Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 574 woorden
  • 5 april 2001
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
11 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1e druk : 1957
Inhoud: Nadat de Joodse familie van Marga voor het werkkamp wordt opgeroepen verhuizen ze van Breda naar Amsterdam. Intussen word Bettie opgepakt en een tijd later haar ouders. Daarom probeert ze met Dave en Lotte naar Utrecht te vluchten, maar Lotte word gesnapt, waardoor Dave zich ook gedwongen moet aangeven. Als er blijkt dat er geen plaats is in Utrecht regelt een kennis een andere onderduikplaats waar ze blijft tot de oorlog voorbij is. Na de oorlog zoekt ze haar oom in Zeist op, maar die sterft ook binnen een korte tijd. En zij beseft dat ze alleen achter gebleven is. Thema: De thema is de jodenvervolging in de tweede wereld oorlog en de overleving van Marga terwijl haar hele familie opgepakt wordt en waarschijnlijk ook word omgebracht. Eerst word Bettie bij een actie opgepakt, daarna haar ouders en daarna Lotte en Dave bij het station. Maar Marga overleeft al de ellende door steeds te vluchten en te onderduiken. Aan het einde van het boek voelt ze zich erg eenzaam en achtergelaten en komt ze tot de conclusie dat er niemand van haar familie terug zou kunnen komen. Mottoverklaring: Het motto van het verhaal staat vooraan in het boek. Het is een kort gedicht dan door Bert Voeten is geschreven. Er rijdt door mijn hoofd een trein
vol joden, ik leg het verleden

als een wissel om… De trein vol Joden verwijst uiteraard naar het afvoeren van de Joden naar het concentratiekamp. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in een paar steden. Marga woont eerst met haar familie in Breda. Daarna moeten Marga’s ouders gedwongen verhuizen naar Amsterdam en Marga gaat ze achter na. Als haar ouders opgepakt worden probeert ze met Dave en lotte naar Utrecht te vluchten, maar dat lukt alleen haar. Als er geen onderduikplaats voor haar is in Utrecht gaat ze bij een familie in een boerderij onderduiken, maar daar blijft ze niet lang en onderduikt ze in Heemstede tot de oorlog voorbij is. Als laatst gaat ze nog een paar keer langs haar oom in Zeist. Tijdstructuur: Het verhaal begint als de oorlog al een tijdje bezig is en eindigt vlak na de bevrijding. De vertelde tijd is dus ongeveer vijf jaar. Het verhaal wordt op een chronologische wijze vertelt met een paar flashbacks: herinneringen aan de tijd voor de oorlog. Eigen waarde oordeel: Ik vond het boek best spannend, want Marga was op vlucht en kon ze op elke moment opgepakt worden. De gebeurtenissen maakten een realistische indruk op me, want het zijn realistische zaken die ook in het echt gebeurd zijn. Het boek heeft me niet aan het denken gezet over een bepaald probleem, want wat er gebeurd is verleden tijd en ik denk dat er zulke gebeurtenissen niet gauw herhaald zullen worden. Ik heb veel films gezien over de tweede wereld oorlog waarin joodse families met dezelfde problemen centraal stonden. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon, vooral omdat het een verhaal is met een ik-verteller, en daar houd ik van, want het maakt het verhaal nog realistischer. Iets wat ik in de personen heb bewonderd is dat ze best kalm aan deden, maar iets wat ik dom van ze vond is dat ze niet meteen met de hele familie gingen onderduiken. Ik vond het boek makkelijk leesbaar. Er kwamen weinig moeilijke woorden in voor. En voor de sommige joodse termen zat er een register met betekenissen ervan achter in het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"