Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 779 woorden
  • 18 december 2009
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
51 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Bibliografische gegevens
Het boek is geschreven door Maria Mosterd, en het heet echte mannen eten geen kaas. Het jaar van de oorspronkelijke uitgave is 2008.
De naam van de uitgeverij is van Gennep.
De gelezen uitgave is de 22e druk en is gedrukt in augustus 2008.

2. Motivering boekkeuze
Ik ben aan dit boek gekomen, doordat ik het zag staan in de boekenkast toen ik een boek zocht voor mijn leesverslag.
Het sprak me wel aan omdat het echt gebeurd is, het meisje die het schrijft heeft het zelf namelijk allemaal meegemaakt.


3. Samenvatting
Maria Mosterd is een meisje van twaalf, dat op een van haar eerste dagen op het pleintje voor de school een jongen ontmoet, Manou.
Een paar dagen later wordt Manou, Maria’s vriendje.
Dan komt ze erachter dat Manou niet is wie hij lijkt te zijn, hij is een loverboy. Maria verteld in dit boek een bloedstollend verhaal van haar jaren met Manou: geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drukssmokkel: het komt er allemaal in voor. Het einde verklap ik niet, dan moet je het boek zelf maar lezen.

4. Stijl
a) De zinnen zijn over het algemeen niet echt lang.
b) De schrijver gebruikt best veel bijvoeglijke naamwoorden, om de dingen die ze meemaakt extra te visualiseren.
(voorbeeld: “De grote, behaarde man kwam naar me toe gelopen.” -> geeft je een beter beeld van de situatie, dan dat je zegt:
“De man kwam op me aflopen.”)
c) Er komen bijna geen moeilijke woorden in voor, het is heel gemakkelijk om te lezen. Er komen helemaal geen ouderwetse woorden in voor. Er komen vooral woorden in die jongeren gebruiken.
d) Er komen best veel beschrijvingen in voor: de schrijver beschrijft de situaties vrij nauwkeurig. Dialogen komen er ook veel in voor.
e) Sommige personen in het boek hebben dezelfde manier van spreken, maar een paar personen hebben een bepaalde manier van spreken.

Bijvoorbeeld Manou en de andere jongens hebben een beetje straattaal. De meeste personen in het boek zijn ook grof.

5. Stijlfiguur en beeldspraak
b) “Het was een beer van een vent.”
NOG VERDER DOEN MET BOEK NEDERLANDS BLZ. 41&66.

6. Ruimte
a) Het verhaal heeft niet echt een bepaalde plek waar het zich het meeste afspeelt, maar meestal zijn Manou en Maria bij andere mensen thuis of op straat.
b) Er wordt bijna niks gezegd over het weer. Een enkele keer spreekt ze van een mooie zonnige dag, maar verder niet.
c) Het verhaal speelt zich af tussen 2001 en 2005.
Dit weet ik, omdat het meisje geboren is in 1989, en ze is twaalf als het verhaal begint. Aan het einde van het verhaal is ze zestien.
d) NOG DOEN MET BOEK NEDERLANDS BLZ. 85.

7. Tijd
a) De gebeurtenissen lopen chronologisch, want ze kijkt niet opeens terug. Het verhaal loopt gewoon in een logische volgorde.
b) Er zitten geen flashbacks of flashforwards in het verhaal.
c) NOG DOEN MET BOEK NEDERLANDS BLZ. 85

d) NOG DOEN MET BOEK NEDERLANDS BLZ. 85

8. Evaluatie
Ik vind het persoonlijk een erg mooi en aangrijpend boek.
Ze omschrijft heel duidelijk de situaties, zodat je echt zo’n beeld in je hoofd hebt van die situaties. Ik kon me ook erg goed inleven, omdat ze ook haar gevoelens erg duidelijk beschrijft. Ik vind het erg knap van Maria Mosterd dat ze dit alles in een boek kan schrijven, want ze geeft ook erg veel details en het lijkt me heel moeilijk als je zoiets ergs hebt meegemaakt om dat dan met ontzettend veel mensen te delen.
Ik vind dat je ook nog wel van dit boek leert. Het geeft informatie over loverboys en hoe ze je gaan beheersen.
Dit is ook echt zo’n boek dat je vanaf bladzijde één je in z’n greep houdt. Verder vind ik het ook een heel realistisch boek, want het gebeurd allemaal in omgevingen die je in je eigen leven ook hebt.
Ik zou het zeker aanraden, want het is echt een mooi boek.

Maria Mosterd, hoe verder?
Na 4 jaar in handen van een loverboy te zijn geweest, gaat ze twee keer zes maanden naar India om weer zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te krijgen.
Als je wilt weten hoe het haar daar verging, heb je nog een vervolg op dit boek: Bindi.
Ook haar moeder heeft een boek geschreven over haar dochter:
Ik stond laatst voor een poppenkraam.
Ze schrijft over haar ervaringen met haar dochter en beschrijft hoe ze zich voelde toen ze besefte dat ze niks voor haar dochter kon doen.
Maria is nu 21 en begint nu onder begeleiding van de Hoenderloo Groep aan een nieuw leven.


De titel van dit boek komt trouwens uit een zin die Manou zegt in het boek. Hij zegt dat mannen die kaas eten en melk drinken zwakke mensen zijn.

REACTIES

S.

S.

Thankyou ! Het heeft me echt geweldig geholpen dit verslag van je ! Ik had een 8,5 voor het verslag! Dus echt bedankt !

13 jaar geleden

J.

J.

Haha ik vind je schrijfstijl wel lekker. Ik zit in 4vmbo en heb hier best veel aan gehad ! Dank je wel x

13 jaar geleden

R.

R.

Super bedankt voor dit top verslag!! xx

13 jaar geleden

J.

J.

ewaja wat kan k zegge, je bent een topper bedankt !:D

12 jaar geleden

I.

I.

ik vind het een super mooi verslag, alleen ik had nog 1 vraagje: wat het ISBN-nummer?

9 jaar geleden

A.

A.

NOG DOEN MET BOEK NEDERLANDS

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"