Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Bezopen

Robert Swindells

2002

6.5 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1535 woorden
  • 9585 keer
    6 deze maand
  • 15 mei 2005
Titel: Bezopen Reeks: Cool
Auteur: Robert Swindells Aantal blz. 216
Illustrator: (omslag) Tony Stone ISBN: 90-317-1841-6
Uitgever: Averbode
uitgavejaar 2002
Vertaler uit…: Engels: Griet Claerhout Leeftijd: + 14
Thema’s: alcoholisme, verslaving Prijs: € 13,95
Bezopen Robert Swindells

Lectuurfishe

Over de auteur
Geboortedatum: 20 maart 1939
Geboorteplaats: Bradford, Engeland
Contactadres:
Robert Swindells c/o Orchard Books
96 Leonard Street
London EC2A 4XD
tel: 020 7739 2929
fax: 020 7739 2181
Engeland
Boeken:
1981 Een zeer speciale baby (Westfriesland)
1986 Reis naar Walhalla (Omniboek)
1986 De duizend ogen van de nacht (La Rivičre & Voorhoeve)
1987 Broeder in de aarde (Infodok)
1988 De strijd van Morg (La Rivičre & Voorhoeve)
1989 Een kwestie van overleven (Infodok)
1990 Narrenspel (Infodok)
1991 Vlucht uit de duisternis (Infodok)
1992 Kamer 13 (Davidsfonds / Infodok; Infodok)
1992 Hydra (Bakermat)
1992 Een schim in de mist (Davidsfonds / Infodok; Infodok)
1993 De draak van Elsworth (Davidsfonds / Infodok; Infodok)
1993 Getto van de angst (Davidsfonds / Infodok; Infodok)
1994 Laarzen voor de doden (Davidsfonds / Infodok)
1994 Heibel rond de kikkerpoel (Bakermat)
1994 Het wenende woud (Bakermat)
1995 Gegijzeld (Bakermat)
1995 Een huis vol spoken (Bakermat)
1996 Als de bom barst (Davidsfonds / Infodok)
1997 De ongelovige (Davidsfonds / Infodok)
1998 Blauwe nachtmerrie (Davidsfonds / Infodok)
1998 Smash! (Averbode)
1999 Het gruwelijke geheim (Deltas)
2000 De magische cirkel (Deltas)
2000 Afdokken! (Averbode)
2001 Egyptische goden en farao's : verhalen en mythen (Christofoor)
2002 Bezopen (Averbode)
Bekroningen:
1984 Children's Book Award voor Broeder in de aarde
1989 Children's Book Award voor Kamer 13
1993 Carnegie Medal voor Laarzen voor de doden
1995 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen 8 t/m 9 jaar voor Het wenende woud
2003 Children's Book Award (jongere lezers) voor niet vertaald: Blitzed
Waarom koos ik het boek?
Ik koos het boek omdat ik meer wou weten over het onderwerp, en omdat de cover mij aansprak. Nu ik het boek heb gelezen, weet ik er ook meer over.
Ik vond het niet altijd even duidelijk om te lezen, omdat er twee verhaallijnen door elkaar lopen (die later samen een verhaal vormen).
Persoonlijk vond ik het een goed boek, want de personages zijn zeer realistisch.

Samenvatting

Mark en Dennis hebben allebei een alcoholverslaving. De verhalen van Mark en Dennis wisselen zich ieder hoofdstuk af.
Mark is voor zijn examens van huis weggelopen. Hij logeert een tijdje bij de moeder van een vriend van vroeger. Maar na een tijdje wordt hij hier uit huis gezet omdat hij heeft gezworen dat de moeder van die vriend (Marigold) verliefd op hem was, wat niet het geval was. Nu staat hij op straat. Hij had de handtas van Marigold gestolen en daardoor had hij wat geld om te overleven. Hij overnachtte in hotels maar dit kon hij niet lang volhouden. Toen bijna al zijn geld op was, durfde hij niet terug te keren naar huis omdat hij bang was voor de reactie van zijn vader. Zijn vader was juist in feeststemming omdat hij een nieuwe discotheek had geopend. In zijn dorp is hij rond gaan zwerven. Hij leefde van drank en bedacht een plan uit om zijn vaders nieuwe discotheek in brand te steken.
Dennis is zenuwachtig omdat hij waarschijnlijk niet geslaagd is voor zijn examen. Hij ging iedere dag met zijn vrienden drinken. Op een dag gaat hij met zijn broertje en zusje naar de speeltuin. Terwijl hij drank aan het kopen is, valt zijn zusje van de glijbaan. Ze belandt in het ziekenhuis en hij beseft hoe stom hij is geweest. Zijn moeder heeft het er ook erg moeilijk mee omdat haar man waar ze mee gescheiden is, ook een drankprobleem heeft.
Tim, een goede vriend van hem, leent geld bij Donny, een onbetrouwbaar type. Wanneer hij het geld na een week niet terugbetaald wordt de schuld verdubbelt. Hij heeft zelfs voorgaande leners gepijnigd of vermoord. Wanneer Tim op een avond uitgaat naar een dancing komt hij Donny tegen. De vrienden van hem komen op hem af om hem te vermoorden. Tim vlucht in paniek naar de wc, waar toevallig Dennis was. Hij en Tim sluiten zich op in een hokje waar een plaat van het plafond eruit ligt. Tim klimt hier doorheen naar buiten en spreekt met Dennis af dat hij naar buiten moet komen wanneer iedereen naar huis gaat. Na sluitingstijd zit Dennis op Tim te wachten. Opeens staat heel de discotheek in brand. Later hoort hij van de brandweer dat Tim is overleden. Mark wordt later gevonden met twee melkflessen met restjes benzine. Zijn vader verkoopt al zijn andere bedrijven.
Dennis is tot inkeer gekomen en doet erg zijn best op school en slaagt. Zijn moeder is erg blij en het boek eindigt dat het broertje van Dennis stiekem drank gaat kopen…

