Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo nail je een (scheikunde)practicum!

Zo nail je een (scheikunde)practicum!

Door Stach

Tijdens een practicum bestaan twee soorten mensen: nerds die precies weten wat ze aan het doen zijn en leerlingen die zich nog steeds afvragen of ze nou wel of niet een plastic reageerbuisje boven een brander kunnen verhitten. Behoor jij tot die laatste groep, of wil je gewoon een hoger cijfer voor je practicum? Dan heb ik vijf superhandige practicumtips voor je.

Als je biologie, scheikunde of natuurkunde in je pakket hebt, moet je gegarandeerd ooit een practicum doen. Bij mij op school verlopen die practica vaak rommelig en chaotisch. Vet zonde, want persoonlijk vind ik een practicum duizend keer leuker dan een normale les. Gelukkig zijn er een paar kleine gewoontes die je je kunt aanleren om het gevreesde practicum gemakkelijk te overleven.

Lees het voorschrift een keertje door

Je hoeft natuurlijk geen heel onderzoek te hebben gedaan voordat je het practicumlokaal binnenstapt, maar als je het voorschrift al een keertje hebt doorgelezen sta je gegarandeerd met 1-0 voor op de rest van je klasgenoten. Je weet al wat je te wachten staat en kan dus zonder problemen direct starten.

Markeren, markeren en nog eens markeren

Het is mij een paar keer overkomen dat ik twee bekerglaasjes met doorzichtige vloeistoffen op tafel had staan. In een ervan zat zoutzuur, in de andere water. Maar ja, welke is welke? Mensen met scheikunde weten dat die stoffen moeilijk te onderscheiden zijn. Gevolg? De inhoud van beide potjes wordt door de gootsteen geflikkerd en je moet opnieuw beginnen. TOA boos (voor de alfa-scholieren: da's een practicumassistent), ik veel tijd kwijt. Markeer daarom altijd alles wat je krijgt of pakt. Scheelt een hoop gedoe.

Je TOA is je beste vriend

Over TOA's gesproken. Die zijn je beste vriend tijdens het practicum. Ze zijn altijd bereid je te helpen, hints te geven, of halve berekeningen op het bord te schrijven (geloof me, dat gebeurt vaker dan je denkt). Ze vinden het vaak hartstikke leuk als je om hulp vraagt. Oh, en ze bijten echt niet hoor.

Doe nét dat beetje extra

Docenten zijn groot fan van leerlingen die een heel klein beetje extra doen. Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten, en het hoeft ook niet heel moeilijk te zijn. Titreer eens een keertje in duplo (als dat niet verplicht is) of neem een kleurenwaaier mee als je een subjectieve kleur moet beschrijven. Ik heb ook een keer een MultiTimer-app gedownload toen ik bij een practicum vier verschillende kooktijden moest bijhouden. Alles kan.

Maak een taakverdeling

Als je een practicum in duo's mag doen, zorg dan voor een duidelijke taakverdeling. Laat één persoon de benodigdheden pakken, terwijl de ander het voorschrift doorneemt. Zorg dat iemand de meetresultaten opschrijft, terwijl iemand anders de metingen verricht. Als je goed samenwerkt, ben je sneller klaar én heb je vaak beter resultaat. Da's een win-win.

Met deze tips op zak weet ik zeker dat je het prima gaat redden tijdens het volgende practicum. En zo'n plastic reageerbuisje? Die kun je maar beter niet boven de brander houden.

Gepubliceerd op 11 december 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.