Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 518 woorden
  • 18 mei 2010
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
17 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Boekverslag Nederlands: klas 1 en 2 H/V

Naam leerling Leonie
Naam docent Mevrouw
Klas en datum L2Ha 20-11-09
Naam schrijver Jan Terlouw
Naam boek Oorlogswinter

Geef aan waarom iemand anders dit boek moet lezen. Je gebruikt hiervoor drie argumenten. Ze staan al voor je genummerd. Gebruik per argument minstens 20 woorden. Licht je antwoord dus toe.

[1] Het gaat over de oorlog en dat is altijd best interessant, want ik denk dat iedereen wel zou willen weten hoe het leven er toen uit zag.

[2] In dit verhaal gebeuren er avonturen die in die tijd best gevaarlijk waren. Michiel (hoofdpersoon) ging stiekem een engelse piloot helpen die dood moest van de duitsers, hij was namelijk heel erg zwak.


[3] Aan het eind worden heel veel dingen opgelost en de bevrijding is er dan want dat maakt een boek ook leuk als het leuk eindigt.

Beschrijf 1 hoofdpersoon op twee verschillende gronden: uiterlijk en karakter/gedrag. Gebruik voor elke beschrijving minstens 30 woorden.
Uiterlijk: Michiel

Donkere kleding, winterkleding (het speelt zich ook af in de winter) dus dat een muts met een sjaal, een winterjas en een vest. Ook heeft hij een zwarte broek en hij heeft een blanke huid met blond haar.

Karakter/ gedrag:
Hij is een vrij rustige jongen die zich vrij veel zorgen maar hij durft wel van alles. En als hij hoort dat zijn vader is vermoord wordt hij heel boos. En hij wil ook dat zijn zus Erica niet teveel bij Jack is de Engelse piloot. Dus hij heeft ook wel een beetje dat hij niet wil dat anderen bij zijn zaken bemoeit en werkt het allemaal maar zelf af.

Noem 1 eigenschap van de beschreven hoofdpersoon die je over zou willen nemen. Leg goed uit waarom je juist voor deze eigenschap kiest. Minstens 30 woorden.

Hij heeft geprobeert uit te zoeken wie de verrader is van veel mensen die vermoord zijn en die in het dorp zijn gebeurt. Dat heeft hij ontdekt om slim na te denken en dat zal ik ook willen hebben, want dan kan je wel uitvinden wie de dader is, kun je die oppakken en zorg je niet voor meer ellende.

Je ziet vaak dat emoties van hoofdpersonen overeenstemmen. Zo zijn er bijvoorbeeld in verschillende boeken mensen die bang zijn. Vergelijk dit boek met een ander boek. Geef aan waar je een overeenkomst vindt. Het gaat hier om emoties en hoe ze daar mee omgaan. Minstens 30 woorden.

In Schijndood en Oorlogswinter zijn ze allebei bang dat het niet stopt. Dus bij Oorlogswinter is dat de oorlog die nooit stopt en bij schijndood de pest en iedereen is daardoor ook bang. En veel mensen blijven in de huizen omdat ze bang zijn in allebei de boeken.


Kopieer de mooiste bladzijde, of deel van een bladzijde, van het boek. Leg uit waarom deze bladzijde je het meeste aanspreekt. Minstens 40 woorden. Voeg de kopie toe.

Ik vind dit de mooiste bladzijde want dan wordt iedereen weer blij en dan is het vrede en zelf hou ik ook niet van oorlog en houd er niet van als iedereen het moeilijk heeft. Vrede vind ik het mooiste wat er is en niet altijd maar oorlog.

REACTIES

M.

M.

mooi

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"