Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1375 woorden
  • 23 juli 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
11 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Kluun – Komt een vrouw bij de dokter
Leesverslag Nederlands
Kim H5B

Zakelijke gegevens:
• Schrijver: Kluun
• Titel: Komt een vrouw bij de dokter
• Uitgever: Podium
• Plaats van uitgave: Amsterdam
• Jaar van uitgave: 2003
• Aantal bladzijde: 317

Samenvatting:
Stijn en Carmen zijn een gelukkig stel. Ze hebben alles: geld, een goede baan, eigen bedrijf, een mooi huis en een dochtertje Luna. Als Carmen een ontsteking ontdekt in haar borst verandert dit leven voorgoed. Ze komen er achter dat Carmen borstkanker heeft. Stijn die al zijn hele leven met andere vrouwen het bed deelt, probeert zijn leven te verbeteren. Het wil echter niet lukken en hij doet juist het tegenovergestelde. Hij doet niets anders meer dan drinken en gaat achter de vrouwen aan. Nu moet je niet meteen het ergste van hem denken, hij houdt wel degelijk van zijn vrouw. Hij zegt dat hij niets voelt bij de andere vrouwen behalve genot dan, zijn liefde is voor zijn vrouw. Maar dan gebeurt er wat tijdens het Carnaval ontmoet hij Roos. Zij is een vrouw waar hij al lang wat mee wil, maar het is hem nog nooit gelukt. Maar ze ontdekken dat ze toch meer gevoelens voor elkaar hebben. Hij begint een affaire met haar. En hij vindt zijn troost bij haar. Terwijl hij met Carmen zoveel mogelijk probeert te genieten van zijn leven, gaat zijn seksuele leven verder bij Roos. Met Carmen gaat het steeds slechter, ze komt erachter dat ze niet heel lang meer te leven heeft. Het wordt ook steeds moeilijker: haar borst wordt geamputeerd, haar haar valt uit, de chemokuren slaan niet meer aan en het is een ramp om de chemokuur aan te brengen. Ze gaan samen naar een ander ziekenhuis en het lijkt even wat beter te gaan. Ze proberen zoveel mogelijk vrienden te bezoeken en te reizen. Familie komt langs en zijn voorbereidingen aan het doen voor wanneer Carmen er niet meer is. Luna hun dochtertje moet stap voor stap voorbereidt worden op de dood van moeder. Ze houden een dagboek bij en iedereen moet wat over Carmen vertellen en alles wat ze verzamelen gaat in een doos. Die later voor Luna is. Ze kopen een nieuw huis en bereiden nu haar dood voor, de nieuwe kuren slaan niet meer aan en Carmen wil er zelf een einde aan maken, zo dat ze toch het gevoel heeft dat ze nog iets te zeggen heeft over haar lichaam. Stijn gaat vanaf dat moment niet meer naar Roos, maar houdt wel contact met haar en kan zo veel troost bij haar vinden. De laatste dagen zijn slopend. Iedereen komt op bezoek en ze blijven bijna allemaal slapen. Het lange afscheid is haast een feestje. Uiteindelijk is de dag aangebroken en nu moet ook Stijn en Luna afscheid van Carmen nemen. Voor Luna is het, het moeilijkst en al helemaal omdat het lijkt alsof ze alles snapt. De dokter komt met het drankje en Carmen gaat dood. Het is afschuwelijk, maar Stijn weet dat ze nu geen pijn meer heeft. Op het einde ziet Stijn de Gucci schoenen, waar Carmen zo lang over getwijfeld heeft of ze, ze wel aan zou doen, Stijn loopt de trap af met de schoenen richting de kist.

Zaken die me zijn opgevallen:

• Boven aan iedere bladzijde staat een soort test, gedichtje.

• Het boek is verdeeld in 3 delen en nog een hoofdstukje, deel 1: Stijn & Carmen, deel 2: Stijn & Carmen en Stijn & Roos, deel 3: Carmen, Hoofdstukje: Epiloog.
• Hij schrijft het boek op een leuke, humoristische manier, terwijl zijn eigen vrouw ook overleden is aan kanker, dat vind ik wel knap.

