Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar heb jij je schoolspullen gekocht, wat heb je gekocht en waarom? Vertel het in ons jaarlijkse Schoolspullenonderzoek. Meedoen duurt 10 minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van 25 euro.

Als de bom barst

Robert Swindells

1996

167

7.2 / 10
  • freze007
  • Nederlands
  • 681 woorden
  • 1357 keer
    2 deze maand
  • 17 januari 2008
Inleiding
Deze boekbespreking gaat over het boek: ‘Als de bom barst’. Het boek werd geschreven door Robert Swindells en werd vertaalt door luc devroye.

De auteur
Robert Swindells werd geboren in Bradford, Engeland op 20 maart 1939. Op 15-jarige leeftijd verlaat hij de school. Het jaar ervoor deed hij mee aan een wedstrijd, waarvoor hij een essay moest schrijven. Tot zijn grote verbazing won hij. Zijn prijs was een boek, dat hij na al die jaren nog altijd in zijn bezit heeft. Daarna oefende hij verschillende jobs uit. Wanneer hij 30 was, begon hij aan een lerarenopleiding. Hij deed er twee jaar over om het nodige diploma te behalen waardoor hij zou toegelaten worden in zo`n lerarenopleiding. Gedurende die tijd studeerde hij `s avonds en ging hij overdag werken in een fabriek. De dag dat hij vernam dat hij geslaagd was, schreef hij een brief naar een hogeschool in zijn buurt. En hij werd toegelaten om daar te beginnen. Dat veranderde zijn leven drastisch: nu ontdekte hij de rijkdom in kinder- en jeugdboeken. Hij las er heel veel en hield er erg van. Als scriptie schreef hij een jeugdroman die later werd gepubliceerd. Andere boeken volgden snel. Wanneer hij als leraar werkte, vond hij `s morgens een beetje tijd om te schrijven, maar om nog meer te kunnen schrijven en lezingen te geven, stopte hij met lesgeven. In 1986 ging hij opnieuw studeren, aan de universiteit van Bradford.


Personages
Danny: een 12 jarige jongen die woont in het stadje Skipley en die een heel normaal leven leidt. Hij wordt later in het boek verliefd op Kim en wordt ook lid van de masada.
Ben: 7 jarige jongen , broer van danny streft op het einde van het boek.
Kim: 12 jarig meisje woont bij haar ouders en haar zus. Lid van de masada en wordt verliefd op Danny.
Branwell: Een oude tamelijk geleerde man met veel mensen kennis die de masada samen met Rhodes leidt.
Rhodes: een turnleerkracht van Danny die samen met Branwellde masada leidt.

Samenvatting van de inhoud
Het verhaal gaat over de jongen Danny die een heel gewoon leven leidt, totdat op een dag ‘een reusachtige wolk aan de horizon verschijnt’ of anders gezegd totdat een kernramp het doodgewone stadje Skipley verwoest.

Danny woonde voor de kernramp, achter de winkel die zij hadden, met zijn ouders en een jonger broertje Ben. Na de kernramp werd het allemaal anders. Met zijn vader moest hij de voorraad beschermen die ze voor de winkel hadden, want voedsel was schaars geworden. Het voedsel bracht uiteindelijk alleen maar problemen, want de soldaten besloten de winkel op te blazen en zijn vader mee te nemen. Vervolgens werd de vrachtwagen met Danny’s vader opgeblazen door mensen van de ‘Masada’, dat was een verzetsgroep tegen de soldaten die de macht hadden. Omdat hij helemaal alleen was besloot Danny om met zijn kleine broertje bij de Masada te gaan. Daar bleek dat het meisje dat hij al een aantal keren eerder had ontmoet (Kim) en waar hij wel speciale gevoelens voor had, ook lid was. Later in het verhaal ontstaat er een groot gevecht tussen de masada en de soldaten hierbij raakt Danny gewond. Als de strijd voorbij was probeerde de masada weer normaal te leven maar dit lukte niet.De oost mislukte telkens en mensen kwamen ziek door de lucht en besmet water.Kinderen werden geboren met afwijkingen ezv…Tot er opnieuw een leger kwam en alles weer opnieuw begon.

Enkele weetjes over het boek
Het boek heette eerst: ‘Broeder in de aarde’ naar het oorspronkelijke boek Brother in the land, maar is in een volledig hernieuwde uitgave ‘Als de bom barst genoemd’. Deze hernieuwde versie is uitgegeven door Davidsfonds/Infodok in 1996. De eerdere Nederlandse versie is uitgegeven in 1987 en de eerste Engelstalige oorspronkelijke uitgave werd uitgegeven in 1984. Het boek telt 167 pagina’s.
Het verhaal is bedacht naar aanleiding van de atoombom op Hirosjima in 1945

Mijn mening
Ik vind dit boek een schitterend boek omdat de gevoelens van de personages worden zeer mooi weergeven.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5078

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem7.2
freze007 7.2
anoniem3e klas kso5.8
Meer verslagen ›

Lerarenopleiding?

Een lerarenopleiding is voor mij ..