Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gekaapt! door Thea Beckman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Gekaapt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2262 woorden
  • 3 maart 2008
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
91 keer beoordeeld

Boekcover Gekaapt!
Shadow
Gekaapt! door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Een samenvatting.
Het is het jaar 1399 in de stad Kampen. Gerlof gaat voor het eerst varen op de Sint-Anna voor zijn eerste Handelsreis over zee. De reis verloopt heel anders dan Gerlof verwacht had. Op volle zee wordt het schip gekaapt door de bende van Godeke Michaels en Claus Stortebeker, de beruchtste piraten van de Westerzee.
Gerlof zit lange tijd vast in Frysland bij de piraten maar komt uiteindelijk vrij omdat zijn vader losgeld betaalt. Als hij bij de piraten weg is, komt hij in Hamburg en komt Simon van Utrecht tegen die hem weer terug naar Kampen brengt.
Gerlof is niet alleen bang, hij is ook diep verontwaardigd – die piraten stelen en misdragen zich zonder dat er iemand ingrijpt. Gerlof is boos en wil zich wreken op de piraten! Gerlofs zusje Gese is verliefd geworden op de knappe schipheer Simon van Utrecht, maar zijn vader Pieter wil daar niets van weten: Gese moet van hem met een Kampenaar trouwen. Gese legt zich echter niet zo makkelijk bij het besluit van haar vader neer. Als Gerlof voor de derde keer op handelsreis gaat om een belangrijke vergadering bij te wonen, komt hij Simon van Utrecht weer tegen en gaat met hem mee op strafexpeditie om de piraten uit te roeien die op de Westerzee heel berucht zijn. Als ze de piraten zien, begint het gevecht. Gerlof verbaast zich er over dat niemand het zwaard uit de hand van Claus Stortebeker slaat. Hij richt zijn pijl en boog en raakt Claus in zijn arm, toen was het niet moeilijk meer om hem gevangen te nemen. Zijn vader is erg boos want Gerlof bleef 2 maanden weg, dus had hij twee maanden moeten wachten op een belangrijke brief. Simon van Utrecht deed toen hij in Kampen was nog een verzoek om Gese´s hand te vragen. En uiteindelijk kreeg Gese toestemming om te trouwen met Simon.


B. Werkwijzer leeservaringen beschrijven.
1. Onderwerp.
Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?
Eigenlijk is het allebei, want ik vind dat er soms dingen gebeuren die je helemaal niet had verwacht zoals dat de piraten losgeld vragen en ze geven Gerlof en Jozef daadwerkelijk ook nog de vrijheid. Van piraten zou je dat toch anders verwachten.
Ook in het begin van het verhaal is Gerlof heel bang voor de piraten en gaat hij toch heel hard trainen omdat hij mee op die strafexpeditie wil om de piraten te wreken. Maar sommige dingen zijn ook voorspelbaar zoals het huwelijk tussen Gese en Simon van Utrecht, dat het eerst niet mag en dat er tenslotte toch wordt toegestemd door Pieter.
104 woorden

Welke kanten van het onderwerp worden uitvoerig besproken en welke krijgen volgens jou te weinig aandacht?
Ik vind dat er te veel aandacht is besteed aan de gevoelens van Gerlof, want er wordt gezegd wat hij denkt en of hij boos of verdrietig is maar dat kun je je bij sommige momenten ook wel uit jezelf denken. Ik vind daarvoor in de plaats dat er wel wat meer dingen in hadden mogen gebeuren. Het allerjammerste vind ik dat er over de scheepsreizen van Gerlof zo weinig verteld wordt want er wordt niet verteld van wat hij meemaakt op het schip maar dan staat er: 'Gerlof deed mee aan een nieuwe expeditie naar Brugge en hij was naar 2 jaar weer terug'.
105 woorden


2. Gebeurtenissen.
Hebben de gebeurtenissen indruk op je gemaakt? Welke gebeurtenis vooral? Hoe komt dat?
Ja, de gebeurtenissen hebben indruk op me gemaakt vooral dat hij gevangen werd genomen door de piraten en dan naar een kasteel in Friesland wordt gebracht. Want als als hij in dat kasteel zit dan heeft hij gewoon helemaal niks te doen.  Ik kan me dat gewoon niet voorstellen dat je niks te doen hebt. Mij zou zoiets nooit lukken, want ik zou gewoon compleet doordraaien als ik gewoon niks en niemand had om iets te doen. Ook de gebeurtenis dat hij al mee moet op een schip als hij nog maar een tiener is heeft indruk gemaakt. Want Gerlof heeft in die tijd dan al meer en misschien ergere dingen mee gemaakt dan iemand van 70 in deze tijd.
119 woorden

Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken? Welke gebeurtenis vooral? waarom juist die?
Ja ik zou graag wel de gebeurtenis mee willen maken dat ik meeging op de strafexpeditie en dat ik precies Claus Stortebeker in de arm schiet en dat ik de held ben. Ik zou het ook alleen mee willen maken als het precies zo gaat als in het boek en dat mij niks gebeurt en dat ik niet in gevaar kom en dat ik niet door een van de piraten aangevallen word.  Het lijkt me ook wel eens leuk om op een echt oud schip rond te varen en dat er overal gevaar kan zijn zodat er een erg gespannen sfeer hangt.
102 woorden

3. Personages.
Welke beslissingen die door de personages worden genomen, vind jij vreemd of onbegrijpelijk?
Ik vind één beslissing raar van Gerlof; dat hij toch persé mee wil met die strafexpeditie, want zijn vader had het hem overduidelijk verboden en hij was nogal bang voor de piraten. Ook vind ik het raar dat Simon van Utrecht het toelaat dat Gerlof meegaat op de 'Bonte Koe' terwijl Pieter van Eekhout het hem nadrukkelijk verboden had. Ik snap ook niet dat Pieter het toelaat dat Gerlof bij de patrouille van de stad mag waar hij kan leren schieten en vechten als voorbereiding op de strafexpeditie terwijl hij het niet toelaat dat hij met de strafexpeditie meegaat.
99 woorden


Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?
Gerlof verandert in de loop van het verhaal want eerst is hij een beetje verlegen en is hij bang voor de piraten maar nadat zijn vader het losgeld heeft betaald en ze vragen thuis allemaal wat er gebeurd is, begint hij er zelf over na te denken en krijgt hij wraakgevoelens. Dan wordt hij boos en wil hij graag mee op strafexpeditie om Claus Stortebeker te wreken. Ik vind het zelf begrijpelijk, want het was toch niet leuk wat hem overkomen was maar ik vind toch dat hij te ver gaat en overdrijft door mee te gaan doen aan die strafexpeditie.
101 woorden

4. Bouw.
Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden?
Er zijn twee verhaallijnen in het boek, eentje van Gerlof zelf en eentje van zijn oudere zus Gese, dan wordt er verteld over hoe zij zich voelt over de verschillende aanbidders die ze heeft. En dat ze verliefd is op Simon van Utrecht. Deze twee verhaallijnen worden goed met elkaar verbonden, want als Gerlof op een onbelangrijke reis is om te vertellen of juist terug is van een reis en in de stad is, dan springt het verhaal over naar het personage van Gese. Ook wordt er vaak verteld over dat Gese ruzie met haar vader heeft over het huwelijksaanbod van Simon van Utrecht en dat ze langs de markt gaat.
111 woorden

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?
Ja, want Gese heeft zoveel met haar vader onderhandeld en geruzied en dan is het wel een mooi einde als ze uiteindelijk toch met Simon van Utrecht mag trouwen. Ik vind het wel een mooi en plezier slot omdat dan iedereen gelukkig is, het heeft ook niet alleen te maken met het huwelijk maar ook met andere gebeurtenissen zoals: Gerlof mag het handelsbedrijf van zijn vader overnemen, de piraten Claus Stortebeker en Godeke Michaels worden berecht en onthoofd en kunnen dus niet meer de Hanzeroutes lastig vallen. Ik lees liever boeken met een goed einde dan met een slecht einde dus eigenlijk was dit voor mij wel een goed einde.
110 woorden


5a. Taalgebruik.
Zitten er veel dialogen (gesprekken) in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?
Er zitten in het boek niet zo veel dialogen maar er wordt meer verteld over wat de personages denken en wat ze voelen. Ik vind dat wel prettig maar ook wel jammer want je krijgt niet echt zo gesprekken dat het woord van de een van de ander gaat en met weinig dialogen wordt het contact met andere personen door de schrijfster ook een beetje vermeden. Daardoor komt Gerlof er in sommige gevallen helemaal alleen voor te staan terwijl je best wel een gesprek had kunnen schrijven waarin hij iemand vraagt om hulp.
93 woorden

Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo?
Het verhaal bevat wel veel beschrijvingen, bijvoorbeeld hoe Claus Stortebeker er uitzag en hoe het schip de Bonte Koe er uitzag wordt in het verhaal verteld... Maar het heeft verder geen gevolgen voor de leesbaarheid want het bevat niet echt moeilijke woorden en de beschrijvingen zijn nou ook weer niet zo lang. Ik vind ook niet dat het gevolgen heeft voor het verteltempo, want soms worden er ook gewoon saaie stukjes weggelaten door de schrijfster en daardoor gebeuren de stukjes sneller achter elkaar en ben je met twee bladzijdes misschien al weer een half jaar verder in de tijd.
98 woorden

