Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas tto vwo | 1754 woorden
  • 9 november 2007
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
18 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De reünie - Boekverslag

Titelbeschrijving

Simone van der Vlugt, De reünie, literaire thriller, Anthos Amsterdam 2004 (27ste druk)

Motivatie
Mijn zus was zeer te spreken over dit boek en vertelde dat het geschreven was door Simone van der Vlugt. Aangezien dit één van mijn favoriete schrijfsters is, wekte het boek gelijk mijn interesse. Ik ging het boek een beetje bestuderen en merkte een paar positieve aspecten op. De hele lay-out van het boek hield me bezig. Ook het genre waar het boek ondervalt is mijn favoriete genre. Daarbij, las ik een paar reacties van kranten en tijdschriften over het boek. Ik kon toch gewoon niet meer om het boek heen. Ik moest het wel lezen en ik stribbelde natuurlijk niet tegen.

Korte Samenvatting
Het is 2004 en Sabine heeft net een enorme burn-out achter de rug gehad. Ze heeft het er moeilijk mee, eenmaal terug op bij de Bank Amsterdam is er veel veranderd op kantoor. Een collega (Renée) heeft de leiding op zich genomen en kan totaal niet opschieten met Sabine. Mede hierdoor heeft Sabine geen zin meer om te werken. Een andere reden is, dat ze er met haar hoofd totaal niet bij is. Ze verneemt namelijk dat er een reünie is georganiseerd door haar oude school en dit brengt alleen maar vervelende herinneringen naar boven. Haar beste vriendin (Isabel) op de basisschool laat Sabine onmiddellijk vallen zodra ze op de middelbare school zitten. Hier blijft het niet bij, er volgen hevige pesterijen door Isabel en haar “clubje”. De herinnering die maar door haar hoofd blijft zweven is de verdwijning van Isabel negen jaar geleden. Nooit heeft iemand nog iets van haar vernomen. De verdwijning blijft haar maar bezig houden, ze kan zich ook nog maar weinig herinneren over de tijd van de verdwijning.

Op haar werk komt ze Olaf, een oud-schoolgenoot en een vriend van haar broer, tegen. Ze krijgen en relatie. Het voornamelijk gespreksonderwerp is Isabel. Het blijft haar maar bezig houden en besluit op onderzoek uit te gaan in Den Helder. Ze stuit op interessante informatie. In de tussentijd heeft ze nog maar weinig tijd over voor Olaf. Zodra hij merkt dat niet alles op zijn manier gaat, wordt hij agressief. Hierdoor wordt Sabine achterdochtig en trekt hem na. Ze komt bij en ex-vriendin van Olaf uit, en ontdekt schokkende feiten. Sabine wil meer weten en komt erachter dat op de dag van de verdwijning Isabel en Olaf een afspraak hadden. Nu verdenkt ze Olaf van de moord. Tijdens haar zoektocht komt ze haar jeugdliefde Bart tegen. Ze merkt dat haar vlinders voor Bart nog lang niet weggevlogen zijn. Bart en Sabine krijgen een soort van Relatie.
Ondertussen komt Olaf erachter dat Sabine hem verdenkt van de moord en dat ze weer een relatie heeft met Bart. Olaf wordt razend en confronteert haar ermee. Een paar minuten later probeert hij Sabine te wurgen en ineens kan ze zich alles weer herinneren over de dag van de verdwijning. Ze ontdenkt wie de moord op Isabel op zijn geweten heeft. Zijzelf.

Persoonlijke reactie
Ik ben zeker aan het denken gezet door de tekst. Bij een moordennaar krijg ik altijd het idee van een freak. Ik wil dan ook dat moordenaars zo snel mogelijk opgepakt worden, omdat ze het niet meer verdienen normaal verder te leven. Het is dan redelijk schokkend dat Sabine Isabel heeft vermoord, ik had dit niet verwacht. Het grappige is ook, dat ik juist niet wil dat Sabine wordt opgepakt. Ook vond ik de tekst zeker boeiend en leerzaam. Dat zelfs het zachtaardigste mens een moordenaar kan zijn door opgepropte gevoelens. Verder was het best wel vreemd en fascinerend dat je hersenen een gebeurtenis verdrongen hebben, omdat het weet dat je bewustzijn die gegevens niet kan verwerken.

