ontmoet ze de merkwaardige jongen Edward Cullen, één van de Cullen’s familie. Ze is helemaal verliefd op hem, maar het wordt ingewikkeld als ze ontdekt dat hij een vampier is. “About three things I was absolutely positive. First, Edward was a vampire. Second, there was a part of him – and I didn’t know how dominant that part might be – that thirsted for my blood. And third, I was unconditionally and irrevocably in love with him”. De liefde tussen Bella en Edward is gevaarlijk, omdat eigenlijk niemand mag weten van het geheim van de familie Cullen. De Cullen’s zijn ‘goede’ vampiers: ze drinken geen mensenbloed, alleen dierenbloed. Maar zij zijn een van de weinigen. Als de vampiergroep van Laurent, James en Victoria in Forks arriveert, moet Bella vluchten. Het liefste wat James wil is namelijk Bella’s bloed. De Cullen’s sturen Bella naar een hotel waar ze moet blijven, maar wordt toch door James naar haar oude balletzaal gelokt. Het loopt nog maar net goed af…

 

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8035

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Anouk zeker weten goedZeker Weten Goed
Rebecca Redactie7.4
LiSanneCullen 2e klas havo/vwo7.7
Robyn 2e klas havo7.7
Claudia 3e klas vwo7.6
anoniem2e klas tto vwo7.2
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?