Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1233 woorden
  • 24 oktober 2010
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
23 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass mur…

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to s…

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass murderer on the loose, and the sinister prison guards of Azkaban have been called in to guard the school...

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Algemene gegevens
Titel: Harry Potter And the Prisoner of Azkaban
Auteur: J.K.Rowling
Aantal blz: 336
Genre: Fantasie/ avontuur
Jaar van uitgave: 2000

Samenvatting
De 13-jaar oude Harry Potter loopt thuis weg na het opblazen van z'n tante en wordt opgepikt door de Collectebus, die hem naar De Lekke Ketel brengt, waar hij de nacht doorbrengt. Harry komt er al snel achter dat de gevaarlijke en mysterieuze tovenaar Sirius Zwarts uit de gevangenis Azkaban is ontsnapt en op zoek is naar Harry. (Volgens de legende heeft Zwarts Heer Voldemort naar de ouders van Harry geleid en heeft hij zo hun dood op zijn geweten. Hij zou nu vastbesloten zijn Harry ook te vermoorden). De enige veilige schuilplaats voor Harry is Zweinstein. Maar om het allemaal nog erger te maken, moet Zweinstein de Dementors(= de afschrikwekkende bewakers van Azkaban) onderdak bieden, zodat ze Harry en de school kunnen beschermen tegen Zwarts. Hun onheilspellende aanwezigheid verlamt de jonge tovenaar totaal en maakt hem vrijwel hulpeloos.

Hij beleeft adembenemende avonturen, waaronder heimelijke bezoeken aan het tovenaarsdorp Zweinsveld, het ontcijferen van verborgen geheimen in de betoverde Sluipwegwijzer en een eng bezoek aan Het Krijsende Krot (het engste spookhuis van Engeland). Ondertussen probeert Harry het geheim van de raadselachtige verdwijningen van Hermelien te ontrafelen met de hulp van Ron en de reus Hagrid, die sinds dit schooljaar op Zweinstein de leraar voor Verzorging van Fabeldieren is. Harry zal alle moed, magie en steun nodig hebben die hij kan verzamelen om de waarheid te achterhalen over Sirius Zwarts en zijn banden met het mysterieuze verleden van de jonge tovenaar.

Opeens komt er een prachtige Patronus in de vorm van een hert, die ervoor zorgt dat de dementors verdwijnen. Sirius wordt echter wel gepakt en gevangen gehouden in het kasteel. Dan krijgen Harry en Hermelien de kans op Sirius te redden. Hermelien heeft namelijk een speciale ketting die de tijd terug kan zetten. Deze ketting heeft ze gekregen omdat ze te veel vakken heeft. Ze gaan terug in de tijd tot de naar het huis van Hagrid gingen. Harry en Hermelien moeten ervoor zorgen dat ze door niemand worden gezien, ook niet door zichzelf. Op het moment dat Scheurbek onthoofd zou worden weten Harry en Hermelien hem te redden. Dan moeten ze wachten tot iedereen uit de boom komt. Omdat Harry wil zien wie de Patronus heeft gemaakt, hij denkt namelijk dat zijn vader dat heeft gedaan, gaat hij kijken als de dementors aanvallen. Dan begrijpt hij opeens dat hij zelf die Patronus heeft gemaakt en maakt hem alsnog. Daarna gaan Harry en Hermelien snel, op de rug van Scheurbek, naar het raam van de kamer waar Sirius is opgesloten. Daar bevrijden ze Sirius die verdwijnt op de rug van Scheurbek. Hij belooft Harry dat als zijn naam is gezuiverd, Harry bij hem mag wonen want Sirius is eigenlijk Harry’s peetvader. Dit is het gelukkigste nieuws wat hij ooit heeft gehoord.

Thema
Thema: Het verhaal draait erom dat Sirius Zwart uit Azkaban is ontsnapt en dat hij volgens bijna iedereen, Harry Potter wil vermoorden Hij komt een paar keer in Zweinstein met een mes. Maar dat is niet om Harry te vermoorden maar om schurfie de rat van Ron te vermoorden die een faunaat( iemand die in een dier kan veranderen) is en door in rat te veranderen ervoor gezorgd heet dat Sirius in de gevangenis kwam omdat ze hem verdenken van de moorden op 12 dreuzels terwijl hij het niet was maar Peter Pippeling.

Titelverklaring
De titel van het boek is: “Harry Potter en de gevangene van Azkaban.” Dit boek heet zo omdat vlak voordat Harry terug naar school gaat er iemand uit de gevangenis “Azkaban” ontsnapt. Deze persoon zou het op Harry gemunt hebben.