Recensie

Dennis, Michael en Tim zijn goeie vrienden, en zijn allen verslaafd aan bier. Ze zijn nog te jong om zelf alcohol te kopen maar kunnen rekenen op de steun van vier oudere dronkaards die steeds op het plein rondhangen. Dennis’ moeder probeert Dennis om te praten, ze heeft ooit haar echtgenoot aan de deur gezet omdat hij teveel dronk en kent alle smoesjes die Dennis ook probeert. Toch maakt ze weinig indruk op hem, hij denkt dat hij alles onder controle heeft, maar laat zich telkens ompraten door zijn vrienden. Marc, een andere alcoholliefhebber, wil wraak nemen op zijn vader die hij een tiran vindt. Hij steekt de dancing in van zijn vader in brand. Daar bleek Tim nog aanwezig te zijn en hij overleeft de brand niet. Dit is de druppel die Dennis nodig had om zijn leven te beteren. Door de drank is alles fout beginnen te lopen en moet hij nu zijn vriend missen. Hij herpakt zich en begint opnieuw te studeren. Maar de drankduivel blijft lachen, nu naar zijn jongere broer Jimmy…
Dit verhaal toont een keiharde realiteit waarbij je je als lezer vreselijk machteloos voelt. Telkens weer laat Dennis zich ompraten en elke keer sta je versteld hoe gemakkelijk dat gaat. Toch is het echt zo, verslaafden maken goede voornemens maar laten zich erg gemakkelijk overhalen om ‘nog eentje’ te drinken, ook door zichzelf. Dat andere mensen hen willen helpen maar tegen een muur lopen, is ook zeer herkenbaar. Je leeft mee met de moeder van Dennis maar je weet ook niet meer wat kan helpen. De ontmoeting van Dennis met zijn vader had een ommekeer kunnen betekenen maar zelfs die confrontatie opent zijn ogen niet. De twee verhaallijnen die door elkaar lopen, plus de levensverhalen van de vier oude dronkaards zorgen voor een breder zicht op de situatie. Verschillende oorzaken van verslaving komen zo aan bod en trekken het probleem open. De tekst is vlot, realistisch en hedendaags, aangepast aan de leefwereld van tieners. Hopelijk raakt het hen, want de drankduivel blijft immers lachen…

Mik Ghys
Bron: www.pluizuit.be

Wat is er goed aan deze recensie?
*De inhoud is zeer beknopt, maar er staat alles in wat erin moet staan.
Wat is er slecht, of kan beter?
*Er wordt niks gezegd over de cover, men toont enkel een foto.
*De appreciatie is nogal vaag, het is niet echt duidelijk of ze het boek goed vindt.

Mijn recensie, gebaseerd op de bovenstaande

Dennis, Michael en Tim zijn goeie vrienden, en zijn allen verslaafd aan bier. Ze zijn nog te jong om zelf alcohol te kopen maar kunnen rekenen op de steun van vier oudere dronkaards die steeds op het plein rondhangen. Dennis ’moeder probeert Dennis om te praten, ze heeft ooit haar echtgenoot aan de deur gezet omdat hij teveel dronk en kent alle smoesjes die Dennis ook probeert. Toch maakt ze weinig indruk op hem, hij denkt dat hij alles onder controle heeft, maar laat zich telkens ompraten door zijn vrienden. Marc, een andere alcoholliefhebber, wil wraak nemen op zijn vader die hij een tiran vindt. Hij steekt een dancing, die zijn vader net gekocht heeft, in brand. Daar bleek Tim nog aanwezig te zijn en hij overleeft de brand niet. Dit is de druppel die Dennis nodig had om zijn leven te beteren. Door de drank is alles fout gelopen en hij mist zijn vriend heel erg. Hij begint opnieuw te studeren en slaagt op school.
Maar de drankduivel blijft lachen, nu naar zijn jongere broer Jimmy…
Op de cover zie je een jongen die alcohol aan het drinken is. De omslag is ontworpen door Tony Stone. In het boek zelf staan geen tekeningen, maar die heb ik ook niet gemist. De tekst is een beetje onduidelijk omdat het eigenlijk 2 verhalen zijn die zich ieder hoofdstuk afwisselen.

Dit verhaal toont een keiharde realiteit waarbij je je als lezer vreselijk machteloos voelt. Telkens weer laat Dennis zich ompraten en elke keer sta je versteld hoe gemakkelijk dat gaat. Omdat het hele verhaarl realistisch is, vond ik het een goed boek. Je leeft mee met de moeder van Dennis, maar je weet ook niet meer wat kan helpen. De twee verhaallijnen die elkaar afwisselen per hoofdstuk maken het soms wel een beetje verwarrend, maar ik denk dat het beter is dan eerst het ene verhaal, en dan het andere neer te schrijven. De tekst is vlot, realistisch en hedendaags, aangepast aan de leefwereld van tieners. Volgens mij is het boek bedoeld om tieners alcohol af te raden. Ik heb dit boek met plezier gelezen, en ik zou het iedereen aanraden!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5980

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem7.4
lisaxxx 4e klas vmbo7.9
anoniem6.5
anoniem3e klas havo6.5
anoniem3e klas vmbo6.0
Meer verslagen ›