Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover De helaasheid der dingen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 264 woorden
  • 18 maart 2012
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
17 keer beoordeeld

Boekcover De helaasheid der dingen
Shadow

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als …

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude …

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren; en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Herman en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium: 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'.

De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A. Boekgegevens
Auteur: Dimitri Verhulst
Titel: De helaasheid der dingen
Uitgave (uitgeverij, plaats, jaar, druk/oplage): Uitgeverij Contact , 2006 , 3e druk
Aantal bladzijden: 206
Geboorte- en (eventueel) sterfdatum auteur: 02/10/'72 te Aalst
Andere bekende werken: “Assevrijdag”, “Godverdomse dagen op een godverdomse bol”

B. Bespreking
1. Geef een samenvatting van het verhaal in 15 regels. Schrijf de flaptekst niet over!
Dimitri Verhulst schrijft in dit boek een soort van biografie van zichzelf , hij groeit namelijk op in Reetveerdegem met zijn vader, grootmoeder en 3 ooms. Hij vertelt over zijn jeugd en hoe zijn vader elke avond iets te diep in het glas keek. Hoe zijn ooms hun dag wisten te vullen met een ochtendsigaret , kratten bier en seks. Hij vertelt ons ook dat hij slecht was op school en dat er in dat huis eigenlijk niet te leven was. We krijgen te maken met deurwaarders, jeugdinstellingen , afkickcentra, De Ronde van Frankrijk in drankvorm en andere vunzige avondpretjes.

Zijn vader blijkt de goede kant op te gaan en Dimitri probeert iets van zijn leven te maken maar wanneer vader weer bij zijn “goede” broers terecht komt alles misloopt. Wanneer we aan het einde van het boek beginnen  , krijgen we een tijdssprong van ongeveer 20 jaar , inmiddels is zijn vader al overleden , ontmoet hij terug een jeugdvriend en wordt de familie herenigd wanneer ze alle dronkaardsliederen willen verzamelen. Uiteindelijk eindigen we met Dimitri die een zoontje heeft , maar dat helemaal niet gewild was, een grootmoeder die haar afscheid neemt van Dimitri en een laatste blik op hoe “slecht” zijn jeugd dan al niet was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De helaasheid der dingen door Dimitri Verhulst"