Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo schrijf ik een motivatiebrief

Zo schrijf ik een motivatiebrief

Na een lange zoektocht heb je jouw studiekeuze gemaakt, maar bij een numerus fixus opleiding weet je niet of de studie jou kiest. Je zult dan mee moeten doen aan een selectieprocedure, waar een motivatiebrief vaak deel van uitmaakt. Natuurlijk ben je gemotiveerd, maar hoe verwerk je dat nou in een motivatiebrief? Ik leg het stap voor stap uit!

1. Maak verbinding met de school

Als je een compleet lijstje hebt van waar jouw school voor staat, kan je beschrijven hoe jij deze waardes toepast. Universiteit Twente bestempelt zichzelf bijvoorbeeld als de meest ondernemende universiteit van Nederland. Als je ontzettend ondernemend bent, kan je vertellen dat je graag in de toekomst een eigen onderneming wilt beginnen. Of als je graag naar Avans Hogeschool wilt, die zegt de lat voor zichzelf hoog te leggen, kun je zeggen dat je ook graag tot het uiterste gaat. Begin je brief nooit met ‘naar aanleiding van de open dag’, dat soort gebeurtenissen zijn bijzaak.

2. Maak contact met de studie die jij kiest

In het tweede gedeelte van je brief maak je contact met jouw studie. Nu moet je bij jezelf nagaan wat jouw eigenschappen zijn en daar een lijstje van maken. Om het je makkelijk te maken kun je hier een overzicht van eigenschappen vinden. Zoek tien positieve eigenschappen uit en vijf negatieve eigenschappen. Nu je deze informatie over jezelf hebt verzameld, ga je vertellen over wat je doet met jouw karaktereigenschappen. Hoe algemener je blijft, hoe minder interessant het is voor de andere partij. Zo zal iedereen in zijn motivatiebrief kunnen zetten dat hij sociaal, gemotiveerd en een teamspeler is. Je moet vertellen wat jou anders maakt en wat je in verbinding zet met de studie.

Ik wil bijvoorbeeld graag Biologie studeren aan de Radboud Universiteit, een universiteit die ervoor pleit dat je jouw perspectief verandert. Zelf ben ik een drukke creatieveling, dus ik kan in mijn brief zetten: "Door mijn creativiteit durf ik buiten de kaders van slechts één perspectief te kijken en gewaagde keuzes te maken.  Zo weigerde ik voor mijn profielwerkstuk een standaard bèta-onderzoek te doen omdat ik graag creatief wilde schrijven. Uiteindelijk heb ik mijn profielwerkstuk gedaan over hoe men het beste voorlichtende informatie in een verhaal verwerkt. Hierdoor kon ik biologie combineren met schrijven, omdat ik een verhaal met voorlichting schreef over een geneeskundestudent die lijdt aan een benzodiazepineverslaving." Met het woordje ‘door’ laat je jouw karaktereigenschap zien: je legt verbinding tussen je eigenschap en wat je ermee doet.

 3. Schets een toekomstbeeld van jou tijdens én na de opleiding

Je motivatiebrief krijgt meer diepgang als je beschrijft hoe je jezelf zou ontplooien tijdens de opleiding. Schets een toekomstbeeld van jezelf, door te laten zien hoe je omgaat met de kennis van de opleiding die je leven zou verrijken. Vertel ook wat je graag zou willen doen na de opleiding. Als fysiotherapeut in spé wil je bijvoorbeeld voorkomen dat mensen blessures oplopen of als toekomstig ondernemer dat je bedrijf honderd procent duurzaam is.

4. Sluit je motivatiebrief af

In de afsluiting rond je de brief af in ongeveer vier regels. In de motivatiebrief is het de bedoeling dat je een goede indruk maakt op de lezer en deze goede indruk bevestig je nogmaals in de afsluiting. Bevestig dat je enthousiast bent over de opleiding en de school en geef aan dat je graag in gesprek wilt komen om je brief toe te lichten. Eventueel kun je de lezer bedanken voor het lezen van de brief. Je moet de motivatiebrief niet eindigen met de hoop dat iemand reageert of met de arrogantie dat je wel wordt toegelaten tot de volgende ronde. Sluit je motivatiebrief netjes af met "Met vriendelijke groeten, [jouw volledige naam]."

Gepubliceerd op 11 januari 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.