Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Daan en Sietze helpen de verzetsgroep door Piet Prins

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Daan en Sietze helpen de verzetsgroep
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1388 woorden
  • 18 februari 2008
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
135 keer beoordeeld

Boekcover Daan en Sietze helpen de verzetsgroep
Shadow
Daan en Sietze helpen de verzetsgroep door Piet Prins
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Daan en Sietze helpen de verzetsgroep

Als Daan en Sietze ergens zitten waar niemand hen kan zien, zien zij de Duitsers langs hen lopen; Sietze wordt zo nijdig dat hij met de katapult de leider raakt, hij schreeuwt het uit van de pijn als hij achterom kijkt ziet hij Daan en Sietze en wordt erg boos en schreeuwt het uit van woede en hij zet de achtervolging op en de andere gaan hem helpen.
Na een vluchtroute over daken zien de 2 vrienden een raam open staan en glippen er naar binnen; als ze daar binnen zitten ligt er een oud vrouwtje in de stoel te slapen, als die wakker wordt wordt ze erg boos maar als de 2 vrienden het hebben uitgelegd snapt mevrouw opoe Tjallinga het wel en ze mogen bij haar onderduiken; na een tijdje komen ze van hun schuilplaats vandaan en bedanken opoe Tjallinga en gaan snel weer weg.
Het is erg rustig op straat als Daan en Sietze naar huis lopen ze lopen zo vlug mogelijk, maar ze moeten wel uitkijken dat ze die ene Duitser weer niet tegenkomen, maar het gebeurt wel, ze schrikken er zelf van waardoor die Duitser er achter komt dat die jongens het waren van de katapult en wordt heel erg boos, maar Daan en Sietze zijn sneller en vluchten snel naar huis Daan en Sietze wonen naast elkaar.

De ouders van Daan zijn erg bezorgd en zijn blij dat hun oudste zoon weer thuis is en ons Daan alles heeft uitgelegd zijn ze erg blij dat God hun zoon bewaard heeft.
Als de kinderen al naar bed zijn moet Daans moeder en vader iets vertellen tegen Daan: ze zien er niet vrolijk uit moeder begint te vertellen ze vertelt dat vader weg moet en ergens moet gaan onderduiken als Daans moeder alles heeft verteld moet hij meteen naar bed toe.
Als Daan op bed ligt hoort hij dat er een radio aan gaat en dat koningin Wilhelmina praat als hij dat heeft gehoord daarna hoort hij dat zijn vader een psalm voor leest daarna valt hij in slaap.
Als Daan 's ochtends aan het ontbijt zit mist hij zijn vader al hij zal hem lang niet zien.
Als Daan en Sietse naar school lopen lopen ze erg snel als Daan vertelt dat zijn vader weg is gegaan vindt hij het ook niet leuk voor Daan.
Daan en Sietze helpen mee met een verzetsgroep en moeten verschillende dingen doen deze keer moeten ze een illegaal krantje bezorgen op adressen als ze bij het laatste adres komen weten ze het huisnummer niet meer ze nemen de gok en bellen aan het is de verkeerde er woont een NSB’er die erg kwaad wordt als ze hun zien maar ze weten te ontsnappen en vluchten naar de buren waar ze moeten wezen daar geven ze het krantje af en willen weg gaan maar het is erg gevaarlijk buiten dus de man die zich Beekman noemt zegt ik loop wel mee ik heb een kar waar jullie in kunnen met een deken om jullie heen en ze komen heelhuids weer thuis.
De twee vrienden doen veel meer klusjes voor Beekman zoals kranten bezorgen en ze vinden het erg leuk om te doen.
Beekman wil eigenlijk een nieuwe hoofdkwartier en Sietze stelt voor dat het hoofdkwartier bij Sietze’s huis kan komen dan kunnen de moeder van Sietze en Sietze zelf bij Daan intrekken.
Na een week komt het Hoofdkwartier naast het huis van Daan en Sietze en de moeder zijn bij Daan ingetrokken.
Als de twee vrienden op hun kamer een boek aan het lezen zijn horen ze in het hoofdkwartier iets en ze worden nieuwsgierig en gaan het dak op en gaan ze door een raam kijken tot hun schrik zien ze dat Beekman een pistool uit zijn la haalt en ze schrikken heel erg.
De volgende dag horen ze dat er is ingebroken in een distributiekantoor en ze worden erg bang dat het gedaan is door de verzetsgroep naast Daans huis dus dat Beekman er achter zit.