Verhaalstructuur
Tijd: Het verhaal speelt zich in de verleden tijd af, want er zijn stoomtreinen geen vliegtuigen of andere moderne materialen. Het hele boek duurt net zolang als een schooljaar. Het verhaal verloopt gewoon chronologisch met een aantal flashbacks. Er is ook een ketting waarmee je terug in de tijd kan. Het gebruik en de gebeurtenissen daarvan verloopt in chronologische volgorde alleen je gaat ermee terug in de tijd.

Plaats: Het verhaal speelt zich voornamelijk af op Zweinstein.

Spanning: er wordt niet echt spanning opgewekt voor een speciaal moment, want de spanning loopt gewoon door in het hele boek. Natuurlijk zijn er gebeurtenissen die minder spannend zijn, maar er wordt niet echt spanning opgewekt want die is er al.

Informatie over de Auteur
biografie: Joanne Rowling begon al heel vroeg met het verzinnen van verhalen. Toen ze 6 was, vertelde ze haar zusje verhalen over een konijn. Op de middelbare school hield ze van Engels en de andere talen. Tijdens lunchpauzes vertelde ze haar vrienden lange vervolgverhalen. Aan de Exeter University ging ze Frans studeren. Ze werkte enige tijd als secretaresse, maar was daar niet goed in. Ze ging naar Portugal om les te geven in Engels. Ze begon een boek te schrijven over een jongen die ontdekt dat hij een tovenaar is. Ze vertrok uit Portugal, ging in Edinburgh wonen, leefde van een bijstandsuitkering en schreef verder in een café tijdens de slaapjes van haar jonge dochter. Haar boeken over Harry Potter zijn zo populair dat ze geen les meer hoefde te geven, en full time kon gaan schrijven. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan honderd miljoen boeken verkocht en de eerste twee delen zijn verfilmd. Dankzij Harry Potter is J.K. Rowling nu de best verdienende vrouw van Engeland. Eind 2001 hertrouwde ze, in maart 2003 kreeg ze een zoon. Ze woont met haar man en kinderen ergens in Schotland.

Tot nu toe heeft J.K. Rowling vier boeken over Harry Potter geschreven. Harry Potter lijkt een gewone jongen. Na de dood van zijn ouders woont hij 11 jaar bij zijn oom en tante, voor wie hij een pispaaltje is. Totdat hij ontdekt dat hij een tovenaar is. Een hele goede. Hij mag naar Zweinstein, de tovenaarsschool, waar hij andere tovenaars leert kennen en allerlei avonturen beleeft. Naast de leuke dingen die hij beleeft met zijn vrienden Ron en Hermelien en met zijn zwerkbalteam, gebeuren er ook griezelige dingen, want zijn tegenstander Voldemort (die ook verantwoordelijk was voor de dood van Harry's ouders) blijft hem naar het leven staan. Elk boek uit de serie beschrijft een schooljaar. Er zullen in totaal zeven delen komen, het vijfde zal op 21 juni in Australië, Engeland en de Verenigde Staten verschijnen en waarschijnlijk op 22 november in het Nederlands.

Mening
Ik vond het een erg leuk boek, maar ik had ik niks anders verwacht. Ik had namelijk al eens eerder een boek uit de Harry Potter serie gelezen. Het enige nadeel is dat het een dik boek is met veel bladzijdes. Omdat het zo’n leuk en spannend boek is vind ik het niet zo heel erg om er meer tijd in te stoppen. Ik vond het af en toe wel een moeilijk boek om te lezen, omdat er heel veel woorden in voor kwamen die ik niet begreep. Het was vaak ook de vraag aan mijzelf wat nou een spreuk was en wat niet. Ik had het boek gelezen met een woordenboek erbij zodat ik de woorden meteen kon opzoeken als ik een stukje niet snapte. Kortom, je moet er de tijd voor nemen om het boek te lezen, maar als je het onderwerp niet leuk vind moet je het boek ook zeker niet lezen. Ik vind het wel een leuk boek, dus heb ik de tijd er voor over gehad.

REACTIES

T.

T.

een erg mooie en korte samenvatting, ik heb dit boek ook zelf gelezen. maar dan zonder woorden boek en al die dingen, het is niet zo''n hele uitgebreide samenvatting maar wel gewoon goed voor het even door te lezen om het verhaal weer een beetje naar boven te halen zoals ik nu doe, Bedankt

11 jaar geleden

S.

S.

super goede samenvatting !!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling"