Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een vlieg op de muur door Dirk Bracke

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Een vlieg op de muur
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 439 woorden
  • 2 februari 2010
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5
9 keer beoordeeld

Boekcover Een vlieg op de muur
Shadow
Een vlieg op de muur door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Een vlieg op de muur
Dirk Bracke
Uitgeverij Davidsfonds/Infodok
160 pagina’s
ISBN 90 6565 697 9
Vijfde druk, 1995 / 2003

Dirk Bracke heeft zijn schrijverschap een tijdje gecombineerd met de baan van postbode. Hij heeft eerst wat Vlaamse filmpjes geschreven voordat hij aan het grote werk begon. Hij kiest bijna altijd voor gedurfde onderwerpen zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, oorlog, jeugdinstellingen en sociale wantoestanden. Dirk Bracke richt zich meestal tot adolescenten. Hiermee wil hij tonen dat er leeftijdsgenoten zijn van adolescenten die het niet zo goed hebben als zij. Zijn boek ‘Een vlieg op de muur’ speelt zich af in de sloppenwijken van Latijns-Amerika, meer bepaald Brazilië. Al vanaf het begin maak je kennis met de vlotte schrijfstijl van Dirk Bracke die je meesleept in een aangrijpend verhaal.

Washington (10), Mico (7), Marcos (16) en Sandra (13) zijn zwerfkinderen. Ze wonen in een Braziliaanse stad. Ze proberen geld bij elkaar te krijgen door te bedelen, te stelen of door klusjes op te knappen. Marcos is de knappe, gespierde leider van hun groep en Sandra is zijn bloedmooie, blanke vriendinnetje. Washington en Mico zijn broertjes. Er zijn in dit straatleven veel verschillende groepen, die het centrale plein voor zich willen. Dit vindt de politie niet goed en daarom worden er regelmatig straatkinderen opgepakt. Maar de politie van Salvador da Bahia heeft geen zuiver geweten. Er worden steeds straatkinderen vermoord. Als Marcos drugs gaat leveren voor de maffia, wordt hij net als de anderen uit de weg geruimd. De groep valt uit elkaar; ieder vindt zijn eigen werk. Uiteindelijk komt Washington erachter wie al deze moorden pleegt. Wat zal er met hem gebeuren? En wat gebeurt er met Sandra en Mico?


Dirk Bracke geeft ons een kijk op de verschrikkelijke levenstoestanden, die op een prachtige manier worden gebracht, waar de Braziliaanse straatkinderen mee te maken krijgen en die op een prachtige manier worden gebracht. Achteraan in het boek kun je een woordenlijstje vinden met alle Spaanse woorden die je misschien niet zou begrijpen. Met de titel bedoelt men dat de straatkinderen vervelende vliegen zijn. Iedereen in Brazilië is ze liever kwijt dan rijk. En een vlieg op de muur omdat ze door iedereen in een hoek worden gedreven. Corrupte politie, conflicten met andere straatkinderen, moeilijkheden met toeristen en winkelhouders, …
Er is ook nog de onderlinge vriendschap, die hen kracht geeft om die afgrijselijke wereld te overleven en om van die wereld te houden.

‘Een vlieg op de muur’ is een goed, meeslepend boek. Het is heel realistisch en het leest ongelofelijk vlot. Vanaf je begint te lezen, ben je ineens in Brazilië, je bent er echt bij. Zelfs voor iemand die niet graag leest is dit een aanrader.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlieg op de muur door Dirk Bracke"