Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Fifty shades of grey door E.L. James

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Fifty shades of grey
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Fifty shades of grey
Shadow
Fifty shades of grey door E.L. James
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 526 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

Vijftig tinten grijs is het eerste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam heeft gezet. Vijftig tinten grijs vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt.

Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk. Vijftig tinten grijs is het boek waar elke vrouw het over heeft.

Tot voor kort werkte E.L. James, moeder van twee kinderen, als uitvoerend televisieproducent. Sinds haar jeugd droomde ze ervan om verhalen te schrijven, maar die droom stelde ze uit voor haar familie en haar carrière. Uiteindelijk nam ze de pen op. Het resultaat: de succesvolste erotische trilogie aller tijden.

Eerste zin

Ik zucht. Totaal gefrustreerd kijk ik naar mezelf in de spiegel.

Samenvatting

Wanneer Anastasia Steele een interview voor haar vriendin Kate gaat doen omdat zij ziek is, ontmoet ze Christian Grey. Ze schaamt zich voor de vragen en weet niet hoe snel ze er weg moet komen. Toch blijft de man in haar gedachten en tot haar verbazing ziet ze hem regelmatig in haar leefomgeving. Christian heeft namelijk besloten dat hij haar als Onderdanige wil, maar dit weet ze nog niet. Wanneer ze met elkaar omgaan, voelen ze beide de spanning tussen hen. Daarbij waarschuwt Kate haar voor Christian, maar ze luistert er niet naar. Wanneer Christian haar laat zien waarom hij eigenlijk niet de juiste man voor haar is, zoals hij dit haar letterlijk eerder heeft gezegd, schrikt ze. Ze mag het echter aan niemand vertellen, daarvoor heeft ze net een contract ondertekend. Ana heeft haar maagdelijkheid al wel aan de man gegeven. Ze weet niet zo goed wat ze ervan denken moet. Christian vraagt haar daarom om het contract rustig door te nemen en dan haar beslissing te nemen. Dit doet ze wanneer ze weer thuis is, maar daarvan schrikt ze eigenlijk nog meer. Toch kan ze ook niet bij hem wegblijven. Daarom begint ze met onderhandelen. Ana vraagt Christian om enkele voorwaarden te wijzigen of te schrappen. Toch weet ze wel dat als ze hem echt wil, ze sommige dingen echt toe moet laten staan. Dan begint Christian haar dure cadeaus te geven. Iets waar ze ook erg op tegen is, maar hij is erg bazig. Er tegenin gaan is eigenlijk geen mogelijkheid. Daarnaast spelen ze ook een spelletje met elkaar, want ze bevinden zich beiden op onbekend terrein. Christian vraagt zich af wat Ana met hem doet, maar dit is ook omgekeerd zo.

Ze weet dat hij niet in staat is om meer te geven, maar toch wil ze het. Christian is bereid om naar haar voorwaarden te kijken. Het contract is niet rechtsmatig, dat weten ze allebei, maar toch kan Ana zich er niet toe zetten om te tekenen. Ze kan er vooral niet bij dat hij haar pijn wil doen. Hij beweert dat het voor haar en zijn genot is, maar ze kan het zich niet voorstellen. Ana heeft tijd nodig om na te denken na alle informatie die op haar af is gekomen, maar eigenlijk wil Christian haar niet met rust laten. Op haar diploma-uitreiking komt ze erachter waarom Christian voedsel zo belangrijk vindt en daarbij ondervindt ze opnieuw hoe bazig hij kan zijn. Intussen is Kate een relatie aangegaan met zijn broertje, Elliot, die overigens niets van zijn levensstijl af weet. Wanneer ze bepaalde grenzen samen doornemen, lijkt het alsof Christian alles heerlijk vindt, terwijl Ana er juist angstig voor is. Hij wil proberen om ‘meer’ voor haar te zijn, hij weet alleen niet of dat wel gaat werken. Daarbij heeft hij, ondanks haar protesten, toch een nieuwe auto voor haar gekocht. Wanneer hij haar voor de eerste keer straft, vindt ze het nog wel meevallen en bedenkt ze zich dat ze er misschien wel mee in kan stemmen. Omdat ze toch wat overstuur is, komt hij weer terug en slaapt hij bij haar. Dit is iets wat ze nooit had verwacht. Omdat Ana via de e-mail het eerlijkst communiceert, krijgt ze ook nog eens een BlackBerry van hem. Ergens vindt ze het wel vervelend dat hij haar nooit met rust laat, constant bezorgd. Dan neemt hij haar mee naar zijn ouderlijk huis, iets wat hij nog nooit eerder heeft gedaan met Onderdanigen. Intussen heeft ze nog steeds geen contract ondertekend, hoewel ze mondeling al wel een beetje heeft toegezegd. Hij laat haar daarna ook bij hem slapen, iets wat hij beweert ook nooit te doen. Ana realiseert zich heel goed dat hij zich probeert open te stellen voor haar en zij is nog steeds heel benieuwd naar zijn verhaal.

