Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Twee koffers vol door Carl Friedman

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Twee koffers vol
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1528 woorden
  • 7 mei 2003
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
20 keer beoordeeld

Boekcover Twee koffers vol
Shadow

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfe…

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter …

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfelschnitt, voert zij geestige gesprekken over de komst van de Messias, terwijl haar vader zelf op zoek is naar koffers die hij lang geleden heeft begraven.

Het boek werd in 1998 verfilmd door Jeroen Krabbé onder de titel left luggage. 

Carl Friedman debuteerde in 1991 met de novelle tralievader, waarin beschreven wordt hoe een kind tevergeefs probeert door te dringen in het kampverleden van haar vader. In 1996 verscheen de verhalenbundel de grauwe minnaar. 

Twee koffers vol door Carl Friedman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
A. Waarom ik dit boek gekozen heb? In de les heeft u dit boek toegelicht, het leek me wel interessant, omdat het een verhaal is die wel realistisch is maar toch anders. Ik heb mijn vader gelijk gevraagd of hij het boek wou huren van de bibliotheek, hij huurde het boek en ik kon gaan lezen. B. Samenvatting: Het verhaal speelt in Antwerpen. Chaja accepteert een baantje als oppas bij de orthodox-joodse familie Kalman om haar studie filosofie te bekostigen. Ze heeft haar handen vol aan de vijf kinderen en voelt zich vooral aangetrokken tot het vierjarige Simcha, een lief, ernstig jongetje. Chaja komt weinig thuis. Haar moeder zwijgt over haar oorlogsverleden en haar vaderpraat steeds vaker over twee koffers die hij aan het begin van de oorlog heeft begraven en terug wil vinden. De heer Kalman keurt Chaja’s onorthodoxe levenswijze zo af, dat hij zelfs niet met haar spreekt. Voor de volgzame mevrouw Kalman heeft Chaja respect, al is er echter geen contact. Chaja en Simcha trekken steeds meer op. Het jongetje
Vertrouwt haar toe dat hij later eend wil worden, zoals die andere eenden in de vijven waar ze altijd naar toe gaan. Een slechte band heeft Chaja met de conciërge van de flat waarin familie Kalman woont. Hij is een mopperende man en jodenhater. Als Chaja per ongeluk een scheur in zijn jas maakt, mag ze van hem niet meer de flat uit. Ze vlucht door het raam en blijft een week weg van de familie Kalman. Om meer van de achtergronden van Simcha te begrijpen gaat Chaja zich verdiepen in de Chassidische tradities. Chaja rekent er op dat ze na een week weer naar de familie Kalman kan gaan en ze trekt nette kleren aan. Dan komt Apfelschnitt onverwachts bij haar aan de deur met het slecht nieuws: Simcha is dood. Hij is de vorige dag verdronken in de eendjesvijver in het park. Kalman geeft haar de schuld, omdat ze altijd met hem naar de parkvijver ging. Na maanden komt Chaja tot de conclusie dat haar enige schuld was dat ze van hem hield. Ze besluit de studie filosofie te beëindigen en natuurkunde te gaan studeren.
C. De tijd: Het verhaal is niet-chronologisch de eerste en laatste bladzijde maken duidelijk dat de ik-persoon terugblikt in het verleden. Daartussen beschrijft ze het jaar dat ze eenentwintig is. Je kunt het boek vanaf het begin direct volgen. Het verhaal is achteraf verteld en er is geen tijd of datum gegeven wanneer het verhaal zich afspeelt. Maar als je naar de omstandigheden in het verhaal kijkt kan je opmaken dat het zich afspeelt rond de jaren 60 70. Vertelde tijd is ongeveer een jaar ongeveer een jaar. De verteltijd is 173 bladzijden. Er wordt niet zo veel tijd overgeslagen, wel eens een paar dagen of weken, maar niet echt grote stukken. De ruimte: Het verhaal speelt zich af in Antwerpen, Chaja studeert daar en woont daar. Haar ouders wonen ook in Antwerpen en in het ‘jodenkwartier’ en dan vooral in het benauwende appartement van de familie Kalman, het park en het stukje straat daartussen. Thema De thema van het boek was liefde, namelijk de liefde voor een klein kleuter. De hoofdpersoon is heel erg gek op het kleine jongetje, al vanaf heet moment dat zij hem voor het eerst zag. Je komt in het boek dus ook voortdurend de gevoelens van de hoofdpersoon te weten; de gevoelens voor het kleine jongetje. Een ander thema kan zijn de zoektocht naar de eigen identiteit. Chaja is ondanks haar joodse afkomst een ongelovige die antwoord op haar levensvragen probeert te vinden in de filosofie. Ze krijgt haar antwoord niet van de filosofen en ook niet bij de marxisten, daarom probeert ze tenslotte een verklaring voor haar bestaan te vinden in de studie natuurkunde. Ze zet zich af tegen het orthodoxe geloof van Kalman. Toch schuift ze op in de richting van de joodse identiteit, onder andere uit solidariteit. Een ander thema is het drama van de oorlogslachtoffers. De schrijfstijl: Het boek is geschreven in de ikvorm. Zo leer je de gedachten van Chaja kennen. Het boek is geschreven in een niet al te moeilijke taalgebruik, maar ik vond wel dat de opbouw van de zinnen soms een beetje krom waren waardoor je er niet makkelijk doorheen kon lezen, af en toe moest ik telkens stoppen omdat de opbouw niet zo logisch was. Bovendien kwam er ook voortdurend joodse begrippen in voor, waarvan de betekenis ook niet te raden waren.
