Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2743 woorden
  • 12 januari 2017
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
60 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

ZAKELIJKE GEGEVENS

De titel van het boek is spijt. De auteur van het boek is Carry Slee en is in 1996 door de uitgevers Van Holkema en Warendorf uitgegeven.. De illustrator heet Roelof van de Schans, hij heeft de kaft van het boek getekend en ontwerpt.

SAMENVATTING

David zit op de middelbare school, in de tweede klas. Hij heeft veel vrienden, en vind Vera heel leuk, maar Jochem wordt heel erg gepest, vanwege zijn overtollig vet.

De klas heeft na de gymles de schoolfoto, maar omdat een aantal kinderen uit de klas Jochem niet op deze foto willen hebben, hebben ze Jochem zijn kleding na de gymles aan een boom gehangen. Daardoor kon Jochem niet op de klassenfoto tenzij hij naakt naar buiten zou gaan. Dat lukt hem, maar als hij weer op school is doet hij net of er niks is gebeurd.

Maar David heeft veel medelijden met Jochem, maar hij weet niet wat hij voor hem kan doen. David is bang dat iedereen hem dan een mietje noemt als hij het voor Jochem zou opnemen.

Ondertussen is David heel veel bezig met Vera. Vera is een meisje uit zijn klas op wie hij erg verliefd is. Hij kan onder de lessen niet meer opletten, omdat hij met zijn gedachten zoveel bij Vera zit.

Maar dan is David zijn Franse boek vergeten en pakt een vriend van hem het boek van Jochem, omdat hij straf zou gaan krijgen gepakt. Daardoor krijgt Jochem straf, maar hij laat niets merken en accepteert de straf maar.

Omdat David het toch zielig voor Jochem vindt, gaat hij naar Jochems huis om het boek terug te brengen. Die middag komt Jochem er voor uit dat hij het gepest zat is, maar hij vindt dat de klasgenoten gelijk hebben en dat hij alle leugens van de klas is gaan geloven en dat hij een goeie vriendin heeft: Nienke.

Op het klassenfeest, wordt Jochem weer heel erg gepest. Zijn klasgenoten zorgen ervoor dat hij heel veel drinkt, dat eigenlijk niet mag en daardoor heel veel overgeeft in de tuin. Dan rollen ze hem door zij eigen kots, waardoor hij heel erg vies wordt. David loopt langs de pestende klasgenoten en Jochem. Jochem kijkt hem heel bang aan, maar David loopt gewoon door omdat hij er net achter kwam dat Vera met Youssef verkering heeft.

De dag na het school feest komt de rector in de klas vertellen dat Jochem die avond na het klassenfeest niet thuis is gekomen. David belt direct Nienke om met haar te gaan zoeken. Zij weet namelijk alle plekken waar Jochem altijd is als hij zich verdrietig voelt. Na een lange zoektocht zien Nienke en David zijn tas drijven op het meer. David en Nienke bellen snel de politie en komen er achter dat Jochem zelfmoord heeft gepleegd.

Als Jochem in stilte wordt begraven gaat de klas naar het meer toe om hun spijt te laten zien. Na de begrafenis zet David met het groepje van de schoolkrant een pestlijn op. Iedereen voelt zich heel erg schuldig en proberen het op deze manier goed te maken, om andere kinderen die gepest worden te helpen en uiteindelijk krijgen Vera en David verkering.

EERSTE INDRUK

Ik vindt de voorkant erg mooi, omdat je daar duidelijk ziet wat er in het verhaal gaat gebeuren, maar het is ook wel een beetje te voorspellend doordat je een rode rugzak in het water ziet drijven en een jongen heel verdrietig en voorover gebukt het water in ziet kijken en daardoor weet je dus wel al wat er ongeveer gaat gebeuren in het verhaal. Verder vindt ik de voorkant veel emoties hebben en dat is heel mooi, daardoor word je ook meer aangetrokken door het boek.

De titel is ook erg mooi. Ik vindt de titel heel goed bij het boek passen, omdat als je leest je de spijt echt bijna voelt van alle pestkoppen. In het verhaal komt het ook heel erg naar voren, vooral in het laatste stuk bij de begrafenis en dat ze de pestlijn opzetten.

Door het hele boek heen wordt het verhaal per dag verteld door de ogen van de verteller.

Ik vind het een niet te dun/ niet te dik boek. In het begin is het een beetje saai, daardoor moet je er even inkomen, maar als je eenmaal in het verhaal zit wil je niet meer stoppen met lezen. In het verhaal worden veel emoties omschreven, daardoor kun je je heel erg goed inleven in de personen en begin je zelf ook na te denken wat je in de situatie van het boek zou doen.

