Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 394 woorden
  • 17 mei 2001
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
38 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het boek handelt over een meisje, Marga (die ook zelf de auteur is), die joods is. Het boek speelt zich af in de 2de wereldoorlog. Marga woont in Breda met haar familie wanneer de oorlog uitbreekt, haar vader vindt het nog niet nodig om te gaan onderduiken al ziet hij zelf dat de meeste joodse mensen in de buurt dat wel doen. De kinderen Dave (en zijn vrouw Lotte ), Bettie en marga waaronder Bettie al gearresteerd is, worden wanhopig. De ouders die boven de 50 zijn worden gedeporteerd naar Amsterdam. Dave en Marga die door een doktersattest aan de deportatie ontkomen worden verplaatst naar een verzegeld huis in Amersfoort waar Lotte ook de toestemming krijgt om hen te verzorgen. Marga die het beu is om heel de tijd in het huis te verblijven beslist om haar ouders op te zoeken in Amsterdam wat illegaal is. De papa die een goede schuilplaats ontdekt had waar hij zich kon verstoppen wordt betrapt, Marga die daar ook zat kan nog op het nippertje vluchten via de achterdeur. Ze vlucht terug naar haar broer en naar Lotte waar ze dan op hun beurt aan de deur worden gezet. Ze willen dan naar een onderduikadres in Utrecht gaan. Bij het kopen van de kaartjes, dat elk van hen afzonderlijk doet, wordt Daves vrouw gearresteerd. Voordat Dave zich vrijwillig bij de Duitsers meldt, belt hij het adres in Utrecht op en brengt hij zijn tas met geld bij zijn niets vermoedende zuster in de trein. Pas in Utrecht hoort Marga van de arrestatie van haar schoonzuster Lotte en de reactie van haar broer. Als ze verneemt, dat ze op het Utrechtse adres niet kan blijven reist ze nog dezelfde dag weer naar Amsterdam. Daar woont een jongeman, Wout, die haar als eens hulp heeft geboden. Een kennis van Wout, oom Hannes, brengt haar naar een boerderij in de buurt van Aalsmeer. 's Middags fietst Marga, vergezeld door een jongen, naar een soort onderduikhuisje. Op dat adres zal ze zich een tijd kunnen schuilhouden, hoewel ze er niet met open armen wordt ontvangen. Als het geld uit Daves tas bijna op is, komt Wout met een soort nieuwe identiteitskaart en brengt haar naar een onderduikadres in Heemstede. Na de bevrijding bezoekt ze een oom in Zeist, die, omdat hij met een niet-joodse vrouw getrouwd is, aan de deportatie en de vernietiging ontkomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"