Perspectief en verteller In het verhaal is sprake van een ik-perspectief, het wordt achteraf verteld. Je komt dus voortdurend haar gevoelens en gedachtes te weten. Motieven: -De steeds terugkerende gesprekken tussen Chaja en meneer Apfelschnitt over de betekenis van het Jodendom en andere filosofische onderwerpen. -De gesprekken van Chaja met Simcha en hun wandelingen. (En wat zij voor elkaar betekenen.) -De haat jegens Joden die de conciërge (en vele anderen) koestert. -De (weinige) bezoeken van Chaja aan haar ouders. -Hoe het met Chaja\'s studie gaat. De titelverklaring: Je kunt de titel op twee verschillende manieren uitleggen: * Twee koffers vol. De vader van Chaja is op zoek naar twee koffers die hij ooit had begraven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wil deze koffers terugvinden omdat er spullen in zitten dat voor hem waardevol zijn (niet waardevol in geld maar heeft een emotionele waarde). Hij is dus voortdurend op zoek, maar kan ze niet vinden. Zijn moeder wilt liever dat hij die koffers niet vindt, want zij wilt niet denken aan de tijd tijdens WO2. Zij wil het vergeten en achter zich laten. De hoofdpersoon wilt aan het einde van het boek ook alles vergeten en het nare verleden met Simcha achter zich laten, ze wilt weer met een schone lei beginnen en het verleden achter zich laten. * Twee koffers vol in de betekenis van twee verschillende koffers, de ene met gelovige joden en de andere met niet-joden. De twee koffers kunnen botsen omdat ze beide joods zijn maar de één gelovig en de ander niet.
Personages Chaja
Dit is de hoofdpersoon uit het boek en het verhaal wordt verteld uit haar perspectief. Ze is eenentwintig jaar, woont in Antwerpen en studeert filosofie. Zij is een joodse student die vele banen heeft gehad. Ze is oppas bij de familie Kalman. Ze is niet zo gelovig en twijfelt over vele dingen in haar geloof. Ze is erg geobsedeerd door een klein jongetje waarvoor ze moet oppassen. Ze is een onafhankelijke vrouw. Sincha Kalman
Dit is een kleine kleuter van 4 jaar. Hij is anders als zijn andere drie broertjes. Hij is bescheiden en plast nog steeds in zijn broek. Het enige waar hij zo een beetje van houd zijn eendjes. Hij vindt eenden zo leuk dat hij later ook een eend wilt worden. Hij houd ook heel veel van Chaja. De rest van de familie Kalman. Meneer Kalman is niet zo een aardige type. Hij mag Chaja helemaal niet omdat hij haar een slechte joodse vrouw vindt. Gedurende het hele boek krijg je een knorrige indruk van meneer Kalman. Mevrouw Kalman is heel erg gelovig en gedraagt zich zoals een joodse vrouw zich hoort te gedragen. Zij is zachtaardiger dan dat ze er uit ziet en heeft af en toe wel respect voor Chaja. De ouders van Chaja
De vader van Chaja is niet zo snugger, want hij beslist om een koffer op te graven waarvan hij de plek niet meer eens weet. Hij is wel een hele aardige vent dat zijn dochter zo goed mogelijk probeert te behandelen. De moeder van Chaja is ook een hele aardige vrouw. Zij is wel heel erg teleurgesteld omdat zijn man voortdurend op zoek is naar de twee koffers die hij niet kan vinden. Ze denkt dat zijn man een beetje gek begint te worden. De ouders van Chaja zijn niet zo strenggelovig, maar ze doen wel wat voor hun geloof. D. Ik moest eerst heel erg wennen aan de schrijfstijl en de moeilijker woorden. Er staan veel Joodse begrippen in die in niet kende daarom kon ik het in het begin vaak even niet meer volgen. Later las ik gewoon over de begrippen heen zonder er bij na te denken en was de tekst gewoon te begrijpen. De liefde van Chaja voor Sinsha vind ik erg aandoenlijk. Zoals die 2 met elkaar omgaan in vergelijking met de andere mensen in dit verhaal is heel speciaal en daardoor springen ze eruit. Vond het zo verschikkelijk toen ze in het boek vertelde dat Sinsha verdronken was. Maar Sinsha zat nu wel in zijn eigen hemel…de eendenvijver. Ik was wel op tijd met het boek begonnen alleen liet het daarna te lang liggen, maar had het wel op tijd uit. Omdat we net het hoofdstuk rijm hadden behandeld hield ik me bij het gedicht niet aan de regeltjes en zoals ik geleerd heb, dat mag! E. Het gedicht Sinsha

Zo mager
Zo jong
Zo klein
Zo ernstig
Zo eendig
Zo kwak
Zo Joods
Zo bescheiden
Zo stil
Zo jij
Zo lief
Zo wit
Zo ingetogen
Zo speciaal
Zo uniek
Zo anders
Zo mooi
Zo observerend
Zo Sinsha
Zo kort geleefd
Zo schattig
Zo aandoenlijk
Zo ons
Zo’n liefde

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee koffers vol door Carl Friedman"