Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo maak je lezen voor de lijst makkelijker en leuker

Zo maak je lezen voor de lijst makkelijker en leuker

In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek

Je docent heeft je er vast al vaker aan herinnerd en iedereen moet er aan geloven: lezen voor lijst. Niet iedereen is fan, maar gelukkig zijn er manieren om het leuker voor jezelf te maken. In dit blog deel ik graag mijn tips!

Inspiratie opdoen

Het samenstellen van je leeslijst kan al een hele opgave zijn. Maar het belangrijkste bij het samenstellen van je leeslijst is dat je boeken kiest die jij zelf leuk vindt! Loop eens binnen bij de bibliotheek in de buurt of op school en trek een aantal boeken uit de kast en lees de flaptekst. Dan kom je vast een boek tegen waarvan je denkt 'Hey, dat klinkt tof!'. Een verhaal dat je interesseert maakt het lezen van een boek al een stuk makkelijker. Zelf lees ik nu Bonita Avenue van Peter Buwalda. Op het oog een vrij dik boek, maar het sprak mij aan na het zien van het gelijknamige toneelstuk.

Daarnaast lezen veel jongeren het liefst dunne boeken, ook Meike (16) uit vwo-4 dacht dat ze het zichzelf makkelijk kon maken. "Ik las Het gouden ei omdat ik dacht er dan ook weer snel vanaf te zijn, maar ik kwam er maar niet doorheen." Kies dus boeken die jou echt interessant lijken, en steek daar ook de nodige tijd in. Zo maak je het lezen een stuk minder erg. Als je het lastig vindt om passende boeken te vinden, kijk dan eens op TikTok. Daar vind je een hoop booktokkers die goede tips geven.

Kan jij wel wat leestips gebruiken? Check dan de niveautest van de online Bibliotheek en kom erachter welke boeken bij jou en je leesniveau passen!  

Veel keuze

Als je dan eenmaal in de bibliotheek staat, zijn er enorm veel boeken om uit te kiezen. Waar begin je dan? Het handigste is om op thema te zoeken. Weet jij van jezelf dat je graag verhalen leest die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog? Ga daar dan specifiek naar op zoek. Ben je geïnteresseerd in boeken over personages uit de LHBTQ+-gemeenschap? Ga daar dan voor! Houd het lekker dicht bij jezelf, want moeilijk hoeft het niet te zijn. Kom je er toch niet uit? Vraag dan een bibliotheekmedewerker om advies! 

'Lezen' op een andere manier

Voor fans van podcasts is er een andere manier om door je leeslijst heen te komen: luisterboeken. Het fijne aan een luisterboek is dat je het luisteren van een boek kunt combineren met een andere activiteit. Zelf luisterde ik in de zomervakantie naar Het Diner van Herman Koch terwijl ik lekker een wandeling in het bos maakte. Luisterboeken zijn ook een goed alternatief voor wanneer je toch net iets te laat bent begonnen met het lezen voor de lijst.

Online Bibliotheek

Nu zijn vrijwel alle boeken voor de leeslijst (of gewoon voor de lol) te vinden in de bibliotheek bij jou in de buurt. Daar kan iedereen tot achttien jaar gratis boeken lenen. Voor iedereen die geen bibliotheek in de buurt heeft, heeft de online Bibliotheek ook een groot aanbod aan leuke boeken. De online Bibliotheek is gratis voor iedereen tot 18 jaar en iedere drie weken kun je 10 e-books en 10 luisterboeken lenen. Zo heb je altijd een boek binnen handbereik. Mijn favorieten uit de app zijn: Malva van Hager Peeters als e-book en De goede zoon van Rob van Essen als luisterboek! 

Als je met behulp van deze tips een leeslijst samenstelt, dan zal het achteraf wellicht wel meevallen. Wie weet wordt lezen wel een nieuwe hobby, zo is het bij mij ook ooit begonnen!

Gratis e-books en luisterboeken!

  • De online Bibliotheek is voor iedereen tot 18 jaar gratis te gebruiken
  • Je kunt iedere drie weken 10 e-books en 10 luisterboeken lenen
  • Je kunt ook Engelse, Franse en Duitse boeken lenen via de app
  • Kan jij wel wat leestips gebruiken? Check de niveautest!
Gepubliceerd op 2 november 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.