Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Darkness falls door Cate Tiernan

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Darkness falls
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 24 maart 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Darkness falls
Shadow
Darkness falls door Cate Tiernan
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 303 pagina's
  • Uitgeverij: Boekerij

Flaptekst

‘Nagel aan mijn doodskist. Nachtmerrie uit mijn verleden. Moordenaar van mijn familie… maar waarom kan ik zijn kussen dan niet vergeten? Waarom kan ik niet slapen omdat ik elke keer tegen beter weten in hoop dat ik hem zal zien?’

Natasya Crowe probeert haar leven weer op te pakken op River’s Edge, maar echt soepel gaat het niet. Ze kan niks goed doen, ze heeft het idee dat het toch allemaal maar zinloos is, dus waarom zou ze het überhaupt proberen? Het is niet alsof ze de duistere erfenis van haar ouders kan ontlopen. Of wel? En zoenen met Reyn maakt het allemaal nog ingewikkelder! Natasya gooit het roer radicaal om en verlaat River’s Edge. Maar ze komt er al snel achter dat haar problemen daardoor alleen maar duisterder, gevaarlijker en vernietigender worden…

Eerste zin

‘Ik verlang naar je.’ Reyns stem, laag en indringend, leek van alle kanten op me af te komen.

Samenvatting

Natasya, een onsterfelijke van 400 jaar, is vertrokken bij haar vrienden om in River’s Edge te gaan wonen. Hier wonen onsterfelijken die een ernstig verleden hebben en nu een beter mens willen worden. Ze hebben allemaal hun problemen, maar Natasya denkt dat zij het ergste is. Bovendien denkt ze dat ze duister is.

Allereerst volgen we het verhaal wat zij dagelijks doet. Klusjes op de boerderij en werken in de apotheek in het dorpje in de buurt, maar ook houdt ze zich bezig met Reyn. Ze hebben gezoend, maar hun verleden samen is ook duister. Zijn clan heeft destijds haar dorp geplunderd en uitgemoord. Zij heeft dit als enige van haar kant overleefd, maar deed niet mee in de strijd. Het onderwerp hiervan is niet bekend.

Langzamerhand beginnen er rare dingen te gebeuren, tijdens lessen en in situatie waarin Natasya zich in bevindt. Terwijl ze goed bezweringen uitspreekt, vliegen er boeken door het lokaal heen. Haar auto heeft ineens een eigen wil en crasht tegen een boom aan. Daarbij heeft ze nachtmerries over Incy, haar beste vriend. Hij vermoordt haar vrienden en is van plan haar ook te vermoorden. En dan is Reyn er ook nog. Op een gegeven moment komt ze tot een punt dat ze het niet meer trekt en ze rent weg, ondanks de dingen die River haar heeft laten zien. Ze heeft namelijk het idee dat zij degene is die duisternis brengt, ze wil dit anderen niet aandoen. River kon haar met de kijk naar het verleden niet overtuigen: zij heeft in slaven gehandeld en haar ouders vermoord. Incy vindt haar in de bossen waar ze is heengerend en neemt haar mee naar Boston. Hij lijkt normaal te doen.

Natasya is in de zevende hemel wanneer ze in het hotel komen. Ze kan weer fatsoenlijk slapen en eten, bovendien zich weer luxe kleden. Eigenlijk vervalt ze weer in haar oude zelf zodra ze bij haar vrienden komt. Ze gaat uit en drinkt teveel. Met Incy lijkt niets mis, hoewel ook de anderen denken dat hij zich soms anders gedraagt. Natasya voelt zich niet meer op haar gemak na een tijdje, ondanks de luxe. Ze heeft het idee dat er magie in het spel is. Op een avond neemt Incy hen mee naar een bordeel. Geen normaal bordeel, maar waar onsterfelijken de energie van mensen overnemen. Natasya is hier niet in geïnteresseerd en dit laat ze merken. Ze vindt het verkeerd. Nu weet ze ineens hoe het komt dat Incy zo duister is: hij is doorgeslagen.

Helaas voor haar neemt hij haar mee. Incy verandert ineens in een monster. Omdat ze niet meewerkt, wil hij haar krachten afnemen. Magische krachten die ze heeft geërfd van haar familie. Natasya is wanhopig en probeert haar krachten aan te wenden. Dit lukt, maar twee vrienden zijn dan al vermoord. Daarna komen River, Reyn en een aantal anderen van River’s Edge haar redden. Nu is ze verlost en gaat ze weer terug naar River’s Edge. Ze is veranderd. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Natasya

Een onsterfelijke van iets meer dan vierhonderd jaar oud. Ze heeft verschrikkelijke dingen gedaan, vooral volgens zichzelf. Ze wil veranderen en daarom is ze naar River’s Edge gegaan. Helaas houden verschillende dingen haar tegen, voor haar gevoel althans. Wat ze zich echter niet realiseert, is dat ze al een heel eind op weg is. Natasya realiseert dit zich pas wanneer het te laat is.

