Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 921 woorden
  • 17 november 2010
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
6 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Originele titel: The Kite Runner
Auteur :Khaled Hosseini
Vertaler: Miebeth van Horn
Uitgever: Riverhead Books (Verenigde Staten)
De Bezige Bij (Nederland)
Uitgegeven: 2003
Pagina's:351 (Nederland)

Eigen samenvatting

Amir’s Jeugd

Amir groeit op in een plaats in Afghanistan genaamd kaboel. In deze plaats zal hij zijn jeugd door brengen samen met Hassan. Hassan is de zoon van de bediende die bij Amir thuis werkt.

De vader van Amir is Baba, Baba verdied goed en heeft enkele restaurant’s en ook een weeshuis. Amir speelt altijd met Hassan en kunnen samen ook er goed opschieten.

Elk jaar kijken ze er samen naar uit, de groote vliegerwedstrijd. Hier doen zij in het verhaal ook aan mee en winnen hierbij ook. Als ze de laatste vlieger hebben afgesneden gaat Hassan de vlieger halen. Hassan is erg slim en weet daarom ook altijd eerder dan andere waar de vlieger neer zal komen en vidt ze daarom ook als eerste. Als hij de vlieger heeft gevonden is amir hem kwijt geraakt. En weet niet waar Hassan is. Als hij Hassan uiteindelijk ziet verstopt hij zich snel. Hij doet niks om Hassan te helpen als hij verkracht wordt door assef. Als Assef dan later weg gaat durft Amir wel naar Hassan te gaan. Ze vertellen er allebij niks over wat er is gebeurt en ook niet tegen elkaar.

Amir heeft door te winnen wel repect gewonnen bij zijn vader maar hier tegenover staat wel dat hij een goede vriedschap verloren heeft. Hij volet zich hierom ook schuldig maar zou dit nooit kunnen vertellen. Om dit op te lossen probeert hij Hassan voorgoed uit zijn leven te verwijderen. Hij vraagt zijn vader dan ook waarom hij nog nooit andere bediendes heeft genomen. Zijn vader verbaasd zich dat hij dit vraagt. Om toch door te zetten dan Hassan weg moet stop hij zijn horloge onder zijn kussen. Als dan ontdenkt wordt dat het horloge onder zij kussen ligt vraagt Baba of hij deze ook echt gestolen heeft. Hassan antwoord dan ja, omdat zij vader en hassan al weg wouden. Baba verzet zich hier tegen maar het lukt hem niet om ze over te halen om te blijven.

Een paar jaar later moeten Baba en Amir vluchten naar Pakistan door de inval van de Sovjet-Unie.

In amerika

Als ze een lange tijd in Pakistan hebben gewoont verhuizen ze naar Amerika. Baba werkt hier in een benzine station om genoeg geld te verdienen om rond te kunnen komen. Baba heeft het moeilijk om aan de cultuur te wennen. Amir daar in tegen niet. Hij volgt zonder problemen de middelbare school en gaat daarna engels volgen. Op een Afgaanse rommelmarkt waar Amir en Baba spullen verkopen maakt Amir kennis met Soraya Tahiri.

Hij vraagt dan ook aan zij vader of hij de hand wil vragen van Soraya. Ze trouwen niet veel later omdat Amir’s vader ziek is geworden. Baba lijd aan een ongeneesbare vorm van longkanker. Na dat Amir en Soraya getrouwd zijn overlijd Baba in zijn slaap. Amir en soraya proberen ook een kind te krijgen maar dit lukt niet omdat soraya onvruchtbaar is en adoptie is door afghaanse gewoonte niet mogelijk. Dan belt Rahim Khan vauit Pakistan. Hij zegt dan dat hij snel naar hem toe moet komen. Zodat hij ‘het’ weer goed kan maken.

Terug Naar Afghanistan

Waneer Amir terug is in Afghanistan verteld Rahim Khan, een oude vriend van Amir’s vader dat hij en hassan halfbroers zijn. Dit ziet Amir als zijn laatste kans op het goed te maken en gaat Hassan’s zoon zoeken Sohrab. Hier bij wordt hij geholpen door Farid die hem overal naar toebrengt. Ze beginnen met zoeken in een weeshuis. Hier wordt hen verteld door de directeur dat Sohrab is meegenomen door een talib. Om deze te vinden gaat hij naar een voetbal stadion waar een leider van de taliban zal komen om een vrouw te stenigen. Als dit gebeurd is vraagt hij of hij kan praten met een van de leiders. Dit mag en hij moet dan naar zijn verblijfplaats om met hem te praten. Als hij dan eenmaal met een van de leiders mag spreken ontdekt Amir dat dit Assef is. Als hij vraagt of hij Sohrab mee mag nemen zegt assef dat hij er voor moet vechten. Amir dreigt eerst te verliezen totdat sohrab een knikker in assef’s oog schiet. Door het schreeuwen van assef moeten ze snel weg en dit lukt ze nog maar net optijd.

Als ze weer in pakistan zijn zegt Amir tegen Sohrab dat hij waarschijnlijk weer voor een tijdje terug moet naar een weeshuis omdat ze hem anders niet kunnen adopteren. Dit wil sohrab niet omdat Amir het hem beloofd heeft dat hij nooit meer terug zou moeten naar een weeshuis. Omdat Amir dit hem heeft gevraagd probeerd Sohrab zelfmoord te plegen door zijn polsen door te snijden. Amir vind hem ook nog maar net optijd. In het ziekenhuis bid Amir voor Sohrab’s leven in hoop het vertrouwen van god terug te krijgen. De artsen weten hem op het nippertje te redden. Amir neemt Sohrab mee naar Amerika waar een oom van soraya die bij de immigratiedienst werkt ze kan helpen. Sohrab zwijgt voor een jaar lang totdat het afghaans nieuwjaar is. Amir koopt een vlieger voor Sohrab om zamen met hem te gaan vliegeren. Als iemand ze uitdaagt gaan ze tegen hun vechten en winnen ze. Dan zegt Amir “voor jouw haalt ik hem wel duizend keer”. Bij het zeggen van deze zin komt er een glimlach op sohrab’s gezicht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"