Dan is het tijd om een naar haar moeder te vliegen voor een paar dagen, nadat ze haar sollicitaties achter de rug heeft. Hoewel ze het hier erg naar haar zin heeft, denkt ze wel na over Christian en eigenlijk mist ze hem ook. Ze komt er al vrij snel achter dat hij ook over is gevlogen om bij haar te zijn. Ze gaat naar hem toe in het hotel en blijft bij hem. Ana probeert informatie over hem te verzamelen. In de ochtend neemt hij haar mee om te zweefvliegen, een ervaring om nooit te vergeten. Helaas komt er een situatie in Seattle waar Christian naartoe moet. Ze ziet hem pas weer wanneer ze zelf terugvliegt. Het is duidelijk dat ze elkaar hebben gemist, maar de situatie is helaas nog niet opgelost. Hij heeft de overeenkomst wel aangepast. Wanneer hij de plannen die hij voor haar heeft, uitvoert in de Rode Kamer van Pijn, wordt het Ana te veel. Ze trekt zich van hem terug en gaat bij hem vandaan. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Ana

Anastasia is een vrouw in de twintig die nog nooit seks heeft gehad en binnenkort zal afstuderen. Als ze een interview voor Kate, haar beste vriendin, doet ontmoet ze Christian. Vanaf het moment dat ze hem gezien heeft, is ze al voor hem gevallen. Ze kan niet bij hem uit de buurt blijven, zeker niet omdat hij haar vaak komt opzoeken. Eerst denkt ze dat Christian haar niet wil, maar er blijkt een heel ander verhaal achter te zitten: hij heeft een bepaalde levensstijl en hij wil dat Ana zijn onderdanige wordt. Ze schrikt hiervan, maar wil ook niet bij hem weg. Ze wordt verscheurd tussen haar verlangen en haar kijk op de wereld. Wat wil Ana nu eigenlijk?

Christian

Christian Grey is een enorme rijke man, maar heeft een aparte levensstijl wat seks betreft. Hij heeft al verschillende Onderdanigen gehad en hij wil graag Ana hieraan toevoegen. Toch begint hij meer voor haar te voelen, maar hij weet niet hoe hij hiermee om moet gaan. Christian laat Ana op een andere manier toe in zijn leven dan hij is gewend, maar voor Ana is dit misschien toch niet genoeg. Hij wil haar niet kwijtraken, wat gaat hij doen?

Quotes

"Kom, ik wil je mijn speelkamer laten zien." Bladzijde 117
"Oh… dit is nieuw… met kleren aan mag ik hem wél aanraken." Bladzijde 319

Thematiek

Seksualiteit

Dit boek is een hype door haar seksscènes. Christian en Ana hebben bepaalde afspraken over seks en die heeft Christian bedacht. Ana moet eraan voldoen. Zij krijgt fysiek veel pijn en Christian geniet daarvan. Ana geniet van de onderdanige rol. Ze gaat er ook mee door omdat ze van hem houdt en erachter wil komen hoe het komt dat hij dit graag wil, wat zijn verhaal is.