Het verhaal heeft in totaal 144 bladzijdes en 21 hoofdstukken die worden aangegeven met cijfers.

ANALYSE VAN HET VERHAAL

Hoofdpersonen:

Nienke:

Nienke is de enige en ook beste vriendin van Jochem. Ze woont een half uur van hem vandaan. Nienke weet precies wat er gebeurt is, omdat Jochem haar alles altijd vertelt.

Sanne

Sanne is samen met Remco en Justin de grootste pester van Jochem. Haar vader zit in een rolstoel en daardoor moet zij alle klusjes doen en hem verzorgen. Zij wordt later geconfronteerd met de zelfmoord van Jochem samen met Remco en Justin.

Remco

Remco is samen met Sanne en Justin de grootste pester van Jochem.

Justin

Justin is samen met Remco en Sanne de grootste pester van Jochem.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Jochem

Jochem is de hoofdpersoon van het verhaal Jochem is een dikke jongen die daardoor heel erg wordt gepest. Uiteindelijk wordt het pesten hem teveel en pleegt hij zelfmoord. Zelf had ik helemaal niet verwacht dat hij zelfmoord zou plegen, omdat meestal boeken wel goed aflopen. Daarom vindt ik dit echt een goed boek omdat Carry Slee echt laat zien wat er gebeurd met mensen die worden gepest.

Vera

Vera is het meisje op wie David verliefd is, ze is erg knap en heeft bruin krullend haar. Ze krijgt ze verkering met Youssef. In deze periode komt ze er achter dat ze David eigenlijk leuker vindt. Daarom maakt ze het uit en krijgt ze verkering met David.

Niels

Niels is een goede vriend van David. Hij houdt erg veel van muziek en speelt ook in een band.

Youssef

Youssef is een vriend van David. Op een gegeven moment krijgt hij verkering met Vera.

David

David is een jongen die erg veel van het milieu houdt en zich ook inzet voor Greenpeace. Toen hij verliefd werd op Vera is hij daar steeds minder mee bezig gegaan. Hij zit altijd met Vera in zijn hoofd, daardoor kan hij zich ook helemaal niet consenteren op school. Hij heeft veel medelijden met Jochem omdat hij zo gepest wordt, maar hij durft niet voor hem op te komen omdat hij anders bang is dat hij zelf ook gepest wordt. Uiteindelijk heeft hij veel spijt en richt hij de pestlijn op. Ik had dat zelf wel verwacht, ant in het boek wordt hij ook omschreven als een hele lieve jongen en wat er toen gebeurde dat hij niet opkwam tijdens het pesten van Jochem had ik niet verwacht.

Moeder van Jochem

De moeder van Jochem is een gezellig dik vrouwtje, ze vindt het heel erg dat Jochem al vanaf groep 8 of nog eerder gepest wordt, maar die heel blij is omdat ze denkt dat Jochem nu in de 2e klas niet meer gepest wordt.

Moeder van David

De moeder van David heeft een veel te drukke met baan en moet al het huishouden doen. Ze staat heel stevig in haar schoenen. Ze komt altijd voor haar eigen menig op en doet wat ze zelf wil, behalve tegen haar moeder, ze doet precies wat zij wil, en zegt tegen haar nooit wat ze vindt. David mag zijn Oma daarom ook helemaal niet.

Klasgenoten

Jongens en meisjes uit Davids klas, durven allemaal niet op te komen voor Jochem. Sommige vinden ’t pesten wel grappig, maar sommige hebben ook medelijden, ze hebben natuurlijk allemaal andere eigenschappen. Later krijgen ze veel spijt dat ze hebben mee gepest met Remco, Sanne en Justin of niet voor Jochem zijn opgekomen.

Leraren

*Leraar Nederlands:

De Leraar Nederlands is een leuke leraar die als hij erbij is voor Jochem opkomt. Hij is een goede vriend van de leerlingen.

* Leraar Engels:

De leraar Engels is een heel strenge leraar die niet mee doet aan ’t pesten, mar ook niet voor Jochem opkomt.

* Lerares Frans:

De lerares Frans is een beetje gek.

* Leraar Biologie:

De leraar Biologie kan de klas helemaal niet aan en hij geeft totaal geschift les. Hij zal snel ontslagen kunnen worden, of hij kan van overspanning zelf weg gaan.

* Meneer de Zwart:

Meneer de Zwart is de conrector van de school.

*Tino, Gymleraar en Mentor van de klas:

Tino is de mentor van de klas van David en pest mee met de klas, maar op het laatst heeft hij niet normaal veel spijt. Verder is ’t wel een leuke leraar,, hij heeft een belangrijke rol omdat hij niets aan het pesten doet.

