Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2019

Woordenboeken overbodig tijdens 'easy' vwo-examen Engels

Door Oscar

42.915 vwo’ers bogen zich vanmiddag over het examen Engels. Een ogenschijnlijk makkelijk examen, zo verraden de eerste reacties. "Het was geen verkeerde dag om je woordenboek te vergeten", stelt Emma Voogd (17) zelfs. Ze vervolgt: "Ik kan geen enkele vraag noemen waarmee ik grote moeite had."

Thomas van der Knaap (19) verklapt tweetalig onderwijs te volgen, iets wat zijn ervaring met het examen wellicht in een ander daglicht zet. "Maar alsnog vond ik dit examen makkelijker dan wat ik van vorige jaren heb gezien. De teksten waren makkelijker, het vinden van antwoorden ook." Ook Olav Koning (18) vond het examen meevallen. "Niet dat ik tegen dit examen opkeek, maar ik had wel verwacht dat 'ie langer en moeilijker zou zijn." Thomas en Olav liepen allebei rond 15:00 uur de examenzaal uit.

Dat veel scholieren snel klaar waren met dit examen, merkte docente Saskia Vingerling ook. "Na een uur liep bij mij op school de zaal al leeg." Ze sprak zelf alleen met de leerlingen die tot het einde bleven zitten. "Maar zelfs zij vonden het goed te doen", vertelt Vingerling. Dat sommige leerlingen het examen zo rap af hadden, vindt Vingerling trouwens geen teken dat het examen te makkelijk zou zijn. "Als de teksten duidelijk zijn en de vraagstelling is goed, dan kun je het examen gewoon snel afmaken", licht ze toe.

Financial Fair Play

Olav kende zodoende een goede dag, ook omdat zijn favoriete club Ajax vanavond waarschijnlijk de titel binnensleept. "Vanavond om 18.30 uur ga ik nog even Ajax kijken. En misschien dat ik morgen naar de huldiging ga. Nog even kijken hoe of wat." Toevallig of niet: ook binnen het examen was er een plekje ingeruimd voor voetbal. Olav: "Er was een kritische tekst over Financial Fair Play (red: regels binnen voetbal om de hoogte van de transferbedragen aan banden te leggen), en waarom het moeilijk zou zijn om deze regels uit te voeren." Net als bij Ajax dit seizoen, bleek het transfergeweld ook voor Olav geen struikelblok.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ENGELS VWO #TeamEindexamen

Een bericht gedeeld door EIND EXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

Shakespeare

Verder kende het examen onder meer teksten over de gang van zaken binnen de BBC, cultureel erfgoed in Engeland en Shakespeare. Stuk voor stuk geen probleem voor Emma. "Het waren geen moeilijke teksten, ze waren goed leesbaar en de vragen waren gewoon goed geformuleerd."

Vingerling vult aan: "Die tekst over Shakespeare was toch best wel pittig." Hoewel ze blij is dat veel scholieren met een zeer positief gevoel de zaal uitkwamen, wil ze waken voor overmoed. "Leerlingen denken wel vaker dat ze een examen heel goed gemaakt hebben, maar bij het nakijken valt het dan toch een beetje tegen", reageert Vingerling. Uiteraard hoopt de docente wel dat iedereen echt zo goed gaat scoren als ze nu denken. 

Weinig klachten

Het beeld dat onze examencorrespondenten schetsen wordt min of meer bevestigd door de radiostilte bij het LAKS. Op moment van schrijven zijn er slechts 167 klachten ingediend. Extra bijzonder gezien het feit dat nagenoeg 42.000 leerlingen dit examen maakten. Er zijn wel een aantal klachten over vraag 35, een vraag over lenteweer.

We zijn nog even in afwachting van de reactie van een docent, die voegen we snel toe!

Gepubliceerd op 15 mei 2019


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?