Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spaghetti Spoetnik door Tonie Mudde

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Spaghetti Spoetnik
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Spaghetti Spoetnik
Shadow
Spaghetti Spoetnik door Tonie Mudde
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 172 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Podium

Flaptekst

Op een verlaten kruispunt ontfermt sterrenkundige Thomas zich over een gewond meisje. Silke, een studente aan de fotoacademie, is in veel opzichten zijn tegenpool. Ze is zelfverzekerd, mooi en stort zich in het uitgaansleven. Toch blijft ze Thomas opzoeken in zijn galerijflat. Als hij op een regenachtige avond vraagt of ze blijft logeren, zegt ze wantrouwend: ‘En met logeren bedoel je logeren?’ Thomas begint zich af te vragen of niet alleen hij, maar ook Silke worstelt met intimiteit. Wat volgt is een ontroerend maar meedogenloos spel van aantrekken en afstoten.

Eerste zin

Samenvatting

Samenvatting van de inhoud 
Het verhaal begint met de eerste ontmoeting tussen Thomas Vonk (26 jaar, student sterrenkunde) en Silke (20 jaar ongeveer en student fotografie). Op een kruispunt wordt ze aangereden en Thomas die achter haar aan fietste (ze is bloedmooi) brengt haar naar het ziekenhuis. Hij heeft een stukje van haar tand onder zijn tong. Hij laat zijn adres achter, maar het duurt vier weken voordat Silke weer contact op neemt. Ze verveelt zich en wil hem opzoeken, maar aanraken doen ze elkaar niet. Silke houdt Thomas op afstand. Ze vindt hem ook heel groot. In augustus van dat jaar gaan ze naar het strand, Silke gaat in zee en daarna omhelzen ze elkaar voor het eerst. Silke voelt dan heel koud aan. Silke speelt een spel van afstoten en aantrekken. Ze komt meestal bij hem thuis om dat het hare dat ze moet delen met studenten te klein is.

Thomas is aan het promotieonderzoek bezig over exoplaneten. Het is allemaal erg ingewikkeld en Silke begrijpt er niet zo veel van. Hij heeft een Amerikaanse begeleider die hem stimuleert (via de mail) en een Nederlandse hoogleraar die hem juist afremt. (prof. Hazeldonk). Thomas heeft ook telefonisch contact met zijn moeder die altijd over migraine klaagt en steeds andere oorzaken (voedsel, stress) denkt te vinden.
Intussen wordt het kerst en Thomas eet bij zijn ouders. Silkes zus belt hem daar op en vraagt of hij weet waar ze is, want ze is boos weggelopen. Silke heeft blijkbaar niet zo’n gemakkelijk karakter als Thomas altijd heeft gedacht.
Daarover wordt alter weinig meer verteld. Silke heeft een idee opgevat om een bijzondere fotoserie te maken met een camera-obscurathema. Dan moet een hele kamer donker worden e gemaakt en met een heel lange sluitertijd, kun je dan bijzondere foto’s maken. Thomas moet naakt poseren, vindt ze: hij staat dat toe, wanneer zij naakt fotografeert. Ook andere mensen gaan ze samen fotograferen. Een aantal foto’s wordt op Koninginnedag op de Vrijmarkt in Amsterdam verkocht.

Thomas komt steeds dichter bij de oplossing voor zijn promotieonderzoek: een bepaalde code die hij werkend moet krijgen. Hazeldonk blijft hem negeren en dat doet zo’n zeer dat hij op een wc-deur een belediging voor Hazeldonk schrijft (“asshole”) Die is niet zo dom en weet te achterhalen dat Thomas het gedaan heeft: hij wordt voor enkele weken geschorst. Thuis werkt hij verder aan zijn onderzoek en ineens boekt hij vooruitgang. Hij gaat meteen naar Silke toe en ze gaan stappen. Ze gaan dansen, maar hij mag haar niet zoenen, is de afspraak. In zijn frustratie noemt hij haar “een koude kut.” Ze blijft enige tijd weg (afstoten) maar ze keert daarna ook weer terug (aantrekken). Ze blijft bij hem slapen en hij krijgt een erectie. Op een nacht legt hij haar hand op zijn pik en dan trekt ze hem af. De volgende dag zijn ze in de dierentuin en dan zegt dat ze het uit medelijden heeft gedaan en dat hij zich vooral geen illusies moet maken. Wanneer hij haar een keer volgt en ziet dat ze nauwelijks contact heeft met haar kamergenoten. Hij ontdekt dat ze ook eenzaam is. Ze heeft eigenlijk alleen oppervlakkige vrienden. Het aftrekritueel herhaalt zich enkele keren. Ze wil hem eigenlijk niet kwijt. Wanneer ze weer een keer op het strand zijn, wil Thomas erover praten. Eerst vertelt Silke een verhaal over een “oom” die haar seksueel misbruikt zou hebben in haar jeugd (8 jaar), maar later zegt ze dat ze dit verzint. Ze is gewoon allergisch voor neuken. Ze wil het niet. 
Met haar fotoserie wordt ze genomineerd voor een prijs, maar ze wint hem niet. Ze had echter beloofd dat ze een maaltijd voor hem zou koken en ze maakt Spaghetti Spoetnik voor hem. Thomas weet dat het hun afscheidsmaal is. Het is de lekkerste spaghetti van het universum.
Daarna zitten ze op het balkon en Thomas dwingt haar tot orale seks. Ze doet het met tegenzin. Het is meteen de laatste keer dat ze elkaar zien.