 

Vertelwijze

Het verhaal woord uit de ogen van de schrijver verteld. Het verhaal wordt dus niet door één of meerdere personen uit het boek verteld, je kunt het zien als iemand die van bovenaf meekijkt en het verhaal verteld. Het verhaal begint gelijk, dus de personages worden niet voorgesteld en het heeft een gesloten einde. Het boek is heel fijn geschreven, er zitten bijna moeilijke woorden in en de gevoelens en handelingen van de personen worden goed uitgelegd, daardoor kun je je goed meeleven in het verhaal.

Stukje verhaal:

‘Hier is het,’ zegt Nienke. David legt zijn fiets in het gras en volgt Nienke over een smal pad. Af en toe snijdt er een tak langs zijn gezicht, maar dat voelt hij niet eens. Ze lopen naar de open plek aan het water. David zet zijn handen aan zijn mond. ‘Jochem!’ schalt het over het water. Nienke pakt zijn hand. ‘Daar..! Haar stem klinkt hees en haar gezicht is spierwit. Ze wijst naar het water. ‘Dat is Jochems tas…’ David voelt ineens enorme paniek opkomen en Nienke kan alleen maar huilen. Hij gaat zoeken maar kan Jochem nergens vinden. Ook Nienke heeft al haar moet bij een geschraapt om hem te gaan zoeken. ‘Jochem!’ Schalt het over het water. Ze besluiten allebei een andere kant op te gaan. ‘David, hier!’ Snel rent David naar de plek waar de stem van Nienke vandaan komt. Daar zit Jochem, achter een struik, helemaal bleek. Nienke barst weer in tranen uit. ‘O Jochem, het spijt me zo! Ik dacht dat je misschien in het water verdronken was! Het is mijn eigen schuld! Waarom moest ik gister zo nodig mijn woord verbreken!’ zegt David. ‘Kom, we gaan naar school, iedereen is doodongerust!’

‘Hier is het,’ zegt Nienke. David legt zijn fiets in het gras en volgt Nienke over een smal pad. Af en toe snijdt er een tak langs zijn gezicht, maar dat voelt hij niet eens. Ze lopen naar de open plek aan het water. David zet zijn handen aan zijn mond. ‘Jochem!’ schalt het over het water. Nienke pakt zijn hand. ‘Daar..! Haar stem klinkt hees en haar gezicht is spierwit. Ze wijst naar het water. ‘Dat is Jochems tas…’ David voelt ineens enorme paniek opkomen en Nienke kan alleen maar huilen. Hij gaat zoeken maar kan Jochem nergens vinden. Ook Nienke heeft al haar moet bij een geschraapt om hem te gaan zoeken. ‘Jochem!’ Schalt het over het water. Ze besluiten allebei een andere kant op te gaan. ‘David, hier!’ Snel rent David naar de plek waar de stem van Nienke vandaan komt. Daar zit Jochem, achter een struik, helemaal bleek. Nienke barst weer in tranen uit. ‘O Jochem, het spijt me zo! Ik dacht dat je misschien in het water verdronken was! Het is mijn eigen schuld! Waarom moest ik gister zo nodig mijn woord verbreken!’ zegt David. ‘Kom, we gaan naar school, iedereen is doodongerust!’

Tijd

het verhaal speelt zich af in Nederland, op een middelbare school. Het gebeurd in deze tijd, dat kun je zien aan bijvoorbeeld de spullen die ze gebruiken: scooters, tv’s, mobiele telefoons enz. Daardoor komt het heel realistisch over. Er worden geen flashbacks of flashforwards gebruikt in het verhaal. Er is sprake van chronologische volgorde in het verhaal. Er wordt over elke dag iets vertelt, ook als bijvoorbeeld iemand slaapt, of uit zijn bed stapt. Je kon niet echt uit het verhaal halen hoeveel tijd er ongeveer in het verhaal wordt verteld.

In dit stukje tekst kun je goed zien dat het in deze tijd speelt, omdat er mobieltjes en een stofzuiger in voor komen.

