Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een-nul voor de autisten door Karlijn Stoffels

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Een-nul voor de autisten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 733 woorden
  • 31 oktober 2011
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
25 keer beoordeeld

Boekcover Een-nul voor de autisten
Shadow

Op haar vijftiende verjaardag zit Loes na een zelfmoordpoging op een gesloten jeugdafdeling van psychiatrisch centrum Strandlust. Ze is weggelopen van huis, van haar moeder, haar handtastelijke vriend en heeft rondgehangen op het centraal station. In de inrichting mag ze al snel naar de open afdeling. Daar moet ze meedoen aan zaken als groepstherapie en psychodrama. L…

Op haar vijftiende verjaardag zit Loes na een zelfmoordpoging op een gesloten jeugdafdeling van psychiatrisch centrum Strandlust. Ze is weggelopen van huis, van haar moeder, haar h…

Op haar vijftiende verjaardag zit Loes na een zelfmoordpoging op een gesloten jeugdafdeling van psychiatrisch centrum Strandlust. Ze is weggelopen van huis, van haar moeder, haar handtastelijke vriend en heeft rondgehangen op het centraal station. In de inrichting mag ze al snel naar de open afdeling. Daar moet ze meedoen aan zaken als groepstherapie en psychodrama. Loes vindt het allemaal maar niks. Tot ze merkt dat de therapie haar goed doet. Ze krijgt contact met Daniël (een van de ‘autisten’), een wonderkind dat concertpianist zou worden, maar die nu zelfs geen noot meer wil spelen. Na vaak en hard vallen en langzaam overeind krabbelen mag Loes de kliniek verlaten. Zestien is ze inmiddels, en veel wijzer.

Een-nul voor de autisten door Karlijn Stoffels
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Een nul voor de autisten.
Auteur: Karlijn Stoffels

Samenvatting:
Loes is een meisje van 15 met psychische problemen. Ze heeft rare gedachten en heeft waanideeën. Ze wou zelfmoord plegen, dus liep ze de zee in. Ze werd gered en werd in een inrichting gezet. Haar inrichting heet: ‘Strandlust’. Ze komt eerst in een gesloten afdeling terecht. Na veel gesprekken gaat het beter met Loes en mag ze naar een andere afdeling. Het is op die afdeling heel anders. Ze voelt zich niet zo op haar gemak tussen al die andere kinderen. Ze vindt haar therapeuten dom en vindt dat ze enge woorden gebruiken. Ze kan geen vrienden maken met de rest van de kinderen, ze mag die andere kinderen niet. Maar na een tijdje is ze toch vrienden geworden met Jezebel, later heeft Loes haar Zebbie genoemd. En ze wordt vrienden met Hassan, Hassan doet alles wat ze zegt. Als het dan nog beter gaat met Loes, mag ze in het weekend naar huis, naar haar moeder en stiefvader Joop. Ze kan steeds beter met haar stiefvader opschieten, maar haar moeder mag ze nog steeds niet. Ze geeft haar moeder ook de schuld van haar problemen. Haar moeder behandelde Loes toen ze een klein meisje was heel slecht. Daar heeft Loes nu steeds herinneringen aan.
Ze wordt verliefd op Daniël. Nadat ze ruzie kregen, ging het uit.

Op haar 16e verjaardag mocht Loes naar huis.

Recensie:
NBD|Biblion recensie
Loes (15) is de grip op de werkelijkheid kwijt en wordt opgenomen in een jeugdpsychiatrische instelling. Daar moet ze zich, vaak met tegenzin, voorbereiden op een gewoon leven in de maatschappij. Net als in haar vorige boek ('Marokko aan de Plas'*, over migrantenjongeren) kiest de auteur een onderwerp dat al door meer schrijvers is behandeld. Door haar gevoel voor humor en understatement wordt ook dit boek echter weer iets bijzonders. Stoffels weet uitstekend te doseren. De gebeurtenissen die leidden tot Loes' opname mag de lezer zelf construeren, aan de hand van enige aanwijzingen in de tekst. Hierdoor worden overbodige uitwijdingen en sentimentaliteit voorkomen. Het heerlijk weerspannige gedrag van Loes relativeert bovendien de overdreven correctheid waarmee sommige begeleiders de jongeren benaderen. In elk hoofdstuk wordt een belangrijke gebeurtenis tijdens het verblijf van Loes in de instelling beschreven. Aangrijpend en razend knap geschreven. Vanaf ca. 14 jaar.

Andrea Oostdijk (NBD|Biblion recensie)

Eigen mening:
In het begin, toen ik dit boek koos uit de mediatheek leek het mij helemaal geen leuk boek. Op het begin moest ik wel echt even doorlezen totdat het echt leuk werd, en dat heb ik normaal niet. Dat vond ik best jammer. Maar later vond ik het echt een heel leuk boek, je legt hem ook niet snel aan de kant, omdat je wilt weten hoe het afloopt. Het gaat over autisme, en daar wist ik niet echt wat van, en nu door het verhaal en de gebeurtenissen weet ik wel wat meer over autisme dan eerst. Ik heb ook nog nooit een boek over inrichtingen gelezen, maar nu weet ik wel hoe het daar aan toe gaat. Een heel leuk en best een leerzaam boek dus!

Verwerkingsopdracht: waar speel het boek zich af?.
Het boek kan wel en niet in Emmeloord afgespeeld worden.
Het verhaal speelt zich af op ‘Strandlust’, dat is een inrichting. Een inrichting voor jongeren met psychische problemen. ‘Strandlust’ ligt aan zee.
Het zou dus niet in Emmeloord afgespeeld kunnen worden, want in Emmeloord is geen inrichting, en bij Emmeloord is geen zee in de buurt.

Voorbeeld uit het boek geciteerd :
Vorige week, of vorige maand, hebben ze me met een ambulance naar de eerste hulp gebracht en daarna naar hier. ‘hier’ is de gesloten afdeling van strandlust. Als je buiten staat kun je de zee ruiken. Er mag niemand naar buiten. Mama zegt altijd dat ik eruit zie als iets wat de kat heeft opgegraven. Deze keer ben ik opgedoken door een hond. Uit de zee gevist, zei de politie. De hond heeft zijn baasje middenin de nacht wakker geblaft. Die heeft hem uitgelaten en het beest is er met hem vandoor gegaan naar het strand. Daar is de hond de branding in gesprongen en toen zag de man dat er iets rond dreef. Dat was ik.


Het verhaal speelt zich ook af in een grote tuin.
En in Emmeloord is wel ruimte voor een grote tuin.
Dus het verhaal kan ook weer wel in Emmeloord afgespeeld worden.

REACTIES

J.

J.

Geen goede samenvatting.

10 jaar geleden

1.

1.

kys niet genoeg inhoud

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een-nul voor de autisten door Karlijn Stoffels"