Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kleur bekennen door Hans Mijnders

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Kleur bekennen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1298 woorden
  • 2 februari 2009
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
22 keer beoordeeld

Boekcover Kleur bekennen
Shadow
Kleur bekennen door Hans Mijnders
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A zakelijke gegevens

Titel: Kleur bekennen.
Schrijver: Hans Mijnders.

B eerste persoonlijke reactie

Ik heb dit boek gekozen omdat ik Hans Mijnders een leuke schrijver vind en het boek zag er wel spectaculair uit van buiten dat trok mijn aandacht wel. Ik zocht eigenlijk niet naar zulke boeken maar naar iets nieuws van een andere schrijver. maar toch werd het dit boek : kleur bekennen van Hans Mijnders.

C samenvatting

Xander zit in het examenjaar van het VMBO. Hij heeft niet veel vrienden, maar zou dit wel heel graag willen. Hij is wel een beetje verliefd op Lianne, maar zij ziet dat helemaal niet. Ze heeft verkering met Lorenzo en is hartstikke verliefd. Ze ziet ook niet dat hij maar een beetje doet alsof.


Wanneer Xander Richard leert kennen, denkt hij dat zij echte vrienden zijn. Richard gaat er ’s nachts op uit en maakt graffiti op muren en zelfs als het zo uitkomt op treinen. Xander is enorm onder de indruk van Richard en laat zich door hem meeslepen. Ook hij leert graffiti te maken.
Hij twijfelt even wanneer hij van Richard hoort dat hij de spuitbussen steelt. Wanneer hem wordt gevraagd een paar spuitbussen mee te nemen om ’s nachts te gaan spuiten, steelt hij de spuitbussen uit de winkel waar hij werkt. Omdat zulke spuitbussen erg duur zijn.

Als de laatste schooldag (door de leerlingen kolderdag genoemd) in zicht komt, worden er door docenten en leerlingen plannen gemaakt om deze dag gedenkwaardig af te sluiten. De leerlingen vinden de plannen van de docenten natuurlijk te braaf en de klasgenoten van Xander bedenken grappen die eigenlijk niet door de beugel kunnen.

Het plan van Richard was, om op de muur van hun school een graffiti tekening te gaan maken. Xander moest deze tekening ontwerpen en maken.
Wanneer ze de volgende dag op school komen, ziet Xander dat zijn naam onder de tekening staat. Hij raakt helemaal in paniek. Wie zou zoiets nou doen?
Hij vlucht weg van school en gaat naar het park. Daar blijft hij een tijdje, maar besluit later toch maar weer naar school te gaan en alles te vertellen aan de directeur van de school. Als hij op school aankomt worden de ouders van Xander gebeld. Hij moet alles vertellen waarom hij het gedaan heeft.
Dan komt Lianne binnen zij vertelt dat Lorenzo en Richard erachter zaten. Ze hadden lol, toen ze hoorden dat de ouders van Xander moesten komen. Het was allemaal nog veel leuker dan ze hadden gehoopt, vertelt Lianne. Alles in de war trappen, maar er een ander voor op laten draaien.
Lianne vertelt het hele verhaal aan de directeur, ze was begonnen bij de plannen die ze hadden gemaakt voor de kolderdag. Daarna had ze uitgebreid verteld over al hun ideeën. Ook vertelde ze dat Lorenzo hun alle schuld wilde geven.
Ze konden alleen niks bewijzen, en dus zoekt Lianne het allemaal uit.

Xander is er nu achter gekomen dat Richard dus helemaal niet een goede vriend is, maar een bedrieger.

Ze worden wel allemaal gestraft, omdat ze allemaal aan het plan hebben meegedaan.

Ze moesten alle vier (, Richard, Xander, Lianne en Roos) drie middagen terugkomen naar school en allerlei klusjes doen: onkruid wieden, een magazijn opruimen, vegen.. Alleen Lorenzo was er niet, Hendrikse (directeur van de school) had gezegd dat hij andere straf kreeg.

D bespreking van een verhaalaspect

Personages

Xander
Het hele verhaal draait en gaat over het leven van Xander. Xander heeft niet veel vrienden. Wanneer Richard ziet dat Xander talent heeft in het maken van graffiti tekeningen vraagt Richard of Xander ook een keer een tekening wil maken. Dat ziet hij wel zitten. Hij denkt dan ook dat Richard een goede vriend is.
Hij wil wel van alles doen om erbij te horen.
Xander is verliefd op Lianne maar zij heeft dat niet door.
Richard
Een goede vriend van Xander, tenminste, dat leek in het begin van het boek zo. Maar later komt Xander achter dat Richard dat helemaal niet is, hij doet alsof.
Lianne
Een goede vriendin van Xander. Lianne heeft verkering met Lorenzo, een heel populaire jongen uit 4c. Xander heeft al gelijk door dat hij maar een beetje doet alsof, maar Lianne is heel erg verliefd op hem en ziet dit niet.
Lorenzo
De vriend van Lianne. En later in het verhaal zorgt hij voor de opdrachten die, Xander, Richard, Lianne en Roos moeten uitvoeren.
Roos
Een goede vriendin van Lianne. Zij doet ook mee met de plannen voor de kolderdag.