Open plekken tijdens de lezing
Wat is er nu precies gebeurd met Isabel?
Deze openplek wordt ingevuld in het Epiloog. Er wordt dan verteld dat Isabel inderdaad vermoord is, door wie en hoe.
Hoe komt het dat Sabine zich niks meer kan herinneren van de tijd dat Isabel verdween?
Deze openplek wordt ingevuld in het Epiloog. Er wordt hier verteld dat haar bewustzijn de gebeurtenis heeft weggestopt, omdat ze het opdat moment nog niet kon verwerken.
Wat heeft Sabine met de moord op Isabel te maken?
Deze openplek wordt ingevuld op bladzijde 318 en 319. Op bladzijde 318 en 319 wordt er duidelijk gemaakt dat Sabine de schuldige is van moord op Isabel. Het wordt nog verder duidelijk gemaakt in het epiloog.
Wat heeft Olaf op zijn geweten?
Deze openplek wordt ingevuld in hoofdstuk 23 en 32. In hoofdstuk 23 wordt verteld Olaf dat hij iets verschrikkelijks heeft gedaan. In hoofdstuk 32 wordt verteld hoe gewelddadig en bezitterig Olaf was in zijn vorige relatie.

Heeft meneer Groesbeek iets met de moord op Isabel te maken?
Deze open plek wordt ingevuld op bladzijde 318 en 319. Je komt erachter dat Sabine achter de moord zit, en dat meneer Groesbeek er niks mee te maken heeft.

Open plekken na de lezing
Zal men erachter komen dat Sabine achter de moord op Isabel zit?
Komen Sabine en Bart ooit weer bij elkaar?

De Reünie - Verwerkingsopdracht

B opdracht 4
Kies drie situaties uit het boek en bespreek hoe de personen gereageerd hebben. Beschrijf vervolgens hoe jij gereageerd zou hebben. Leg bij elke situatie uit waarom jij zo gereageerd zou hebben. Gebruik per situatie tenminste 200 woorden.

Situatie 1
Op de basisschool zijn Sabine en Isabel, beste vriendinnen. Isabel heeft epilepsie en krijgt vaak aanvallen, Sabine helpt haar dan om te kalmeren. Ze doen alles samen. Daar komt snel verandering in als ze naar de Middelbare school gaan . Isabel is het populairste meisje van de school geworden terwijl Sabine maar een grijze muis is. Isabel negeert Sabine tijdens school maar fietsen nog wel met elkaar naar huis. Na een tijdje fietsen ze ook al niet meer met elkaar naar huis. Vlak hierna valt de ene flauwe opmerking na de andere. Sabine zegt nooit wat terug. Totdat ze al haar moed verzameld heeft en eindelijk eens wat terug zegt. Met haar woorden heeft ze Isabel beledigt volgens Isabel en haar volgers. Snel volgen de pesterijen. Het clubje van Isabel maakt het leven van Sabine zuur. Als Sabine onder de douche staat na het gymmen, wordt bijvoorbeeld haar kleding gepikt, zodat ze zonder haar kleding de gymzaal moet verlaten. De pesterijen lopen vaak uit de hand en Sabine komt dan ook vaak helemaal in elkaar geslagen thuis. Sabine helpt ondanks alles Isabel nog steeds met haar epilepsieaanvallen.

