Zo vind je een kamer

Zo vind je een kamer

Door Wayne

Voor veel eindexamenkandidaten is dit toch wel stiekem een droom: op kamers gaan tijdens hun studententijd. Maar: probeer eerst maar eens een geschikte kamer te vinden. In de grote steden zijn kamers schaars en op internet is het een doolhof. Daarom heb ik hier een handige gids voor je om je kansen op het vinden van een kamer te vergroten. Succes!

1. Denk goed na over de situatie van het hebben van een kamer

Het allereerste wat je moet doen is goed nadenken of je een kamer kan, maar ook wilt hebben. Als je gaat studeren moet je je goed realiseren dat je geld moet lenen voor je studie: je betaalt al gauw ruim €2.000 per schooljaar collegegeld en daar komen ook nog overige kosten zoals aanschaf van boeken en apparatuur bovenop. De huurprijzen van een kamer zijn in de meeste gevallen niet echt goedkoop: gemiddeld betaal je 403 euro per maand (cijfers uit 2018). Maar in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ben je al snel meer geld kwijt. De gemiddelde prijs in Amsterdam lag op zo'n 571 euro.

Jij (of je ouders) moet je die kosten wel kunnen veroorloven. Daarnaast moet je je ook bedenken of je nu al op kamers wilt. Misschien wil je nog wel een jaartje in hotel Mama blijven bivakkeren, dat kan natuurlijk ook.

2. Een kamer zoeken

Als je zeker weet waar je wilt studeren en je realiseert je goed hoeveel het gaat kosten, ga dan pas op zoek naar kamers. Doe dit het liefst al voor of vlak na je examens. Eind augustus ben je eigenlijk al te laat. Er zijn verschillende manieren:

  • Wachtlijst

Je kan jezelf op een wachtlijst van een woningcorporatie plaatsen, meestal kan dit al wanneer je zestien jaar bent (bijvoorbeeld in Amsterdam). Hoe langer je op de wachtlijst staat, hoe meer kans je maakt op het krijgen van een woning. Woningcorporaties helpen je aan een veilige huurwoning met eerlijke voorwaarden. Meestal is hier wel inschrijfgeld aan verbonden en betaal je een x bedrag per jaar dat je ingeschreven staat.

  • Internet

Er bestaan ook verschillende websites die geen wachtlijst kennen, zoals deze. Soms zijn de sites gratis, soms is er een (betaalde) account vereist. Vaak worden hier kamers verhuurd door particuliere verhuurders die een kamer overhebben. Meestal vind je snel een kamer, maar check heel goed de voorwaarden en de verhuurder. Loop niet het risico te veel te betalen en maak gebruik van de huurprijscheck van de overheid. Pas ook op voor onredelijke verhuurders, je weet - helaas - nooit helemaal zeker met wie of wat je te maken hebt.

  • Facebook

Tegenwoordig zie je vaak kamergerelateerde oproepen en posts op Facebook. Er zijn zelfs hele groepen voor kamerzoekers en -aanbieders. En dan zijn er nog accounts als deze, die een database van kamertjes hebben. Maar het is aan jezelf dit goed bij te houden. Voor je het weet is de kamer al verhuurd voordat je überhaupt kunt reageren. Let bovendien goed op fake aanbieders die veel borg vragen of onnodig veel gegevens (kopie ID, bankpas etc.) Er zijn een heleboel louche figuren actief op de Facebook-kamermarkt. Ook slim: gebruik Google Maps om te checken of de aangeboden kamer wel echt bestaat en google de naam van de verhuurder.

Ook te proberen: zelf een Facebook-oproep plaatsen waarin je vertelt dat je op zoek bent naar een kamer, via via kan je een kamer krijgen. Soms zie je ook dat mensen hun zoektocht zelfs in hun naam vermelden: Kees Janssen zoekt kamer Leiden

  • Jezelf promoten

Ook het veranderen van je Facebooknaam in een zoekstatus valt hier eigenlijk onder: reclame maken voor jezelf als kamerzoeker. Tegenwoordig is 't heel normaal om filmpjes te maken waarin je jezelf promoot (en die gaan vervolgens viral als je geluk hebt). Zo maakte dit meisje een liedje, plaatste dit meisje een filmpje over hoe het is om met haar samen te wonen, en maakte deze student een video van z'n overnachtingen in de trein. Mocht je dus videoskills hebben, dan is dit misschien wel dé manier voor jou. Vraag je vrienden je te helpen je bericht te delen. 

  • Via hogeschool/universiteit

Sommige hogescholen of universiteiten, zoals de UvA, hebben een speciale kameractie voor eerstejaars studenten. Zij proberen je te helpen om aan een kamer te komen door middel van voorrangsregelingen. Let wel dat ook hier voorwaarden aan verbonden zijn. Zo kom je er alleen voor in aanmerking als je reistijd langer is dan een uur. 

  • Via studenten

Heb je heel toevallig kennissen, familie of vrienden die al op de hogeschool of universiteit zitten of er kort geleden op zaten? Vraag of zij ergens een vrije kamer weten, grote kans dat zij je kunnen helpen!

3. De hospiteeravond

Heb je een kamer op internet of via kennissen gevonden, dan ben je er vaak nog niet. Een bijna onontkoombaar tafereel is de hospiteeravond. De hospiteeravond is eigenlijk een soort open huis waarbij je de kamer gaat bezichtigen en de verhuurders en/of kamergenoten gaat ontmoeten. Het is een test om te zien of je wel geschikt bent voor de kamer en past binnen de sfeer. 

Belangrijkste is dat je gewoon jezelf bent op zo'n avond. Zorg dat je vlot kunt vertellen wie je bent, wat je hobby's zijn, enzovoorts. Je kunt ook nog een flesje wijn meenemen om punten te scoren, maar dat wordt wel een dure grap als je meerdere keren moet hospiteren.

Controleer de kamer grondig tijdens de hospiteeravond en duim dat je een klik hebt met de verhuurder en/of kamergenoten. Immers denk ik niet dat je het fijn vindt om het huis te delen met alleen maar vunzige luiaarden of saaie huismussen. 

4. De sleutel

En daar heb je hem dan: nadat je het contract hebt getekend krijg je als het goed is de sleutel. Je echte leven als zelfstandige student gaat beginnen. Nu is de taak om je kamer schoon te kunnen houden en ieder weekend de was mee naar huis te nemen. En natuurlijk ook goeie cijfers halen.

Gepubliceerd op 1 januari 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.