Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1686 woorden
  • 3 augustus 2010
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
7 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens

1. Auteur:  Kluun
2. Titel: Komt een vrouw bij de dokter
3. Uitgever: Podium
4. Plaats van uitgave: Amsterdam
5. Kluun, “Komt een vrouw bij de dokter”, Podium, Amsterdam 2006

2 a. Beschrijf de kaft

Een naakte vrouw op het strand liggend

2 c. Genre

Tragedie

2 d. Is de tekst onderverdeeld in hoofdstukken, zo ja hoeveel hoofdstukkenzijn er?

Ja, er zijn 18 hoofdstukken

2 e. Hoeveel pagina’s heeft de tekst

315


3 Is de verteller auctoriaal, personaal of een ik-persoon?
Hoe zie je dat in de tekst?
Wat zijn de gevolgen van dit perspectief?

Ik-persoon, het word verteld door Stijn. En het gevolg is dat je het daardoor “van dichterbij meemaakt”.


4 Noem zoveel mogelijk opvallende herhalingen in de tekst. Groepeer ze vervolgens, stel daarna de motieven vast en formuleer tenslotte het thema.


Herhalingen:

- Vreemdgaan, Stijn gaat constand vreemd en zijn vrouw vind dat niet fijn

- Vriendschap, Stijn is heel erg goed bevriend met Frenk, ze hebben samen ook een bedrijf. Frenk probeert hem ook over te halen te stoppen met vreemdgaan omdat Carmen zo’n fantastische vrouw is.

- Ziekte/dood, Carmen krijgt kanker en gaat uiteindelijk dood

- Angst, Carmen en Stijn zijn allebei ontzettend bang voor de dood

Thema: Ziekte, liefde, vreemdgaan enz.

5 a. Belangrijkste verhaalpersonages:

Carmen:

Carmen is de vrouw van Stijn, samen hebben ze een kind: Luna. Carmen is een mooie jonge vrouw. Op 36-jarige leeftijd sterft ze aan kanker


Stijn:

Stijn is getrouwd met Carmen, ze zijn heel gelukkig samen totdat het moment aanbreekt waarop Carmen te horen krijgt dat ze kanker heeft. Stijn kan hier niet zo goed mee omgaan, dus hij duikt vaak de kroeg in en gaat vreemd.

Luna:

Luna is het 1-jarige dochtertje van Carmen en Stijn. Ze snapt er niet echt veel van dat haar moeder ‘een engeltje word’

Roos:

Roos is de minnares van Stijn, hij komt heel vaak bij haar langs omdat hij naar haar verlangt. Ze leeft heel erg mee met Stijn en Carmen, ookal kent ze Carmen niet eens.


5 b. De relaties


Carmen en Stijn:

Ze zijn getrouwd en hebben een goed huwelijk. Dan komt het moment dat Carmen kanker krijgt en daarna wordt hun relatie minder, Stijn gaat heel vaak vreemd. Totdat het moment komt dat ze allebei weten dat Carmen echt doodgaat, dan wordt hun relatie weer beter omdat Stijn er voor haar wil zijn om te steunen.

Carmen en Luna:

Carmen houdt zielsveel van haar dochtertje, ze vind het ook heel erg dat ze niet kan zien hoe Luna gaat opgroeien. En daarom heeft ze een koffertje gemaakt met allerlei spulletjes, o.a. een brief aan Luna. Luna mag dit koffertje pas openmaken als ze groot is.

Stijn en Roos:

Roos is de minnares van Stijn, ze hebben in het begin een “platonische relatie”, zoals ze steeds tegen elkaar zeggen. Maar daarna wordt hun relatie intenser en gaat Stijn vreemd met haar.


5 c. Het uiterlijk en innerlijk van de personen, maken ze een bepaalde ontwikkeling door?

Carmen:

Carmen is een enorm mooie vrouw, ze heeft rood haar, een prachtig figuur en heel trots op haar borsten.