Motieven

Machtsverhoudingen

Het thema van het verhaal is de machtsverhouding tussen Christian en Ana. Ze spelen een machtsspel waarin Christian dominant is en Ana onderdanig. Dit hele spel draait rondom seksualiteit. Om aantrekken en afstoten en fysiek contact.

Motto

Er is geen motto aanwezig.

Opdracht

Voor Niall, de meester van mijn universum.

In het boek gaat het over meesters en onderdanigen.

Trivia

De serie is eerst verschenen als eBook

De boeken begonnen als een Twilight fanfictie

Titelverklaring

Het stukje grijs heeft simpelweg te maken met het feit dat de mannelijke hoofdpersoon in het verhaal Grey van achternaam heet. In gedachten noemt Ana hem vijftig tinten vanwege zijn complexiteit. Hij heeft zichzelf ook wel eens zo genoemd.

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit Ana's perspectief. Doordat het verhaal in de ik-persoon is geschreven, neemt zij je mee in haar gevoelens, gedachten en handelen. Hierdoor begrijp je Ana's kant van het verhaal heel goed, maar dat van Christian veel minder. Dat is misschien wel zo mysterieus aan dit verhaal. Daarbij is het verhaal in chronologische volgorde geschreven, er komen geen flashbacks of flashforwards in voor. 

Decor

Het verhaal in het eerste boek van Vijftig tinten beschrijft slechts een paar weken van het leven van Ana en Christian samen. Eigenlijk gaat het allemaal vrij snel. In het boek is Ana aan het afstuderen en heeft ze al plannen gemaakt om te gaan verhuizen. Hier is ze mee bezig wanneer Christian in haar leven komt. De scènes vinden vooral plaats in haar appartement, in het huis van Christian en hun woonplaatsen. Ook het centrum, de universiteit en Ana haar werk komen voor.

Stijl

Het boek van E.L. James is gemakkelijk te lezen. Geen moeilijk woorden die je eerst eventjes op moet zoeken in het woordenboek zodat je de context snapt. Het is allemaal heel duidelijk en gestructureerd geschreven, waardoor je de neiging hebt om snel door te lezen. Vaak korte zinnen.

Slotzin

Ik krul mezelf op, wanhopig vasthoudend aan de platte ballon en de zakdoek van Taylor, en geef mezelf over aan mijn verdriet. Ana kon de pijn niet verdragen en heeft daarom afscheid van Christian genomen, ze kan niet meer. Uiteraard doet dit pijn.

Beoordeling

Toen ik aan het boek begon, wist ik dat het een hype was. Een enorme hype. Mijn vriend was verbaasd dat ik het boek las, want hij had gehoord dat het vooral veel seks bevatte. Dat bleek inderdaad het geval, maar ik zie meer dan de seks die in het boek voorkomt. Er zit duidelijk een verhaal achter. Niet alleen in het eerste deel, maar ook in de vervolgboeken. Dat was dan ook de reden dat ik bleef lezen. Zolang je de seksscènes wat tussen neus en lippen doorleest, is er prima door te komen. Zeker omdat de schrijver een lekkere schrijfstijl heeft. Het viel me alles mee, dit boek.

Recensies

"Dat hoofdpersoon Anastasia Steele, kortweg, Ana, geen hartaanval heeft gekregen toen ze de puissant rijke, ‘Griekse god’ en ‘adonis’, Christan Grey ontmoette mag een wonder heten." http://www.tzum.info/2012...ten-grijs/
"De Britse schrijfster E.L. James – in de media omgedoopt tot Mama Porno – was tot voor kort nog volkomen onbekend. " http://femmezine.nl/index...ten-grijs-
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.442 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

L.

L.

*cries in virgin*

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fifty shades of grey door E.L. James"

Ook geschreven door Anouk