In het laatste hoofdstuk is Thomas 2 1/2 jaar verder. Intussen is hij ontmaagd door een Duitse kernfysica (37 jaar) en Silke is haar eigen bedrijf begonnen. Thomas staat op het punt van promoveren: de pedel komt hem halen om zijn onderzoek te verdedigen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Thematiek

Liefdesrelatie: problemen/ echtscheiding

In deze kleine roman draait het om een liefdesrelatie waarin twee geliefden zich tot elkaar aangetrokken voelen maar ook weer een afstotende beweging ten opzichte van elkaar maken. Vanaf het begin voelt Thomas (zelf geen beauty) zich aangetrokken tot Silke die gewond op straat ligt. Zijn directe beloning blijft uit. Pas weken later neemt Silke contact met hem op. Het wordt het begin van een moeizame relatie. Wanneer ze zich verveelt, zoekt ze hem op, maar het komt niet tot zoenen of aanraken. Ze doet ook alsof ze een heleboel vrienden heeft, maar gaandeweg het verhaal merkt Thomas dat het allemaal oppervlakkige kennissen via Hyves zijn. Dan denkt hij zich wat meer te kunnen permitteren: ā€™s nachts dwingt hij haar min of meer tot manuele seks en Silke zegt dat ze het uit medelijden doet. Dat is natuurlijk geen basis voor een goede seksuele relatie, maar Thomas gaat ermee door. Wanneer hij uiteindelijk wil weten waarom ze zoā€™n "koude kut" is , geeft ze eerst een verzonnen excuus (seksueel misbruik) maar later zegt ze dat ze gewoon allergisch is voor "neuken." Deze Romeo en Juliet hebben ook een balkonscĆØne (net als het klassieke liefdespaar) maar op dit balkon dwingt Thomas Silke tot orale seks. Het is ook meteen het einde van hun relatie.

Motieven

Machtsverhoudingen

Macht is natuurlijk nooit een middel in een liefdesrelatie. Silke oefende macht uit op Thomas, omdat ze zelf wilde bepalen wanneer ze hem zag. Zoenen in het openbaar mocht nooit. Hij moest maar afwachten als een "puppet on a string" en Thomas dwingt haar tot seksuele handelingen. Dan blijkt ook dat Silke een vrouw is met oppervlakkige relaties. Ook zij is erg eenzaam. Hyves-vrienden moeten de schijn ophouden. Het motief macht zit ook in de relatie tussen Thomas en zijn professor. Die laat hem duidelijk merken dat hij het niet ziet zitten in hem. Hij reageert ietwat kinderachtig en wordt daardoor geschorst. Door zijn Amerikaanse begeleider gestimuleerd zet Thomas door en uiteindelijk heeft hij wel succes. Het boek eindigt met zijn promotie.

Trivia

Dit is het debuutroman van Tonie Mudde.

Titelverklaring

“Spaghetti Spoetnik” komt twee keer in de roman. Voor. Een Russische astronaut heeft het tot zijn favoriete voedsel verklaard (blz. 55) en aan het einde van het verhaal kookt Silke een afscheidsmaal voor Thomas Vonk. (blz. 165) Het is de lekkerste spaghetti die hij ooit geproefd heeft. Ze noemt het Spaghetti Spoetnik. Het voedsel staat dus symbool voor de verhouding tussen Thomas en Silke.

Structuur & perspectief

Structuur
Er zijn 35 hoofdstukken die in chronologische volgorde aan de lezer worden gepresenteerd.
Het is het verhaal van een onbereikbare liefde: een van afstoten en aantrekken. Thomas Vonk vertelt het verhaal als achterafverteller. Het laatste hoofdstuk speelt 2 ½ half jaar later dan het voorlaatste. Het verhaal eindigt met de promotie van Thomas Vonk. Silke is een gerenommeerd fotografe geworden. 

