Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 889 woorden
  • 22 februari 2005
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
54 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het Achterhuis Samenvatting: Anne Frank is een dertienjarig joods meisje, ze moet in de Tweede Wereldoorlog, samen met haar ouders en zus onderduiken in hun woonplaats Amsterdam. Samen met de familie Van Daan gaan ze in het Achterhuis wonen, een woonhuis aan de achterkant van het kantoor van haar vader en zijn medewerkers. Door een draaiende boekenkast wordt het Achterhuis goed verborgen gehouden voor andere mensen en natuurlijk de Duitsers. Zo proberen ze te voorkomen dat ze opgepakt worden en worden afgevoerd naar de concentratie kampen. Ze worden in het Achterhuis geholpen door een paar medewerkers. In een dagboek wat Anne voor haar dertiende verjaardag heeft gekregen, vlak voor hun onderduikperiode, schrijft ze de gebeurtenissen in het Achterhuis en haar gevoelens op. Het is moeilijk je te vermaken, de hele dag ,in zo’n ruimte. In het dagboek beschrijft ze wat ze dan allemaal doet. Ze is in die tijd vooral geïnteresseerd in de Griekse mythologie en in haar eigen stamboom. De relatie was niet erg goed ze hadden vaak ruzies over kleine meningsverschillen. Ze gaat vaak om met haar zus Margot en Peter, de zoon van de Van Daans. Schrijver: De auteur is Anne Frank, haar hele naam is Annelies Marie Frank. Ze is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt am main in Duitsland. In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam omdat de dictator Hitler dan in Duitsland aan de macht is. Haar vader Otto Frank, zet in Nederland verschillende bedrijven op. Op 10 mei 1940 komt er ook in Nederland oorlog. In 1942 besluit de familie Frank onder te duiken in het Achterhuis. Ze leven daar samen met een ander gezin en een tandarts, Anne houdt daar een dagboek bij. Anne begon altijd met ‘’Lieve Kitty’’. Nu komt er een klein stukje uit Annes dagboek. Vrijdag, 10 september 1943

Lieve Kitty, Elke keer als ik aan je schrijf is er weer iets bijzonders gebeurd, maar meestal zijn het meer onaangename dan aangename dingen. Nu echter is er iets fijns aan de gang. Woensdagavond 8 september jl. zaten we aan de radio van zeven uur en het eerste wat we hoorden was: ‘Here follows the best news of the whole war. Italy has capitulated!’ Italië onvoorwaardelijk gecapituleerd! Om kwart over acht begon de oranjezender: ‘Luisteraars, een uur geleden toen ik juist klaar was met de kroniek van de dag, kwam het heerlijke bericht van de capitulatie van Italië binnen. Ik kan zeggen dat ik nog nooit met zoveel genoegen mijn papier in de prullenbak gedeponeerd heb als vandaag!’ God save the king, het Amerikaanse volkslied en de Internationale werden gespeeld. Als steeds was de Oranjezender hartverheffend en toch niet te optimistisch. Je Anne
Zo gaat het dag boek verder totdat ze in 1944 worden ze ontdekt en gearresteerd door de Duitsers. Ze worden weggevoerd naar Duitsland, waar alleen Otto Frank het concentratiekamp overleeft. Leren: Je kan van dit boek veel leren over hoe onderduikers leefden. Anne Frank beschrijft hoe ze leefde in het achterhuis en hoe ze zich voelde. Ook beschrijft ze de ruzies die er veel waren. Je leert ook veel over het gewone leven in die tijd, alles koste veel meer dan voor de oorlog en het meeste werd verkocht via de zwarte handel. Uitgegeven: Otto Frank krijgt na de bevrijding het dagboek van Anne terug en laat het lezen aan een vriend. Zo krijgt de journalist Jan Romein het dagboek te lezen en hij schrijft er een artikel over in ‘’Het Parool’’. Veel mensen willen het dagboek daarna lezen. In 1947 komt er daarom een boek uit van Het Achterhuis. Het is uiteindelijk in 60 talen vertaald en er zijn meer dan 16 miljoen exemplaren van verkocht. Anne Frank wilde na de oorlog een boek uitbrengen met als titel ‘’Het Achterhuis’’ en dat is dus gelukt. Ook zijn er veel films, toneelstukken en televisieprogramma’s over ‘’het Achterhuis’’ gemaakt. Tijd: Het Achterhuis is echt gebeurd en speelt zich af in de 2e Wereld Oorlog. Door het boek weet je dat er mensen zijn die voor de Duitsers zijn zoals de NSB’ers. En ook dat er mensen zijn die tegen de Duitsers zijn. Bijvoorbeeld de mensen die moesten onderduiken voor de Duitsers en de mensen die de onderduikers hielpen. De mensen die moesten onderduiken hadden het erg zwaar en hingen helemaal af van de mensen door wie ze werden geholpen. Er was ook nog een derde groep van neutrale mensen die de Duitsers niet hielpen maar ook niet meewerkte in het verzet. Het onderwerp sprak veel Nederlanders aan want het beschreef het leven van een onderduiker heel goed. Ook in veel andere landen wilden mensen het boek lezen. Mening: Mijn mening over dit (dag)boek is dat het niet echt een leuk boek is. Ik vind het een beetje langdradig en er zit geen spanning in. Het is natuurlijk ook niet geschreven om de lezers te vermaken. Wel leer je er veel van. Het leven van een onderduiker wordt met dit dagboek veel duidelijker. Je ziet hoe de Joden steeds minder mogen en hoe moeilijk het voor hen wordt. Het boek is een beetje langdradig. Vaak worden er dingen herhaalt zoals de ruzies. Anne zegt zelf ook wel dat dit voor de lezer heel saai moet zijn. Als je in de Tweede Wereldoorlog of in het leven van een onderduiker geïnteresseerd moet je dit boek echt lezen maar anders eigenlijk niet.

REACTIES

R.

R.

klopt je hebt gelijk leuk boek ik stem!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"