Vragen tijdens en na het lezen van het boek:
• Vraag: Waarom gaat Stijn steeds vreemd?
Antwoord: Hij zegt dat hij lijdt aan zware monofobie, hij kan wel houden van één vrouw, maar niet met maar één vrouw seks hebben, het moeten er meer zijn.
• Vraag: Wordt Carmen weer beter? En slaan de Chemokuren wel aan?
Antwoord: Nee, doordat de chemokuren niet aanslaan, wordt ze niet beter. Ze kiest ervoor euthanasie te plegen, zodat ze toch nog iets in de hand heeft, namelijk wanneer ze dood gaat.
• Vraag: Krijgt Stijn een relatie met Roos?
Antwoord: Ze hebben een affaire, maar of ze een echte relatie krijgen weet ik niet.
• Vraag: Hoe zal Luna reageren op de dood van Carmen?
Antwoord: Ze reageert alsof ze het allemaal snapt, ze heeft nu nog geen besef dat dit voor altijd zal zijn.
• Vraag: Komt Carmen erachter dat Stijn steeds vreemd gaat?
Antwoord: Over veel vrouwen vertelt Stijn het zelf aan Carmen, maar over sommigen zegt Stijn niets.

Evaluatie:

Ik vond het een heel mooi boek, met veel humor geschreven. Er zitten ook veel zielige stukjes in, zoals dat ze te horen krijgen dat Carmen binnenkort doodgaat. Het boek was op een leuke, makkelijke manier geschreven, je kon het boek in een ruk doorlezen, omdat er geen moeilijke stukjes inzaten. Ik vond ook wel grappig dat hij sommige dingen, bijvoorbeeld over een discotheek een blokje tekst tussen het verhaal had gemaakt, met alleen informatie over die discotheek.


Samenvatting in 10 woorden:

Een vrouw en man die ineens te horen krijgen dat zij kanker heeft.

Visie:

Het boek is heel erg realistisch, dat komt denk ik doordat de schrijver hetzelfde heeft meegemaakt. Je ziet heel goed aan het verhaal dat hij weet waarover hij het heeft. Ik vind het heel knap dat hij dit boek op zo’n grappige kan brengen, terwijl ik denk dat de schrijver toch veel verdriet heeft. Ik vind het een heel mooi boek. Ik vind het ook echt een aanrader, het is niet moeilijk en het is ook nog een mooi boek.

Verdiepingsopdracht:

Beschrijf de alternatieven die de hoofdpersonen hadden toen zij geconfronteerd werden met het verhaalprobleem. Weeg deze alternatieven af tegen de door de hoofdpersoon gekozen aanpak.

Het verhaal probleem is: Carmen is een jonge, mooie vrouw en krijgt op een dag te horen dat de ontsteking in haar borst, borstkanker is. Haar borst moet geamputeerd worden en ze krijgt chemokuren. Hierdoor valt haar, haar uit en dit vind ze verschrikkelijk.

Alternatieven:

1. Ze konden de borst laten zitten, alleen dan hadden ze een grotere kans op uitzaaiingen.
2. Ze konden na een paar chemokuren de borst laten amputeren, met gevolg dat ze over een kant van de borstkas een groot litteken over hield, wat niet mooi is.
3. Ze konden Carmen laten overlijden aan kanker, of ze kon euthanasie plegen.

Keuze:

Stijn en Carmen hadden besloten om de borst te amputeren, het was inderdaad niet mooi, en door de chemokuren vielen ook nog eens de haren van Carmen uit. Carmen voelde zich hierdoor heel erg lelijk. De dokters hadden wel iets op de kale borstkas gevonden van Carmen. Ze zeiden dat ze haar borst konden vervangen, door een prothese. Dat is een “nepborst”, die je om kan doen, en weer af kan doen. Carmen heeft ook gekozen, toen ze te horen kreeg dat ze niet lang meer te leven had, om euthanasie te plegen. Ze zei dat ze hierdoor het gevoel had, dat ze toch nog iets onder controle had, en dat was dat ze zelf kon zeggen wanneer ze dood wilde gaan.
Ik zou denk ik als ik in hun schoenen zou staan hetzelfde doen, want als je de borst laat zitten dan wordt het waarschijnlijk alleen maar erger. Het is natuurlijk niet leuk om je borst kwijt te raken, maar in dit geval wel de beste oplossing. Ook zou ik naar chemokuren gaan, hierdoor zijn sommige mensen beter geworden, en Carmen had in het begin nog een kans om te overleven, maar later werd duidelijk dat er geen kans meer was. Dus je weet maar nooit of het helpt of niet, maar ik zou het toch voor de zekerheid doen. Doordat je door de chemokuren geen haar meer overhoud, zou ik een pruik kopen, dit heeft Carmen ook gedaan. Anders zou ik, denk ik het gevoel hebben dat iedereen mij aankijkt als ik over straat loop, en dat is ook niet echt een goed gevoel. Ik ben het dus eigenlijk met bijna alles eens wat Carmen en Stijn gedaan hebben. Ik weet niet of ik euthanasie zou plegen. Ik denk dat ik er doodsbang voor zou zijn. Maar als ik teveel pijn ofzo zou krijgen zou ik er denk ik wel voor kiezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"