Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Herr Biedermann und die Brandstifter

Max Frisch

1958

80

6.3 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 686 woorden
  • 11276 keer
    86 deze maand
  • 13 mei 2003
A. Het boek gaat over een man, die zijn goede kant wil laten zien. Hij laat mensen op zijn zolder slapen, die brandstichters zijn. Hij is alleen heel naïef en ziet dit niet. Doordat hij goed wil zijn, kan hij de mensen niet wegsturen.

B.1. Herr Biedermann is de hoofdpersoon.
B.2. Hij heeft een haarmiddel uitgevonden en is redelijk rijk. Hij wil laten zien dat hij een goed mens is en daarom laat hij een arme man bij hem op de zolder slapen. Ook wil hij geloven in het goede van andere mensen, want hij is het gepraat over brandstichters zat.
B.3. De belangrijkste bijpersonen zijn de twee brandstichters Schmitz en Eisenring. Ook mevrouw Biedermann en Anna zijn redelijk belangrijk. Schmitz klopt bij Biedermann aan de deur om daar te overnachten, later slaapt Eisenring er ook. Ze zijn een brand aan het voorbereiden. Biedermann ziet alle materialen, maar denkt dat het een grap is van de logees. Mevrouw Biedermann vertrouwd de logees niet echt, maar laat zich ompraten door haar man. Anna vertrouwd de logees helemaal niet, maar laat dit niet echt merken, omdat zij maar een dienstmeid is.
B.4. Biedermann is heel erg naïef en dom, alle omstandigheden maken duidelijk dat het om brandstichters gaat, maar hij wil dit gewoon niet zien. Schmitz en Eisenring zijn slim en maken goed gebruik van de goedgelovigheid van Biedermann. Het zijn schurken. Mevrouw Biedermann is eerst wel achterdochtig, maar laat zich ompraten, ik vind haar zwak. Anna wantrouwt Schmitz en Eisenring, maar Biedermann schenkt niet veel aandacht aan haar.
B.5. Het verhaal is te toevallig. Biedermann is wel heel erg naïef, dit zou ik nooit zijn. Ik zag er niet echt iets van mezelf in. Ook zou ik het ook niet anders aanpakken.
B.6. Het meest sympathiek vind ik Anna, zij is redelijk achterdochtig en ze heeft gelijk. Alleen kan ze het niet duidelijk maken, omdat er niet naar haar wordt geluisterd.
B.7. Het minst sympathiek vond ik Biedermann, dit komt omdat hij zo naïef is. Alle kenmerken voor brandstichters zijn aanwezig, maar hij is zo dom om nog te denken dat het goede mensen zijn.

C.1. Het boek is in 1961 geschreven.
C.2. Het speelt zich ook zo rond deze tijd af, denk ik.
C.3. Ik denk niet dat de tijd echt belangrijk is. Ik vond het nogal ouderwets, en denk dat het ook eerder had kunne afspelen. Maar wel in de moderne tijd, omdat Max Frisch de waarheden van deze tijd wil blootleggen.
C.4. Er zijn geen andere belangrijke gebeurtenissen in het boek te ontdekken.

D.1. Het boek speelt zich af in het plaatsje Seldwyla, een stadje dat is verzonnen door de schrijver Gottfried Keller. Het is een verzonnen stadje afkomstig uit de fantasie van de dichters. Het is een zonnig, vrolijk oord, waar iedereen gelukkig is.
D.2. Ik denk dat het wel een betekenis heeft dat Frisch dit plaatsje heeft overgenomen. Hij wil laten zien dat lang niet alles goed is in het vrolijke plaatsje Seldwyla.
D.3. Volgens mij wordt er geen maatschappij beschreven.

E.1. De schrijver wil laten zien, dat mensen uit de moderne wereld niet allemaal goed zijn. De mensen willen de waarheid niet erkennen, omdat het dan blijkt dat zij het fout hebben en dus blijven ze liegen om zichzelf te redden.
E.2. Ik denk dat hij duidelijk wil maken, dat mensen waarheid onder ogen moeten komen. En deze niet moeten onderdrukken door hun eigen naïviteit.
E.3. Ik vond het wel een leuk boek om te lezen, maar het deed niks met me. Het was gewoon weer een ‘toneelstuk-achtig’ verhaaltje. Ik vond Biedermann ook stom omdat hij zo naïef was.

F.1. Hij wordt niet echt tot een stroming gerekend, maar wel tot een groep van schrijvers uit Duits-sprekende landen.
F.2. Volgens mij zijn er geen bepaalde kenmerken bij dit boek.

G.1. De titel slaat op de hoofdpersonen. Herr Biedermann heeft brandstichters te logeren. De naam Biedermann komt van het woord bieder. Bieder betekent braaf. Herr Biedermann is een brave, maar naïeve burger.

H. Er kwamen geen andere boeken of films of iets dergelijks bij mij op, na het lezen van dit boek.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2169

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem6.3
anoniem6.3
N van der Giessen 5e klas vwo6.0
anoniem4e klas havo5.9
Neo 4e klas vwo5.4
Meer verslagen ›