Stukje verhaal:

‘Ik heb een verrassing voor je,’ zegt Niels. ‘Jij mag zo meteen je prinses bellen dat ze het eerste uur vrij heeft.’ ‘Vera?’ vraagt David verbaasd. ‘Hoe kan dat nou? Na mij komt Jochem toch?’ ‘Die bellen we niet,’ lacht Niels. ‘Ideetje van Sanne. En ik vind het eigenlijk ook wel een goeie.’ ‘Dan komt hij dus voor niks,’ zegt David. ‘Nou en? Geintje, daar wordt hij groot van.’ Als David niet reageert, zegt Niels: ‘O, ik snap het al. Je durft je boterbloempje niet te bellen. Geen probleem, dat doe ik wel voor je. Dan geef ik haar wel de hartelijke groeten van je door.’ ‘Je waagt het niet!’ roept David door de hoorn. ‘Ik vermoord je. Bemoei jij je nou maar met je band. Ik bel zelf wel, mister.’ ‘Blijf je niet te lang met je liefje aan de telefoon hangen?’ lacht Niels. ‘Om tien over negen rij ik weg.’ ‘Pestkop!’ David verbreekt de verbinding. Boven hoort hij de stofzuiger razen. Hij zal zelf wel voor een ontbijtje zorgen. Zo te horen heeft zijn moeder echt een nuttige vrije ochtend.

de film

Het boek is verfilmt, dus die heb ik bekeken. Er viel me op dat er veel dingen in waren veranderd. Bijvoorbeeld:

1. Omdat Jochem door de pesters alcohol werd gevoerd, werd hij dronken. Daarna is hij terug naar het feest gegaan en is Vera gaan proberen te zoenen. (omdat hij dronken was) Hij deed het op een verkeerde manier en pakte haar vast, maar Vera ontsnapte net en rende weg met Jochem achter haar aan. Zij sloot zich op in een kamer, waar Youssef toevallig ook was. Er bonkte iemand op de deur, waarvan Vera dacht dat het Jochem was en riep toen snel dat Youssef haar moest zoenen, zodat Jochem haar niet kon zoenen, maar toen kwam net David binnen. Daarna werd Jochem door zijn kots heen gerold en toen negeerde David hem na zijn noodkreet, omdat hij dacht dat Vera en Youssef iets met elkaar hadden.

 

In het boek gebeurde er iets anders: Vera en Youssef hadden echt een relatie en Jochem kwam niet achter Vera aan.

2. Toen Jochem zoek was, gingen in het boek Jochem en Nienke samen zoeken en vonden hem, maar in de film

gingen Vera en David zoeken en vonden hem.

 

3. In het boek zet David zich veel in voor het milieu en Greenpeace, maar in de film helemaal niet.

 

Er zijn nog meer dingen veranderd, maar dit zijn de twee dingen die wel de belangrijkste verschillen waren.

Eigenlijk vond ik de film wel leuker dan het boek, omdat daar meer actie en drama inzat. Het boek was wat serieuzer. Natuurlijk zie je in de film echt hoe het gebeurd en hoef je er zelf geen voorstelling van te maken, maar in het boek leek het net de zelfde film, maar dan in je hoofd. In het boek zaten minder emoties dan in de film en het verhaal word heel anders verteld. Sommige dingen gebeuren pas later in het boek, terwijl het in de film al helemaal aan het begin gebeurde en er zijn heel wat stukken uit het boek weggelaten in de film. Dus als je de film hebt gezien, moet je zeker nog het boek lezen!

 

eindoordeel

Het boek is een echte aanrader. Als je het gaat lezen wil je echt niet meer stoppen en als je het hebt gelezen ga je er ook echt over nadenken. Dat was ook de bedoel van het boek; mensen laten nadenken over pesten. Je gaat jezelf echt afvragen wat je zou doen in de situatie van het boek, welke persoon je zou zijn, een meeloper of juist dat je zou opkomen voor diegene die gepest wordt. Het is ook heel makkelijk en fijn geschreven en het boek is precies de goeie dikte. Het verhaal wordt ook heel mooi omschreven. Het is niet te heftig, het is gewoon normaal omschreven, maar je schrikt soms wel even. Bijvoorbeeld dat Jochem zelfmoord pleegt, dat verwacht je echt niet. Dat vind ik ook zo leuk aan het boek; dat het heel onvoorspelbaar is. Het is ook een heel zielig boek, vooral omdat er heel goed in werd beschreven hoe machteloos Jochem was en hoe gepest hij werd. Ik vind het ook heel origineel dat het boek een keer niet goed afloopt, meestal in boeken over pesten worden de pesters gestraft of iets anders, maar hier kun je echt lezen wat pesten nou echt met kinderen doet en wat er echt gebeurd als iemand gepest wordt en dat het dus ook slecht kan aflopen. Ik geef het boek op een schaal van 10 een 8, omdat ik het einde niet zo sterk vind. Na Jochems dood gaat het namelijk nog heel lang door, maar verder is het echt een super boek en zou iedereen het moeten lezen!

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"