Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Zo zag het uitgaansleven er vroeger uit

Zo zag het uitgaansleven er vroeger uit

Zaterdagavond 2013. Ik en mijn vrienden dwalen wat besluiteloos door de stad. Wat gaan we doen? Alle leuke clubs zijn 18+ , de leuke feesten veel te duur. Meestal eindigen we in cafeetje met bezopen toeristen. Op je zestiende uitgaan zonder plan is vrijwel onmogelijk. Vroeger was dat volgens mij 'n stuk leuker. Hoe zou dat toen zijn gegaan?

Ik spreek twee ervaringsdeskundigen, namelijk mijn moeder en mijn oma.

Overal binnenlopen

''Ik woonde in een klein dorpje in de buurt van Rotterdam,'' vertelt ze me. ''Op zaterdagavond ging iedereen naar een jongerencentrum. Daar had je twee ruimtes: in de ene ruimte zaten hippies te blowen en te chillen, in de andere ruimte zaten de rockers, die dronken heel veel bier.'' Zelf hoorde ze bij de hippies, maar na haar zestiende schakelde ze over naar het bierdrinken. ''Later op de avond ging ik naar Rotterdam,'' zegt mijn moeder. ''Dan bestond het grootste deel van de avond uit een beetje door de stad dwalen.'' 

Ah, herkenbaar! Voor hen was het dus ook moeilijk om clubs in te komen. Moest mijn moeder haar gezicht ook vol plamuren om voor 18+ door te gaan? ''Nee, wij dwaalden rond omdat we de muziek in de meeste discotheken niet leuk vonden,'' zegt mijn moeder. ''Je kon toen gewoon overal binnenlopen. En je kon op je twaalde al drinken wat je wilde.'' Hele andere tijden dus. Dat is nu wel anders, met die strenge leeftijdscontrole.

En wat voor 'n soort muziek was dan wél leuk in die tijd? ''Wij gingen vaak naar discotheken met salsa of funk/soul-achtige muziek,'' vertelt mijn moeder. ''We dansten vaak een beetje musical-achtig. Al betwijfel ik of het er echt zo goed uitzag, maar dat blijf ik graag geloven!''

Benen in de lucht

Klinkt goed, maar we kunnen nog verder terug in de tijd. Hoe zag het uitgaansleven van mijn oma eruit? ''Ik ging naar een buurthuis,'' vertelt ze. ''Daar verzamelden we met een club vrienden. Er was iemand die op de piano speelde. Op die muziek gingen we met alle dames dansen.'' Hoe dat ging? ''Net zoals ze dat in van die films altijd doen,'' zegt oma. ''We stonden allemaal op een rijtje en deden onze benen in de lucht.''

Over films gesproken: in het buurthuis keken ze ook veel films. ''Veel van de dikke en de dunne,'' zegt oma. ''Of van Charlie Chaplin. Dat hoorde ook echt bij in die tijd, voor mij was dat het 'uitgaan'.''

Wereld van verschil

Grote verschillen tussen het uitgaan van toen en nu. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op mijn moeder, die overal kon binnenlopen en dus veel keuze had tussen verschillende clubs. Uitgaan in de tijd van mijn oma lijkt wel een totaal andere wereld: alleen al de muziek, die niet uit boxen maar van 'n piano kwam. Maar uiteindelijk is er één overeenkomst: gezelligheid met je vrienden. Uitgaan draait om leuke mensen ontmoeten en plezier maken met z'n allen. En dansen, dat doen we al generaties lang.

Gepubliceerd op 24 maart 2013
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Haay, veat leuk! Dat vraag ik me ook altijd af? Of ze vroeger echt zo spontaan waren als in de films. Gewoon opeens met ze alle een, het lijkt wel ingestudeerd, hele energieke dans doen. Dat wil ik ook een keertje doen!!
xx Evita ;)

9 jaar geleden

L.

L.

Heel leuk stukje! Vooral die foto van Ted en Ans ontroert me.

9 jaar geleden