Innerlijk: Carmen kan soms ineens een woedeuitbarsting hebben. Bijvoorbeeld toen ze een boek over kanker aan het lezen was begon ze ineens te schreeuwen dat ze dat helemaal niet wil. Ook kan ze soms verdrietig zijn, ze probeert zich dan groot te houden voor iedereen, maar als ze dan alleen met Stijn is barst ze in tranen uit.

Ontwikkeling: Carmen krijgt borstkanker, daarom moet ze 1 borst laten amputeren wat ze heel erg vind. Uiteindelijk zaait de kanker uit naar een paar plekken, daarna gaat het heel snel slechter met haar en dan wil ze niet meer leven.


Stijn:


Stijn is een knappe man, dit weet hij heel goed van zichzelf, hij maakt hier ook heel vaak gebruik van.

Innerlijk: Stijn is heel lief voor zijn vrouw, maar uiteindelijk ook weer niet omdat hij vaak vreemdgaat.

Ontwikkeling: ik kan niet echt zeggen dat Stijn een ontwikkeling doormaakt, in het begin ging hij al vreemd en nu nog steeds dus ik denk dat hij geen ontwikkeling doormaakt.

5 d. Op welke wijze leer je de personages kennen:

Stijn:

Doordat hij de hoofdpersoon is, je weet zo wat hij denkt en voelt.

Carmen:

Door de beschrijving van Stijn.


Luna:

Door de beschrijving van Stijn.

6 a. In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich in de 21e eeuw af, het is allemaal heel modern.

6 b. Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van de verhaalgebeurtenissen?

De vertelde tijd is ongeveer 3 jaar, het is niet echt goed te schatten.


6 c. Is de tekst chronologisch of niet?


Ja, de tekst is geheel chronologisch.

7 a. Wat zijn de belangrijkste plaatsen waar de handeling zich afspeelt?

De belangrijkste plekken zijn: het huis van Carmen en Stijn, het ziekenhuis, het huis van Roos en Stijns werk.

7 b. Is de ruimtebeschrijving in contrast of in overeenstemming met de gebeurtenissen?

Het is in overeenstemming met de gebeurtenissen, want als de hoofdpersoon zich rot voelt wordt de omgeving sober beschreven en andersom ook.


7 c. In welk sociaal milieu speelt de handeling?


Het speelt zich in een universitair milieu af.



8 Citeer een korte tekstpassage en beschrijf de belangrijkste kenmerken van de schrijfstijl


Bladzijde 280-281:

“Binnen enkele minuten is ze misselijk. Ze doet haar best om over te geven, maar het lukt niet. Ze steekt een vinger in haar keel, maakt kokhalsbewegingen, maar er komt niets uit.
‘Godsamme, waarom komt die zooi er nou niet uit!’ vloekt ze. Ineens komt alles, inclusief de paar happen Fruit ’n Fibre van vanochtend, naar buiten. Als in een Joop Klepzeiker-strip. Onder het overgeven kus ik Carmen op haar hoofd. Ik geef haar tissues aan. Iedereen is stil. Na een laatste straal braaksel klinkt haar stem uit de emmer. ‘Jezus, wat is het hier stil! Is er iemand dood of zo?’
Even blijft het stil. En dan proest iedereen het uit.”

Stijl:

Ik vind het boek, ondanks dat het over ziekte gaat, toch heel grappig geschreven, er zitten momenten waar ik echt om moest lachen.

9 Geef een korte chronologische samenvatting

Stijn en Carmen zijn een gelukkig stel. Ze hebben alles: geld, een goede baan, een mooi huis en een dochtertje. Als Carmen een ontsteking ontdekt in haar borst en dit veranderd hun leven voorgoed. Ze komen er achter dat Carmen borstkanker heeft. Stijn die al zijn hele leven met andere vrouwen het bed deelt, probeert zijn leven te verbeteren. Het wil echter niet lukken en hij doet juist het tegenovergestelde. Hij doet niets anders meer dan drinken en gaat achter de vrouwen aan. Nu moet je niet meteen het ergste van hem denken, hij houdt wel degelijk van zijn vrouw. Hij zegt dat hij niets voelt bij de andere vrouwen behalve genot dan, zijn liefde is voor zijn vrouw. Maar dan gebeurt er wat tijdens het carnaval ontmoet hij Roos. Zij is een vrouw waar hij al heel wat mee wil, maar het is hem nog nooit gelukt. Maar ze ontdekken dat ze toch meer gevoelens voor elkaar hebben. Hij begint een affaire met haar. Hij vindt zijn troost bij haar. Terwijl hij met Carmen zoveel mogelijk probeert te genieten van zijn leven, gaat zijn seksuele leven verder bij Roos. Met Carmen gaat het steeds slechter, ze komt erachter dat ze niet heel lang meer te leven heeft.