Daan voelt zich de volgende dag erg ziek en de moeder beslist dat hij vandaag thuis moet blijven en Sietze gaat gewoon naar school daar wordt veel gepraat over de overval op het distributiekantoor.
Daan voelt zich de volgende dag weer niet goed en moet vandaag op zijn broertje passen na een uur hoort hij dat er wordt aangebeld bij de buren hij schrikt erg even later wordt er harder gebonsd en er wordt nog niet open gedaan dan kijkt hij naar buiten en ziet een verzetauto staan daarna gaat hij snel naar boven en het raam uit om alles te pakken wat verboden is in dat huis als hij dat gedaan heeft doet hij dat in de baby kar en gaat wandelen zo kunnen ze het niet zien en hij gaat naar opoe Tjallinga als hij daar aankomt, is er erg welkom en als hij het verhaal verteld zegt de ouwe vrouw dat de bonkaarten wel bij haar opgeborgen mogen worden en Daan is erg blij.
Als Daan weer thuis is vertelt hij alles en Sietze staat er ook stijf van.
Als de twee vrienden op hun kamer zijn horen ze geluiden bij de buren het zijn twee Duitsers en er is een man bij die bedreigd wordt Daan en Sietze besluiten dat Daan gaat aanbellen daar en als ze dat gedaan hebben moet Sietze naar het gat bij dat huis naar binnen gaan en die man redden het plan lukt! En de man is veilig bij hun ze laten hem gaan hij mag op de fiets van Daan weg.
Op een woensdag middag als Daan en Sietze vrij zijn van school besluiten ze om eieren te gaan zoeken als ze even verderop hebben ze 4 eieren gevonden en dan zien ze een meneer, even later blijkt het een verrader van de Duitsers te zijn want als er een oud arm mannetje aan komt lopen komt die man naar hem toe met een geweer en hij moet alles inleveren daarna loopt die man weer weg de twee vrienden gaan die man achterna en als de man zijn verhaal doet vinden ze het erg zielig en geven hun de eieren aan de oude man dan willen de jongens weer naar huis gaan maar ze zien opeens een meisje dat in het water is gevallen ze rennen er naar toe en redden het kleine kind.
Als ze met het kleine kind hebben meegelopen komen ze bij een mooie grote boerderij terecht ze bellen aan en zeggen dat hun hun zusje hebben gered die in het water was gevallen die mensen zijn erg blij en die familie heet trouwens van der ploeg en als ze naar huis gaan daar krijgen ze ook nog een paar eieren en een groot brood dus kunnen ze toch nog blij thuis komen.
Daan en Sietze zijn steeds vaker bij opoe Tjallinga waar Beekman zit ondergedoken deze keer mogen ze een keer een vergadering bijwonen dat vinden ze erg tof.
Als iedereen er is begint de vergadering even later horen ze een deurbel en schikken hevig als opoe Tjallinga kijkt wie het zijn zijn het Duitsers Beekman zegt dat iedereen door het raam naar buiten moet en opoe Tjallinga doet de deur open en schrikt omdat er een pistool tegen haar is aangericht na woorden wisseling schieten ze recht in het hard van opoe Tjallinga even later worden ze nog bozer en schieten ook nog Beekman neer die is ook dood.
Iedereen is gevlucht de twee vrienden dus ook ze gaan ergens een tuin in en daar een tuin huis in en gaan nadenken waar ze nu heen moeten dan komt Sietze op een machtig idee ‘’zullen we naar familie van der ploeg gaan’’Daan vind het een pracht plan en ze besluiten daar heen te gaan.

Daar heelhuids aangekomen te zijn schrikken de familie wel heel erg en de vrouw besluit dat ze maar een paar dagen hier moeten blijven slapen hier is brood en drinken zat zegt ze en ze gaan meteen naar bed.
De volgende dag gaat de boer naar de stad om het aan de ouders van Daan en Sietze te zeggen hij doet er erg lang over maar als hij thuis komt zegt hij dat alles goed is gegaan en dat hij het tegen de moeders heeft gezegd.

REACTIES

R.

R.

het is niet sietze die het steentje naar de leider van de w.a. groep schiet maar daan

13 jaar geleden

L.

L.

Ik zit in mavo en heb er een 3 voor gekregen : ( Deze tekst was ecjt zlecht zonder punt en het was verkeerd...

12 jaar geleden

M.

M.

er zit niet eens goed informatie in
echt nie goe

12 jaar geleden

G.

G.

ik dacht laat ik eens een samenvatting zoeken voor boekbespreking maar dit is wel van de zotte hoor egt slegt

12 jaar geleden

J.

J.

Wtf dat klopt helemaal niet Daan schiet met zijn katapult op de neus van die W.A gast niet Sietze, wie heeft dit gemaakt, bagger werk

11 jaar geleden

K.

K.

dit is echt heel slecht geen goede informatie en als je informatie gaf klopte het niet eens........ volgende keer beter

10 jaar geleden

D.

D.

het niet echt leuke boekbespreking ja

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.