Zo is het om een toekomstige geleidehond in huis te hebben

Zo is het om een toekomstige geleidehond in huis te hebben

Het lijkt of er een piepschuimsneeuwstorm heeft plaatsgevonden in onze huiskamer. Overal liggen witte bolletjes. Middenin de witte wolk ligt Funon, onze blindengeleidehond in opleiding, met een groot blok piepschuim tussen zijn kaken. Zijn blik houdt het midden tussen semi-schuldbewust en zelfvoldaan.

Funon is onze vierde hond van de stichting KNGF Geleidehonden. Mijn vader en ik hebben als puppypleeggezin de taak om deze toekomstige hulphond in zijn eerste jaar te socialiseren en een aantal basisvaardigheden bij te brengen. Funon gaat als hij oud en wijs genoeg is naar het opleidingscentrum van het KNGF om daar getraind te worden tot blindengeleidehond of een ander soort hulphond. Zo ver is het echter nog lang niet.

De kleine kleptomaan

Funon werd zo'n twee weken geleden naar ons overgeplaatst omdat zijn vorige pleeggezin tijdelijk niet meer voor hem kon zorgen. Hij is nu iets ouder dan een jaar en dus zeker geen puppy meer, maar dat weet hij zelf nog niet. Zijn grootste hobby's zijn namelijk sabbelen op zijn kleedje, stiekem op de bank liggen en spullen stelen. Deze kleine kleptomaan heeft tot nu toe twee paar slippers, een hardloopband, een horloge, een tros bananen inclusief schil, een doosje Smint, een portemonnee en nog heel wat meer vernield en opgegeten.

Toch is het vooral heel leuk om puppypleeggezin te zijn. Er is niks bevredigender dan te zien dat Funon nu netjes wacht bij het aanlijnen in plaats van dat hij hyper rondjes om je benen rent. Mijn dag is spontaan gemaakt als Funon dapper een trap afloopt, ondanks zijn hoogtevrees. Maar het meest trots ben ik wel wanneer hij met zijn paarse geleidehond-in-opleiding-dekje moeiteloos door een mensenmassa manoeuvreert. Ik zie al helemaal voor me hoe hij over een tijdje een blinde ontzettend blij gaat maken.

Maar dan moet 'ie nog wel even leren dat hij niet zomaar naar andere honden mag trekken (een blinde dwars over een druk kruispunt meesleuren omdat er een speelkameraadje aan de overkant staat is niet zo handig), dat hij geen piepschuimsneeuwstormen mag maken en hij moet nog afleren om op de bank te liggen en om bananen te jatten en… Voorlopig nog genoeg te trainen dus.

Gepubliceerd op 26 juli 2020
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.