Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zin in een tussenjaar? Doe 'm bij Defensie!

Zin in een tussenjaar? Doe 'm bij Defensie!

In samenwerking met Defensie

Ben jij straks klaar met je middelbare school en heb je zin in een tussenjaar? Goed nieuws: dat kun je ook bij Defensie doen! Tijdens het zogenaamde ‘Dienjaar’ ontdek je één jaar lang wat de wereld van Defensie jou allemaal te bieden heeft. Onderzoek of  werken bij Defensie bij jou past. 

Een heel jaar werken als militair 

Tijdens een Dienjaar werk je minimaal vijf dagen in de week als militair. Dit doe je bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee. Je maakt kennis met Defensie op een manier die voor buitenstaanders niet mogelijk is en leert alles over teamwork, omgaan met tegenslagen, verantwoordelijkheid en klaarstaan voor anderen. Je werkt in uniform, volgt een opleiding in militaire vaardigheden en leert wapensystemen kennen en bedienen. Op allerlei vlakken treed je uit je comfortzone, zowel lichamelijk als geestelijk, maar daarmee leer je ook vertrouwen op je eigen kracht. 

Dit kun je allemaal doen 

Bij de Landmacht ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een van de operationele eenheden, zoals de infanterie (militairen te voet) of artillerie (gespecialiseerd in het gebruik van wapens). Bij de Marine vaar je mee op een marineschip en heb je verschillende taken, zoals helpen in de kombuis of bij het afmeren van het schip in de haven. Bij de Marechaussee ondersteun je de operatie, bijvoorbeeld op een van de luchthavens in Nederland. En bij de Luchtmacht heb je verschillende taken op een vliegbasis, bijvoorbeeld in Woensdrecht of Gilze-Rijen. Bij welke eenheid je gaat werken, hangt af van de beschikbare functies bij Defensie en jouw profiel.

De beschikbare functies verschillen per lichting. Als je hebt gesolliciteerd, gaan ze je proberen zo goed mogelijk te matchen. Goed om te weten: als Dienjaarmilitair krijg je gewoon salaris en ben je niet verplicht om op uitzending te gaan. 

Interessante voordelen 

  • Uniek kijkje nemen binnen Defensie
  • Waardevol netwerk opbouwen
  • Hecht team van collega’s
  • Jezelf ontwikkelen
  • Passend salaris
  • Gratis naar de sportschool
  • Je toekomstperspectief vergroten 

En daarna dan? 

Na het Dienjaar kun je besluiten om bij Defensie te blijven. Je mogelijkheden zijn divers en afhankelijk van de beschikbare functies, jouw profiel en skills. Je kunt bijvoorbeeld fulltime beroepsmilitair worden of parttime aan de slag gaan als reservist. Het Dienjaar biedt je geen garantie op een vaste baan bij Defensie, maar met jouw opgebouwde ervaringen én netwerk vergroot je natuurlijk wel de kans. Je kunt ook besluiten om verder te gaan buiten Defensie. In dit geval kun je alle nieuwe ervaringen, vaardigheden en persoonlijke leermomenten die je tijdens het Dienjaar hebt opgedaan, meenemen naar jouw nieuwe avontuur. 

Enthousiast? 

 Kijk snel op werkenbijdefensie.nl en meld je aan voor een voorlichting!

Gepubliceerd op 25 maart 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.