Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 603 woorden
  • 12 juni 2001
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5
10 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Benlef, J. , Hersenschimmen, Amsterdam, eerste druk; 1984, gelezen druk 2000
Ik heb geen secundaire literatuur gebruikt om als hulp bij een van de opdrachten te gebruiken. Ik heb dit boek gekozen om te lezen, omdat het een boek van de grote lijsters was en ik had van te voren al besloten dat ik daaruit een keuze zou gaan maken. Dit waren maar 4 boeken als keuze, terwijl er in de bibliotheek veel meer zijn en ik daar niet kan kiezen. Ik heb ‘Hersenschimmen’ gekozen, na het lezen van de achterkant. Ik hoorde van een vriend een verhaal over iemand die helemaal de weg kwijt was, en daarom sprak mij dit boek wel aan. Op een zondag staat Maarten voor het raam te kijken en wacht op de kinderen die met de bus naar school gaan. Als Vera hem vraagt wat hij aan het doen is zegt ze dat het zondag middag is en de kinderen dus niet naar school gaan. Later herinnert Maarten zich dingen die volgens Vera nooit zijn gebeurd. Hierdoor neemt de verwarring bij hem nog meer toe. Na een tijdje wanneer de dingen steeds gekker gaan worden is Vera naar dokter Eardly geweest om Maarten's toestand te bespreken. De dokter heeft Vera gezegd dat door middel van foto's het verleden kan terugkomen, maar het helpt niet echt. Alleen van hele oude foto's kan Maarten zich iets herinneren. Verder in het verhaal herkent hij Vera niet meer, maar ziet in haar zijn moeder. Hij krijgt een verzorgster omdat hij bijna niks meer zelf kan. Zijn gedachten zijn steeds meer zintuigelijk: zien, horen, ruiken. Slechts af en toe is het hem mogelijk een gesprek te voeren met iemand. Als het uit de hand gaat lopen moet hij naar een kliniek. In die kliniek is er helemaal geen verband meer tussen zijn gedachten, alles staat los van elkaar. Hij wordt met een slaappil in bed gelegd en Vera komt langs. Hier eindigt het verhaal. Verwerkings opdracht A4 2 Gedichten

Onbekende Toekomst Een eindeloos lange weg,De eenzaamheid nabij.Gedachtes aan hoe het was,Gedachtes aan hoe het kan zijn. Onuitputtelijke liefde, Moeilijk te uiten.Bang voor het onverwachte,Vasthoudend aan het verleden.De toekomst is kwijt,Een toekomst die nooit gekend zal worden. Tijdens het lezen van dit boek heb ik weinig problemen ervaren. De woordkeuze was voor mij goed te begrijpen. Ik vond het alleen wel jammer dat het soms zo verwarrend was geschreven. Het is een boek, geschreven in de ik-vorm, hierdoor moest ik sommige stukjes 2x lezen om te begrijpen, maar later was dat wel duidelijker. Toen was het beter te begrijpen, omdat hij toen helemaal de weg kwijt was. In het begin ging dat door elkaar heen; de stukken dat hij niet en wel wist wat hij deed. Ik vond het een erg realistisch boek, omdat je helemaal zijn gedachten volgt. Het einde vond ik heel mooi, je wist dat het Vera was die hij omschreef, terwijl hij het totaal anders beredeneerde. Sommige stukjes vond ik heel mooi, een beetje poëtisch omschreven. (citaat blz. 110 “Roerloos aan de kant blijven zitten, en dan, opeens, in een trillende zonnevlek op de zilverwitte rivierzandbodem gevangen”) Eindoordeel: Ik vind het een leuk boek om te lezen; dit had ik niet verwacht na de eerste 20 bladzijden, toen ik het nog heel verwarrend vond. Ik vond het een heel mooi boek; dit kwam doordat je de gedachten van Maarten volgde, die heel goed omschreven waren. Je wist precies wanneer Vera het moeilijk had en hoe ze zich voelde. Ik vind dat de schrijver het verhaal heel mooi in woorden heeft gebracht, met name de bijna poëtische zinnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"