C. Verwerkingsopdracht.
Ik heb er voor gekozen om achtergrondinformatie van de schrijver te zoeken.

bron: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=thea+beckman&meta=

Biografie Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enig kind.
Ze groeide op in de crisistijd.  Haar vader kwam zonder werk te zitten, daardoor kon ze niet gaan studeren. Vroeger was het trouwens ongewoon dat meisjes gingen studeren en ook haar ouders wilden dat ze een ‘nuttig’ vak ging leren. Ze werd na de lagere school op de industrieschool opgeleid tot naaister. Dit was niets voor haar en ze werd van school gestuurd. Ze ging naar de MULO en werkte tot ze ging trouwen op een kantoor.
Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann en kreeg 3 kinderen: Rien, Jerry en Marianne. Nu (1997) heeft ze ook vijf kleinkinderen. In 1993 overleed haar man.

Nadat ze haar kinderen had opgevoed besloot ze alsnog te gaan studeren. En in 1981 behaalde ze haar doctoraal in de psychologie. Haar doctoraalscriptie ging over de invloed van jeugdboeken op kinderen.
Met schrijven begon ze in 1947. Eerst verhalen in jeugdtijdschriften (korte (kinder)verhalen in 'Kris Kras' en 'Taptoe')en journalistieke stukjes in kranten (de Haagse Post) daarna begon ze met boeken schrijven. Ze debuteerde in 1957 met een roman voor volwassenen: 'Anjers voor Adèle'.
In de jaren 70 begon ze met het schrijven van jeugdboeken. Thea Beckman schrijft vooral historische boeken. Voor haar historische kinderboeken documenteert Thea Beckman zich uitvoerig. Ze wil alles weten van de kleding en de gebruiksvoorwerpen van die tijd.
Je kon ook in mijn boek lezen dat alles precies werd verteld hoe het eruit zag. Ze leest veel en reist naar de plaatsen waar het verhaal gaat spelen. Soms duurt zo'n voorbereiding wel anderhalf jaar, voordat ze echt gaat schrijven. In de boeken van Thea Beckman komt altijd wel een kind voor dat kritisch, onafhankelijk en zelfs koppig is. Omdat ze graag wil laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan haar vrouwelijke figuren vaak de strijd aan tegen een door mannen beheerste wereld. Dit gebeurt ook in het boek want Gese gaat gewoon fel de strijd aan met haar vader ook al was hij in die tijd de baas in huis.
Zelf zegt ze dat ze twee belangrijke redenen heeft om Jeugdliteratuur te schrijven namelijk dat ze dol is op kinderen en dat ze boeken schrijft die ze vroeger als kind zelf had willen lezen.
Werk van Thea Beckman is vertaald in allerlei talen, bijv.: Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Fries, Hongaars, IJslands, Japans, Russisch, Spaans (Castiliaans, Catelaans en Baskisch) en Zuid-Afrikaans.
En voor haar als voor haar meeste hoofdpersonen geld dit motto : ‘laat je niet van de wijs brengen en zet door’. Dit gebeurt vooral in het boek want Gerlof mag niet van zijn vader meedoen aan de strafexpeditie maar zet toch door en doet het toch. Thea Beckman stierf in de nacht van 4 op 5 mei 2004, na een ziektebed van 2 maanden, op 80 jarige leeftijd in haar huis in Bunnik aan de gevolgen van kanker.

D. Tot slot geef je een duidelijke en persoonlijke eigen mening.
Ik vond het een prachtig verhaal vooral omdat het historisch is en daar hou ik van maar ook omdat er spannende momenten in zaten en er kwamen ook liefdesmomenten in voor. Ik vond het wel een goed gekozen thema omdat je er veel mensen mee amuseert met het thema piraterij, maar dan wordt het van een andere kant bekeken, die van een onschuldig jongen die van zijn vader de fijne kneepjes van het vak moet leren en dan ineens op zee wordt overvallen door piraten. Ik vind het ook goed dat er liefde in het spel komt want dat maakt het voor mij altijd net iets leuker omdat er dan een soort gevoel komt of die personen dan wel bij elkaar passen. Want Simon van Utrecht was een zeeman en Gese was een meisje die alleen buitenkwam als ze naar de markt liep en weer terug.
Ik vond vooral ook de momenten op de Bonte Koe tijdens de strafexpeditie spannend, want er kon van alles gebeuren en Gerlof moest zich op het schip verstoppen en zich verschuilen voor de soldaten. Ik vond het ook wel mooi om te zien hoe iemand zich helemaal ging voor bereiden op een wraak zoals Gerlof dat deed. Hij had geduld en ging bij de patrouille van de stad om het schieten goed onder de knie te krijgen en werd daarmee de beste schutter van de patrouille.

231 woorden

EINDE.
Fabian

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gekaapt! door Thea Beckman"