Het wordt ook steeds moeilijker: haar borst wordt geamputeerd, haar haar valt uit, de chemokuren slaan niet meer aan en het is een ramp om de chemokuur aan te brengen. Ze gaan samen naar een ander ziekenhuis en het lijkt even wat beter te gaan. Ze proberen zoveel mogelijk vrienden te bezoeken en te reizen. Familie komt langs en zijn voorbereidingen aan het doen voor wanneer Carmen er niet meer is. Luna hun dochtertje moet stap voor stap voorbereid worden op de dood van moeder. Ze houden een dagboek bij en iedereen moet wat over Carmen vertellen en alles wat ze verzamelen gaat in een kist. Die later voor Luna is. Ze kopen een nieuw huis en bereiden nu haar dood voor, de nieuwe kuren slaan niet meer aan en Carmen wil er zelf een einde aan maken. Stijn gaat vanaf dat moment niet meer naar Roos, maar houdt wel contact met haar en kan zo veel troost bij haar vinden. De laatste dagen zijn slopend. Iedereen komt langs op bezoek en ze blijven bijna allemaal slapen. Het lange afscheid is haast een feestje. Uiteindelijk is de dag aangebroken en nu moet ook Stijn afscheid van haar nemen en natuurlijk Luna ook. Luna is het moeilijkst en helemaal omdat het lijkt alsof ze alles snapt. De dokter komt met het drankje en Carmen gaat dood. Het duurt even want het drankje lijkt niet te werken en ze moet een spuitje hebben. Ze is afschuwelijk, maar Stijn weet dat ze nu geen pijn meer heeft.


10 Verklaar de titel

De titel van het boek is: Komt een vrouw bij de dokter. Dit komt omdat Carmen en Stijn op een dag bij de dokter komen en dan te horen krijgen dat Carmen kanker heeft. Hierdoor verandert hun hele leven.

11 Kun je dit boek met andere boeken of met een film vergelijken? Leg dit uitvoerig uit.

Ja, met Turks Fruit van Jan Wolkers.

Dit boek gaat ook over het verliezen van een geliefde.

12 Beschrijf de stijl

Zie punt 8.

13 Geef drie argumenten waarom dit boek goed of slecht is.

Dit boek vond ik de mooiste van de 8. Het is allemaal zo mooi en intens beschreven dat het net is alsof je het zelf meemaakt. Vooral het einde was echt mooi.

Verwerkingsopdracht:

10. Zoek bij het boek minstens twee gedichten over hetzelfde thema en leg uit waarom je deze gedichten hebt gekozen

Gedicht 1:

De vogel stierf omdat niet meer vliegen kon.
Een wijs man stierf omdat hij niet meer denken kon.

Als je niet meer doen kunt, wat je kunt.
Is de dood je wel gegund.

Verklaring:

Carmen wil heel graag dood omdat de kanker heel veel pijn doet.


Bronvermelding:


http://www.gedichten-freaks.nl/627603/


Gedicht 2:


ik bleef achter
als een egoïst
die alleen
dacht aan zichzelf
daarom
jou vergetend
omdat ik
mijzelf
zo ontzettend
zielig vond.

Verklaring:

Stijn is soms best egoïstisch bezig door vreemd te gaan terwijl zijn vrouw op sterven ligt.

Bronvermelding:

http://www.gedichten-paradijs.nl/realiteit-gedichten.htm

REACTIES

D.

D.

Er zijn veel meer hoofdstukken alleen het laatste deel vna het boek heeft 18 hoofdstukken

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"