Perspectief 
De ik-verteller is Thomas Vonk: 26 jaar en hij is bezig aan een promotieonderzoek op sterrenkundig gebied. Hij ontmoet op straat het bloedmooie meisje Silke en hij brengt haar naar het ziekenhuis. De rest van het verhaal is een aaneenschakeling van momenten waarop de beide mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen, maar Silke laat het nooit tot de echte seksuele daad komen. Ze is allergisch voor “neuken.” Thomas vertelt het verhaal als achterafverteller (dus in de o.v.t.) Het moment van vertellen ligt 2 ½ jaar na afloop van de relatie.

Decor

De tijdlagen van het verhaal 
Het verhaal speelt in ieder geval in de 21e eeuw. Er is sprake van euro’s waarmee betaald kan worden, van Hyves waar Silke haar vrienden heeft verzameld. Het laatste hoofdstuk 35 ligt 2 ½ jaar later dan de eerste 34 hoofdstukken. Van hoofdstuk 1 tot hoofdstuk 34 ligt ongeveer een periode van een kleine twee jaar.

Het decor van de handeling 
Er is eigenlijk maar één plaats waar het verhaal speelt. Dat is Amsterdam waar beide jongelieden wonen. Thomas studeert aan de universiteit sterrenkunde: hij doet een promotieonderzoek en Silke is er studenten fotografie. Gedurende het verhaal komt Silke steeds naar de galerijflat van Thomas. Af en toe blijft ze daar slapen.

Beoordeling

Eigenlijk een moderne variant op het klassieke liefdesverhaal (Romeo en Julia, de balkonscène). Het thema is niet bijzonder origineel. De uitwerking mag er echter zijn.
Het verhaal en de structuur zijn helder. De dialogen tussen Thomas en Silke levensecht. Wel heeft Mudde een werkwijze ontwikkeld waarbij de lezer achter bepaalde zaken niet komt.
Waarom heeft Silke zo’n afkeer van seks of liegt ze daarover om Thomas niet te beledigen? Heeft zijn studievriend Di Stefano Thomas’ idee van de tonicstamper gejat om er commerciële successen mee te boeken (zijn vertrek naar China)? 
Wie is de Amerikaanse begeleider werkelijk en wat is de importantie van Thomas’ onderzoek? Het zijn allemaal zaken die onderbelicht blijven (goede term om met Silke te spreken) Er blijft dus nog wel te raden over en op zich is dat voor een moderne lezer niet gek.

Moeilijk leesbaar is het boek voor scholieren niet. Ze zullen het waarschijnlijk wel leuk vinden om te lezen. Het boek kan qua thematiek natuurlijk gemakkelijk gecombineerd worden met andere boeken over liefdesduo’s die niet bij elkaar kunnen blijven. Van klassieke nummers op de lijst (bijvoorbeeld “De wereld een dansfeest” van Arthur van Schendel, “Turks Fruit“ van Jan Wolkers, “Het jaar van de kreeft” van Hugo Claus tot aan “Een vlucht regenwulpen“ van Maarten ’t Hart en “Donderhart” van Thomas Blondeau in 2010). Zie voor andere combinaties de themalijst van Scholieren.com die je via de voorpagina kunt aanklikken.
De liefde maar ook de problemen die zij veroorzaakt, zal altijd door dichters en schrijvers worden bezongen.

De amusementswaarde voor scholieren is ruim voldoende. 
De literaire waarde van deze debuutroman is mijns inziens twee punten.

Recensies

" Met Spaghetti spoetnik creƫert Mudde niet alleen een innemende debuutroman, maar tegelijkertijd een eerbetoon aan de onzekerheid waarmee alle verliefdheid gepaard gaat." http://recensieweb.nl/rec...verliefde/
"Het verhaal van Silke en Thomas is mooi op papier gezet door Mudde en sleept de lezer mee in de vraag of het Thomas lukt om Silke te veroveren. Desalniettemin overheerst uiteindelijk het gevoel dat je het verhaal al kent: het is een romance van dertien in een dozijn. " http://www.8weekly.nl/art...uimte.html
"Mudde kan goed schrijven en heel goed een sfeer neerzetten, maar het relaas pakt je als lezer niet echt. Daarom ga je misschien ook meer letten op de gelaagdheid van het boek dan op het verloop van het verhaal " http://www.boekblad.nl/to...3415.lynkx

Bronnen

Website van de schrijver
http://www.toniemudde.nl/.../Home.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

34.881 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spaghetti Spoetnik door Tonie Mudde"

Ook geschreven door Cees