Ik vind het heel moeilijk om te zeggen hoe ik gereageerd zou hebben als ik in de schoenen van Sabine stond. Ik ben zelf namelijk nog nooit gepest en heb ook nog nooit iemand gepest. Als er iets is wat ik heel vervelend is, is dat pesten. Mensen die pesten zijn net zoals mensen die gepest worden vaak erg onzeker. Persoonlijk denk ik dat bullebakken pesten om hun onzekerheid te verbergen. Als je niet zeker van je zelf bent is het heel moeilijk om voor jezelf op te komen, je moet de zekerheid uitstralen. Want bullebakken pikken zo de onzekere eruit. Als ik Sabine was, had ik me vanaf het begin af aan niet laten kennen. Ik had me zo zelfverzekerd proberen op te stellen, maar toch jezelf proberen te blijven. Ook had ik veel vrienden gemaakt, zodat je er niet alleen voor staat.


Situatie 2
Sabine heeft ongeveer een burn-out van een jaar gehad. Ze heeft een jaarlang thuisgezeten en niet gewerkt bij de Bank. Bij terugkeer bij de Bank gaat ze weer als secretaresse werken. Alleen het is niet zo als vroeger. Renée heeft de leiding op zich genomen. Ze is een heel schijnheilig en vals type tegenover Sabine. Sabine krijgt haar oude bureau niet terug maar wordt ergens achter in het kantoor geplaatst en moet alle rotklusjes doen. Haar water kook van binnen, terwijl ze van buiten er amper iets van laat merken. Pas later komt ze in opstand tegen Renée en haar gedrag.

Ikzelf zou gelijk gereageerd hebben. Ik laat mensen niet zomaar over mij heenlopen. Ook was Sabine er soms niet bij met haar gedachte en leverde slordig werk. Ik zou dit ook proberen te voorkomen en me gedachte bij het werk proberen te houden, dat zorgt tenminste voor wat afleiding. Misschien is het ook wel logisch dat Sabine niet gelijk haar plek oude bureau terugkrijgt, maar ze hoeft het niet pikken dat ze alle rotklusjes krijgt. Later wordt Sabine wel fel en ook een beetje sluw. Ze krijgt dan ook weer haar oude bureau terug en zelfs een hogere functie. Sabine doet dan niet vals tegen Renée en ze staat boven haar. Ik zou precies zo gehandeld hebben, alleen mijn eerste reacties zouden anders geweest zijn.

Situatie 3

Isabel ligt op een open plek tussen de bomen, een epilepsie aanval heeft haar zojuist geteisterd. Sabine staat aan de rand van de open plek, ze ziet haar liggen en begrijpt meteen wat er aan de hand is; ze heeft een epileptische aanval gehad. Hij moest heftig geweest zijn. Het gezicht van Isabel is bleek en vermoeid. Sabine bleef roerloos staan tussen de bomen, en hoopte dat Isabel haar niet zou opmerken. Maar alsof Isabel voelde dat iemand haar begluurde, keek ze opzij. Recht in het gezicht van Sabine. Eerst was er een lange stilte, maar daarna volgde weer flauwe en pijnlijke opmerkingen naar Sabine. Isabel praat met een verachtende toon en zegt meer kwetsende dingen. Opeens roerde er iets diep in Sabine wat ze niet meer kon onderdrukken. Kilte verspreidde zich vanuit haar hart over de rest van haar lichaam. Ze kreeg een zwarte vlek voor haar ogen. Ze besprong Isabel en greep haar bij de keel en kneep. Isabel kon zich niet verzetten. Al gauw was het over. Isabel was dood.

Ik begrijp dat dit voor Sabine de druppel was die de emmer deed overlopen. Ik begrijp ook dat ze Isabel naar haar keel vloog. Ik begrijp zelfs dat ze zo verblind was door haar eigen woede dat ze Isabel vermoord heeft. Maar of ik mezelf hier tot in staat acht? Nee. Ik zou proberen me handen niet vuil te maken aan een kind zoals Isabel, ook al zou de verleiding groot zijn. Ik zou woorden tegen haar zeggen die meer kwetsend en pijnlijker zijn dan welke klap dan ook. Ik zou haar laten inzien hoeveel pijn zij mij al die jaren heeft bezorgd. In de hoop dat ze er zich ook iets van aantrekt. En hoe moeilijk het ook zal zijn, ik zou haar met geen een vinger aanraken, want dat zal alleen maar een teken van zwakte zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"