Vallen door Anne Provoost

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Vallen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 391 woorden
  • 4 juni 2001
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
89 keer beoordeeld

Boekcover Vallen
Shadow

Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is evenwel anders: zijn grootvader is gestorven, en voor het eerst beginnen de mensen in de stad over zijn oorlogsverleden te praten. Wanneer de jonge danseres Caitlin - Lucas' Amerikaanse vriendinnetje van jaren geleden - weer opduikt, wordt…

Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is evenwel anders: zijn grootvader is gestorven, en …

Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is evenwel anders: zijn grootvader is gestorven, en voor het eerst beginnen de mensen in de stad over zijn oorlogsverleden te praten. Wanneer de jonge danseres Caitlin - Lucas' Amerikaanse vriendinnetje van jaren geleden - weer opduikt, wordt alles nog een stuk ingewikkelder. 

Vallen door Anne Provoost
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vallen – Anne Provoost (beoordeling) Ik vind Vallen een goed boek niet het minst omdat het thema actueel is en me wel aanspreekt. Het actuele thema is verwerkt in een mooi verhaal dat contrast schept: er is enerzijds de vriendschap tussen Lucas en Caitlin en er is anderzijds de wrede houding van de extreemrechtsen tegenover de vreemdelingen waaronder ook caitlin door benoît geklasseerd wordt. Lucas wordt doorheen heel het verhaal heen en weer geslingerd van het verleden van zijn grootvader, dat gekoppeld is aan Benoît en het extreemrechtse denken, naar de vriendschap, liefde voor/van Caitlin. Het thema heeft mij persoonlijk toch weer iets bijgebracht over de kwaadaardigheid, het gevaar van de extreemrechtse ingesteldheid. De personages zijn mooi uitgewerkt, we kunnen van elke een mooi beeld scheppen: Lucas is een verwarde persoonlijkheid, hij is heel beïnvloedbaar. Hij laat zich vlug vangen door mensen als Benoît en Alex. Caitlin daarentegen heeft een sterke persoonlijkheid. Ze is afkomstig uit New York en is creatief bezig met dansen. Ze is misschien een beetje verliefd op Lucas. Ze spoort hem aan om na te denken en een eigen mening te vormen over politiek, racisme, . . . Toch leek eerst ook zij beïnvloed door Benoît, maar naderhand bleek dat ze hem doorhad. Benoît is een echte leiderfiguur, hij heeft een eerder gevaarlijke mening. Wanneer hij ontdekt dat Caitlin "een vuile jodin" is, zint hij zelfs op wraak. En Alex is de meeloper, degene die Benoît zijn gevaarlijke ideeën uitvoert. De moeder van lucas is beschaamd over wat er gebeurde in het verleden. Dat is ook de reden waarom ze alles verzwegen heeft voor Lucas. Ze is een zwakke persoonlijkheid. Ik vind het verhaal zeer origineel, Anne is erin geslaagd haar thema’s haarfijn uit te werken. De gedachten in het boek zijn goed bedacht maar soms keihard: het moet bijvoorbeeld verschrikkelijk geweest zijn voor Lucas om iemand die je graag ziet te verminken om haar leven te redden, zeker als je weet dat je haar allergrootste passie ermee wegneemt… De titel van het boek heb ik geïnterpreteerd als het vallen en opstaan van Caitlin in haar dansen met dan ook het ongeluk als definitieve val voor haar danscarrière. En ook dat mensen, zoals de grootvader, die in de val van het extreemrechtse lopen, soms erg laag kunnen “vallen”!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vallen door Anne Provoost"