E leeskijkervaringen

Onderwerp
Het onderwerp spreekt me wel aan. Je leest nu wat de gevolgen kunnen zijn van het spuiten van graffiti. Ik heb nog nooit een boek gelezen over dit onderwerp.

Gebeurtenissen
Ik vind het een heel spannend boek, omdat je de gebeurtenissen niet kunt voorspellen. Ik was heel erg benieuwd of Richard nou wel een echte vriend is van Xander. En hoe zit het met Lorenzo?
Ik vind het ook heel verrassend wat er gebeurt, omdat je het niet kunt voorspellen.

Personages
Het meest kom je over Xander te weten, omdat het hele boek om hem draait. Er wordt ook beschreven wat hij denkt. En dus genoeg om zijn gedrag te begrijpen.

Bouw
Het verhaal heeft een open einde, er wordt niet verteld of Xander en Lianne nu wat met elkaar krijgen. Ik denk van wel.
Lianne vraagt aan Xander of hij al wel eens eerder met een meisje naar de stad is geweest. Xander antwoord hierop: ‘Nee, nooit.’
‘Echt niet?’ Lianne kijkt hem plagend aan. ‘Maar waarom doe je dat nu wel?’

Xander voelt dat hij rood wordt. Dan antwoordt hij: ‘Dat vertel ik je nog wel eens.’
Tot zijn verrassing ziet hij dat Lianne nu ook een kleur krijgt.
Dit is het laatste stukje van het verhaal. Omdat ze ineens allebei een kleur krijgen denk ik wel dat ze verliefd op elkaar zijn en verkering krijgen.

Taalgebruik
Ik vind het geen moeilijk verhaal om te lezen, omdat er geen moeilijke woorden en/of zinnen in staan.
En alles wordt duidelijk aangegeven, wanneer een persoon wat denk en wanneer die geen weer wat zegt.

F informatie over de schrijver Hans Mijnders
 
Hans Mijnders werd op 29 oktober 1958 in Rhoon geboren.
Na de havo studeerde hij aan de pabo ‘De Driestar’ in Gouda. In 1982 werd hij leerkracht op de christelijke basisschool ‘De Ark’ in Ridderkerk en vervolgens directeur van de Rehobothschool in die plaats.

Hans Mijnders is getrouwd en heeft drie kinderen. De Nederlandse kust is zijn favoriete vakantiebestemming: ‘rustgevend en lekker dichtbij’. Zijn hobby’s zijn lezen, squash en uitwaaien aan het strand.

Hij recenseert kinder- en jeugdboeken voor het Reformatorisch Dagblad. Mijnders eerste boek ‘Schuld!’ verscheen in het najaar van 1999. In ‘Schuld!’ wordt op eigentijdse wijze de jongerenwereld beschreven. Het boek is dan ook geschreven voor jongeren vanaf 12 jaar. Verder worden conflicten op een aangrijpende manier beschreven.


Daarbij zorgt Mijnders voor de nodige dosishumor, zodat zijn boeken in één adem uitlezen. ‘Schuld!’ wordt binnenkort in het Duits vertaald en uitgegeven door uitgeverij Brockhaus. ‘Schuld!’ werd in 2000 genomineerd voor de kinderboekenprijs ‘Het Hoogste Woord’.

In 2000 verscheen zijn tweede jeugdboek ‘Lef’. Ook dit boek behandelt een probleem uit de jongerenwereld. ‘Lef’ werd genomineerd voor de Eigenwijsprijs 2001 en De kracht van groep 8 voor de Eigenwijsprijs 2003.

Het boek ‘Stress in groep zes’ is zijn eerste boek voor jongere kinderen. Als onderwerp probeert Mijnders te kiezen voor iets wat binnen de beoogde leeftijdsgroep herkenbaar/actueel is.
Zelf leest hij graag boeken van Carry Slee. Tot nu toe vindt hij ‘Pijnstillers’ haar beste boek. Verder leest hij graag veel bekende Lemniscaat-auteurs: Anke de Vries, Thea Beckman enz. ‘De zwarte kaproenen’ van Henk Koesveld, ‘Brand!’ van Erik de Gruijter en ‘Al het water van de zee’ van Greet Beukenkamp hebben ook zijn voorkeur.

Meerdere boeken die Hans Mijnders heeft geschreven zijn:
≈ Schuld! (1999)
≈ Lef (2000)
≈ Stress in groep zes (2001)
≈ Verdacht (2001)
≈ De kracht van groep 8 (2002)
≈ Kleur bekennen (2003)
≈ Overleven in groep 7 (2003)

REACTIES

C.

C.

Heel erg bedankt voor dit boekverslag! Het heeft me heel erg geholpen om zelf ook een boekverslag te maken. Alles wordt heel duidelijk uitgelegt. Ik ben hier heel blij mee.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kleur bekennen door Hans Mijnders"