Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Het Achterhuis

Het dagboek van Anne Frank

Anne Frank

1947

302

2 uit 5

6.9 / 10
1e klas havo/vwo
  • Lieke
  • Nederlands
  • 1627 woorden
  • 11385 keer
    66 deze maand
  • 7 mei 2003
Titel: Het Achterhuis
Auteur. Anne Frank, samengesteld door Otto Frank en Mirjam Pressler.
Uitgever. Bert Bakker, Amsterdam.
Eerste druk. 1947.
Aantal blz. 297 bladzijden.
Genre Oorlog, ontwikkeling en autobiografie.

Annelies Marie Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main (Duitsland). In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Hitler is dan aan de macht in Duitsland. Haar vader, Otto, zet verschillende bedrijven op, maar wanneer Hitler ook in Nederland met de 'Entjudung' van het bedrijfsleven begint, laat hij in 1941 Frank Kleiman de zaak overnemen. In 1942 besluit het gezin onder te duiken in het achterhuis bij het kantoorpand waar Otto werkte. Op Anne haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in het boek. Ze vertelt haar belevenissen in de vorm van brieven die ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty, schrijft. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met haar familie, onderduiken. Ze betrekken het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader heeft gewerkt. Door middel van een boekenkast worden ze van de buitenwereld afgesloten. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de onderduikers moeten overdag muisstil zijn. Zo mag de wc niet doorgetrokken worden.

Na een week komt de familie Van Pels (Anne noemt de familie in haar dagboek de familie van Daans) bij hen inwonen. Vier maanden later volgt Albert van Dussel (die Anne in haar dagboek meneer Pfeffer noemt), een tandarts. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig.
Via de radio, die ze ’s avonds beluisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo’n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Daans. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter Daans.
Een aantal mensen van het kantoor voorzien de onderduikers van eten en boeken. De echte namen van deze helpers zijn Anne niet bekend: meneer Kleiman is voor haar meneer Koophuis, meneer Kugler wordt Kraler genoemd. Dan zij er nog de dames Miep Gies, die Miep van Santen wordt genoemd, en Bep Voskuijl, voor de onderduikers Elli Vossen.
Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en wanneer de Russen dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze beide aan tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook opgepakt zijn en in Nederlandse kampen zijn ondergebracht, keren na de oorlog terug naar Amsterdam.
Anne Frank:
-Komt op 6 september in Auschwitz aan.
-Loopt naar het vrouwenkamp in Birkenau.
-Wordt oktober 1944 overgebracht naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.
-Sterft in maart 1945 aan de Tyfus.
Margot Frank:
-Komt op 6 september in Auschwitz aan.
-Loopt naar het vrouwenkamp in Birkenau.
-Wordt eind oktober 1944 overgebracht naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.
-Sterft in maart 1945 aan de Tyfus.
Edith Frank:
-Komt op 6 september in Auschwitz aan.
-Loopt naar het vrouwenkamp in Birkenau.
-Sterft op 6 januari in Auschwitz.
Otto Frank:
- Komt op 6 september in Auschwitz aan.
- Gaat naar het mannenkamp. -Overleeft de oorlog.

Anne Frank:
Anne Frank is in het begin van het verhaal 13 jaar oud. Ze heeft een zus, Margot. Ze is geboren in Duitsland en gevlucht naar Amsterdam. Ze ontwikkelt zich gedurende de onderduikperiode tot een zelfstandige jonge vrouw met een meer diepzinnig karakter. Ze wordt verliefd op Peter, de zoon van de familie Van Pels, terwijl ze hem eerst maar een saaie jongen vond. Ze wordt door de andere onderduikers gezien als een vervelend kind en ze kan niet goed met de anderen overweg. Wel heeft ze een goede band met haar vader. Anne heeft grote plannen voor de toekomst, ze is zeer ambitieus en wil schrijfster en journaliste worden. Op 1 augustus 1944 schrijft ze echter haar laatste tekst, niet lang daarna gaat ze haar dood tegemoet in de concentratiekampen. Zij is een rond karakter.

Otto Frank:
Otto Frank is de vader van Anne. Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd. Hij is zorgzaam en ondernemend. In Amsterdam begint hij verschillende bedrijven, maar hij moet deze opgeven, omdat hij als jood gevaar loopt. Tijdens het onderduiken helpt hij Anne bij het studeren. In het dagboek is hij een vlak karakter.

Edith Frank:
Over de moeder van Anne is niet veel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee, dat haar moeder Margot voortrekt. Ze is een vlak karakter.

Margot Frank:
Margot is de oudere zus van Anne. Anne wordt vaak vergeleken met haar zus, vooral wanneer ze iets fout doet. Margot is altijd de verstandigste in de ogen van haar ouders. Zij is een vlak karakter.

Peter Van Pels:
Peter is de zoon van de familie Van Pels. In werkelijkheid heten ze Van Pels. Peter is iets ouder dan Anne. Anne vindt hem eerst een slome slungel, maar door hun eenzaamheid en hun behoefte om met iemand te praten, groeien ze naar elkaar toe. Peter is een vlak karakter.

Mevrouw Van Pels:
Mevrouw Van Pels is de moeder van Peter. Anne kan absoluut niet met haar overweg. Ze is een vlak karakter.

