Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Zen de toetsweek door

Zen de toetsweek door

Hidde

De toetsweek. Hét moment waarvoor iedere scholier zich kapot stresst. Nachten doorhalen, liters koffie en heul veul leren. Dat hoeft niet langer. Ik, zenmeester Hidde, geef tips hoe jij helemaal zen het einde van de toetsweek haalt.

Al weken waarschuwen leraren je, de toetsweek is belangrijk. Heel. Erg. Belangrijk. Als je deze toetsen niet haalt zal je de rest van je leven slijten op de stinkende kaasafdeling van de plaatselijke supermarkt. Iedereen zal je uitlachen. Dus je kunt maar beter heel erg je best doen, toch? Althans, dat is wat leraren je wijsmaken.

De wereld vergaat (nog) niet

Ook echte zenmeesters hebben soms tips nodig.In werkelijkheid zal een één voor wiskunde je niet direct een baantje bij de supermarkt bezorgen. Dus sluit je ogen, adem diep in en luister. Vergeet ook niet af en toe weer uit te ademen: het zou zonde zijn als je het begin van de toetsweek niet eens haalt.

Het is belangrijk om te beseffen dat de wereld niet vergaat als je een onvoldoende haalt, dus vergeet dat niet. De wereld vergaat pas op 21 december 2012, dan is jouw toetsweek allang voorbij.

Relax!

Nu je de eerste regel weet, kunnen we met het echte werk beginnen. Meditatie. Om te mediteren hoef je echt niet met gekruiste benen en gesloten ogen op een wolkje te gaan zitten. Het kan gewoon hier, achter je computer.

Op Calm.com bijvoorbeeld. In twee of tien minuten loodst een zwoele mannenstem je door a short moment of relaxation heen, begeleid door natuurgeluiden en zweverige muziek. Best een goeie start om straks efficiënt te kunnen leren.

Een beetje leren

Relaxed? Mooi. Nu je hoofd leeg is, is het tijd om er weer iets in te stoppen. Dus leer je woordjes, formules of whatever, maar niet te lang. Neem regelmatig pauzes waarin je helemaal niets doet. En laat je tijdens het leren niet afleiden door halfnaakte foto's van je vriendin op Facebook, Oh Oh Europa of halfnaakte foto's van je vriendin op WhatsApp.

Zorg verder dat je aantekeningen goed gestructureerd zijn, zodat je tijdens het leren niet in paniek hoeft te raken als je ineens niet meer weet wat rente-elasticiteit is.

Nog een tip: oefenen als je de leerstof nog niet kent, heeft geen zin. Zorgt alleen maar voor stress. Ga jezelf dus niet al overhoren als je nog niet eens weet wat 'la méditation' betekent. En herhaal bij spontane stress/zweethanden/zelfmoordneigingen eerst bovenstaande meditatieoefening even.

Maak die toetsen

Tot slot maak je de toetsen. Neem plaats achter het maagdelijk witte toetsblaadje en schrijf. En schrijf. Als je handen pijn beginnen te doen: take a breakAls er stressvolle gedachtes opkomen: neem een pauze en haal een paar keer diep adem. Voorkom slaande ruzie met de surveillant, want ook dat is zen. Maar als het goed is hoeft dat allemaal niet meer. Je bent nu zo zen dat die simpele Franse woordjestoets een makkie moet zijn.

Gefeliciteerd, mijn leerling. Je bent nu officieel meester in de kunst van het zen. Namasté en veel succes.

Gepubliceerd op 16 oktober 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Simon

Simon

Calm.com, die kende ik nog niet. Chique.

11 jaar geleden

Jon

Jon

Simon relax! Je hoeft echt niet alle websites te kennen. Kom op zeg, veels te gek. Laat het los. Ontspan. Die overhoring is morgen pas.

11 jaar geleden

P.

P.

Wat een dwaasheid!

11 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Geniale foto. Geniaal gewoon. Wauw.

11 jaar geleden

H.

H.

Vooral 'leer, maar niet te lang' is er een die ik regelmatig gebruik. Dat is ook de reden dat ik zo zen ben ;).

11 jaar geleden

F.

F.

hahaha echt helemaal top geschreven weer,
''Vergeet ook niet af en toe weer uit te ademen: het zou zonde zijn als je het begin van de toetsweek niet eens haalt. '' Hahaha geweldig, ik lag echt helemaal dubbel hahaha. Btw, ik ga ze me meteen maar toepassen! Toetsweek begint bijnaa

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.