Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 620 woorden
  • 23 november 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
15 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Algemene informatie.
Raymond van de Klundert (Kluun)
Komt een vrouw bij de dokter
Podium Amsterdam 2003
317 pagina’s

Samenvatting.
Carmen en Stijn zijn een ‘hip’ getrouwd stel met een dochtertje van één, genaamd Luna. Ze hebben een brede vriendenkring en kunnen goed leven van het geld wat het eigen bedrijfje van Stijn opbrengt. Als Carmen een brandend gevoel in haar tepel voelt en ervoor naar het ziekenhuis gaat, wordt er borstkanker geconstateerd. Ze is woedend omdat ze een half jaar geleden ook al naar het ziekenhuis was gegaan, maar toen te horen kreeg dat alles in orde was. Ze besluiten een chemokuur te beginnen. De kuur valt zwaar voor Carmen, maar Stijn en haar vrienden geven haar veel steun. Hoewel Stijn Carmen zo veel mogelijk steunt waar hij kan, gaat hij veel vreemd met collega’s, vriendinnen en vrouwen die hij kent van het uitgaan. Carmen heeft een vermoeden, maar weet niet in welke mate het in de werkelijkheid gebeurt. Ook met carnaval is het weer raak, Stijn ontmoet Roos. Eerst gaat hij niet in op haar geflirt, maar als hij haar weer ontmoet in Amsterdam begint er een verhouding. Ondertussen gaat het steeds slechter met Carmen, ze heeft haar borst moeten amputeren, maar de kanker is niet weg gegaan.
Ruim een jaar later geeft Carmen het op, ze besluit dat ze euthanasie wil plegen als het echt te slecht gaat. Iedereen heeft er vrede mee, ook Carmen. Stijn en Carmen beginnen alles ‘voor de laatste keer’ te doen, Carmen begint weer met roken en ze gaan op vakantie naar Barcelona. Ze beginnen voor Luna (die ondertussen drie jaar is) een dagboek bij te houden waar alles over Carmen wordt verteld. Dan beginnen ze met het afscheidsfeest, iedereen komt langs om afscheid te nemen van Carmen en haar voor een laatste keer te zien.

Stijn heeft ondertussen de relatie met Roos stopgezet, ze smsen alleen nog maar. Stijn is langs een alternatieve genezer gegaan, die veel onzekerheden van hem heeft weggehaald. Stijn en Carmen zijn ondertussen hechter dan ooit. Maar dan gaat het uiteindelijk weer slechter met Carmen, ze belt de dokter op om een afspraak voor de euthanasie te maken. Carmen spreekt haar meest hechte vriendengroep voor de laatste keer, waar als laatste Stijn en Luna met haar komen praten. Als uiteindelijk de dokter komt, wordt Stijn bang, hij heeft namelijk nooit iemand dood zien gaan.
De dokter komt, en Carmen drinkt het drankje wat voor haar dood moet zorgen. Het duurt lang voordat het drankje gaat werken, te lang, en daarom besluit de dokter een spuit te geven. Dan ademt Carmen haar laatste adem uit.

Mening
'Komt een vrouw bij de dokter' is een enorm goed boek. Het is goed leesbaar, maar alles wordt precies goed overgebracht. Er wordt in sommige recensies gezegd dat het een ‘plat’ boek is, maar misschien is dat niet erg. We leven in de jaren ‘nul’ en de mensen zijn niet meer zoals vroeger, tegenwoordig is er is TV en Internet waar boeken tegen moeten vechten. Ik denk dat een boek als 'Komt een vrouw bij de dokter' meer mensen aanspreekt dan moeilijk volgbare boeken die je in de rest van de literatuur kan vinden.
Bij het lezen sprak me manier hoe het verhaal in het boek stond me aan. De kleine kadertjes waar extra informatie over personen of plekken staat en de citaten uit de lyrics van nummers bij de hoofdstuktitels geven het boek een moderne uitstraling en maken het anders dan andere literatuur. Ook de manier van schrijven is moderner dan wat je meestal in literatuur ziet. Dit, en het feit dat het boek zo geschreven is dat je emotioneel meeleeft met de karakters, maakt dit een uniek boek, wat zeker niet overschat is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"