Meneer Van Pels:
Meneer Van Pels is de vader van Peter. Over hem is weinig bekend. Ook met deze man kan Anne niet goed overweg. Hij is een vlak karakter.

Albert Dussel:
Albert Dussel is een tandarts, die door de andere onderduikers Pfeffer wordt genoemd. Anne moet haar kamer met hem delen. Hij heeft alleen maar kritiek op haar. Hij is een vlak karakter. Elli Vossen (Bep Voskuijl), Miep van Santen (Miep Gies), Kraler (Kugler) en Koophuis (Kleiman) zijn de mensen die de onderduikers van eten voorzien. Ze nemen ook lectuur mee en vertellen over de gebeurtenissen in de buitenwereld. In de loop van het verhaal hebben deze helpers steeds minder mogelijkheden om de mensen in het achterhuis van proviand te voorzien. Bij de inval worden de beide heren door de Duitsers meegenomen. Zij zijn allen vlakke karakters.

Het verhaal speelt zich geheel in Amsterdam af, in het begin op school en later in het Achterhuis. Het achterhuis bevindt zich aan de achterkant van een kantoorpand wat van haar vader is geweest. Door middel van een boekenkast is het achterhuis afgesloten van de buitenwereld.

Vertelde tijd. De vertelde tijd van het verhaal is ruim 2 jaar, van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944. Op 12 juni kreeg Anne het dagboek voor haar verjaardag en op 1 augustus werd het achterhuis ontdekt en de onderduikers gearresteerd. Er volgt dan nog een nawoord van Otto Frank en Mirjam Pressler maar dat is over de, voor de meeste tragische, afloop van de personen die zolang in het achterhuis ondergedoken zaten.
Volgorde. De volgorde van dit boek is chronologisch. Dat kan ook bijna niet anders omdat het dagboekbrieven zijn aan haar denkbeeldige ‘vriendin’ Kitty.
Flashbacks. Er zijn maar weinig flashbacks, meestal schreef Anne alleen maar op wat er in een bepaalde tijd gebeurd was. Maar soms, meestal als ze haar dagboek weer eens heeft doorgelezen, schrijft ze over dingen die ze al eerder heeft behandeld.

De titel is tot stand gekomen door het achterhuis, de plaats waar ze 2 jaar, de langste tijd van het boek, dag en nacht zaten ondergedoken. In het achterhuis is dan ook het meeste geschreven.

Oorlog. Oorlog als thema spreekt voor zich denk ik maar toch wat uitleg. Het hele verhaal speelt zich af tijdens de II Wereldoorlog, Anne Frank, haar familie, familie Daans en Pfeffer zijn ondergedoken.
Hoop. Anne Frank bleef hopen op een goede afloop, ze zouden weer vrij kunnen rondlopen en hun studie voort kunnen zetten.
Liefde. Anne en Peter werden verliefd, ze hadden veel steun elkaar. Zonder hun liefde had Anne veel minder moed kunnen houden op een goede afloop. Ook de liefde van de helpers naar de onderduikers toe moest heel groot zijn anders hadden ze nooit aan genoeg voedsel kunnen komen om te overleven.

In de Zomer van 2000 ben ik zelf met mijn familie naar Het achterhuis geweest. Toen ben ik aan het boek begonnen maar ik had niet veel gelezen ik sanpte het toen nog niet goed en vond er niks aan.Later heb ik het nog eens gelezen maar ben ik weer gestopt met het zelfde verhaal. En nu ben ik er weer aan begonnen en nu kan ik zelfsa niet meer stoppen omdat ik het zo interssant en een mooi boek vind. Je verdiept je helemaal in het boek en je gaat je allemaal beelden bedenken hoe het er uit zag. IK heb ook de film gezien dan zie je het echt allemaal gebeuren soms is het gewoon verschrikkelijk als je ziet hoe ze dan behandeld werden in de kampen.
En het gaat niet zomaar over een kind, maar over een meisje die leeft in de oorlog, en wij, jeugd van nu kunnen niet altijd voorstellen wat oorlog eigenlijk in het echt voorsteld, je kunt wel wat uit het boek halen, hoe het eruit zag, maar elke oorlog is anders. Het is te moeilijk om je in te leven in de gebeurtinissen van Anne, omdat veel van ons het niet mee hebben gemaakt.

Geboren: 12 juni 1929, Frankfurt, Duitsland
Overleden: maart 1945, aan tyfus, in Bergen-Belsen
Anne Frank was een Duits-joodse tiener die gedwongen was onder te duiken tijdens de holocaust. Met haar familie woonde zij in de Tweede Wereldoorlog 25 maanden in een achterhuis boven haar vader's kantoor aan de Prinsengracht in Amsterdam. Na verraden te zijn werden Anne en haar familie gearresteerd en naar de Nazi concentratiekampen gedeporteerd. Negen maanden na haar arrestatie bezweek Anne Frank aan tyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3597

reacties

thnx voor je verslag he...... had je er een goed cijfer voor??
door wouter (reageren) op 16 december 2003 om 16:20

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Anouk zeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem7.3
Bianca 4e klas havo7.2
Annelies van Enk 4e klas vmbo7.1
anoniem2e klas vwo7.2
Elsbeth Pullen 4e klas vmbo7.1
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Alexandru over Het Achterhuis