Reyn

De man die Natasya gek maakt. Hij heeft zelf een duister verleden en hij krijgt veel aandacht van dames, maar hij kiest voor Natasya. Hij komt haar redden wanneer ze het nodig heeft.

Incy

De beste vriend van Natasya, al zoveel jaar. Ze waren twee handen op één buik, maar sinds de keer dat Incy een taxichauffeur mishandelde, voelt Natasya zich niet meer goed bij hem. Ze rent weg, maar komt wel bij hem terug. Alleen om erachter te komen dat hij werkelijk zo duister is als hij leek.

Quotes

"Duistersnis, ga weg, smeekte ik in stilte. Duisternis, ga weg. " Bladzijde 62
"‘Liefje, je hebt het hier toch naar je zin? En gaat het goed met je? Kan ik met een gerust hart weggaan?’ " Bladzijde 178
"Ik voelde me nog steeds op een hele vreemde manier een buitenstaander. " Bladzijde 209

Thematiek

Magie/ magische krachten

Het draait in het hele boek om de magie van de onsterfelijken. Daarbij denkt Natasya dat ze zelf duister is, terwijl het in werkelijkheid iemand anders is die de duisternis over haar heen roept.

Motieven

Vriendschap en verraad

Incy en Natasya zijn honderd jaar lang twee handen op één buik geweest, nu is Incy bereid dit allemaal weg te gooien.

Liefde

Reyn en Natasya zijn vanuit hun families vijanden, maar voelen zich aangetrokken tot elkaar. Tussen liefde en haat zit een dunne lijn.

Eeuwigheid

De personages zijn allemaal onsterfelijk.

Opdracht

“Veel liefs voor mijn meelezers, Nina en Piera. Bedankt voor jullie hulp.”

Trivia

De echte naam van Tiernan is Gabrielle Charbonnet.

‘De duisternis valt’ is het tweede deel in de serie.

Titelverklaring

Natasya denkt dat ze zelf duister is, terwijl haar beste vriend van zoveel honderd jaar oud haar eigenlijk achterna zit. Hij wil haar krachten hebben, samen of alleen. Hierdoor valt de duisternis over haar leven heen. Ze komt hierdoor in een gevaarlijke situatie, maar uiteindelijk blijkt dat de duisternis valt: Incy wordt tegengehouden, door zowel haarzelf en als door haar vrienden van River’s Edge.

Structuur & perspectief

Het boek wordt geschreven vanuit de ik-persoon, namelijk Natasya. Er komen veel flashbacks in voor, maar het verhaal is wel in chronologische volgorde verteld. De flashbacks komen op heel logische momenten, waardoor erdoor mee wordt gesleept.

Decor

In het boek gaat het voornamelijk om River’s Edge en Boston als plaatsen, hier verblijft Natasya namelijk in het verhaal in het heden. Er zijn veel flashbacks naar haar verleden, dit vindt in verschillende andere plekken plaats. Over het verhaal zelf zal ongeveer twee weken gaan.

Stijl

Het boek is natuurlijk vertaald in het Nederlands, maar ik vind de boeken van Tiernan fijn lezen. Lange zinnen met veel komma’s komen er wel in voor, maar dit stoort niet. Het is in simpele taal verteld. De woorden die moeilijk zijn, worden uitgelegd. De hoofdstukken zijn fijn verdeeld.

Slotzin

Ik was Lilja af Úlfur, de Tähti-dochter van Terävä-ouders. Mijn erfenis zou anders zijn.

Beoordeling

Ik ken Cate Tiernan van de series ‘Wicca’ en ‘Vuurbaken’. Vooral van de eerst ben ik echt onder de indruk. Daarom leek het me ook erg leuk om dit boek te lezen, maar het viel me een beetje tegen. Het las wel lekker, zowel qua verhaal als schrijfstijl, maar toch wist Tiernan me niet in te pakken zoals altijd. Ik had constant een voorgevoel wat er zou gebeuren. Dat gebeurde dan ook. Misschien komt dit ook wel omdat ik haar andere verhalen ken en/of het eerste boek uit deze serie niet heb gelezen, maar ik vond dit niet een heel groot succes.

Recensies

"I really enjoyed Nasty’s story and couldn’t have enough of it in the first book, so I jumped right away into the second—with no regrets. " http://www.murphyslibrary...e-tiernan/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.442 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Anouk