Wiskunde A of B: wat moet je kiezen?

Door David

 

Je profielkeuze is al lastig genoeg en dan moet je ook nog kiezen tussen wiskunde A en wiskunde B. Kakzooi! Op havo kan je het in een enkel geval laten vallen, maar de meesten komen er simpelweg niet onderuit. Uiteindelijk moet je dan toch een keuze maken, dus dan kunnen we jou er net zo goed een handje bij helpen.

Om je beslissing wat makkelijker te maken, spraken we ervaringsdeskundigen Claire (A) en Maaike (B). Ook spraken we wiskundeleraar Ruud.

Wiskunde A: "Veel kansberekening"

Het vak wiskunde A richt zich zowel op havo als op vwo-niveau voornamelijk op statistiek, kansbereking en toegepaste analyse. Over het algemeen komen er wat meer verhaaltjessommen terug bij wiskunde A en zijn de opgaven meer in context geplaatst. Denk aan dobbelstenen gooien, knikkers uit een vaas trekken en het berekenen van de kans dat je een bij een loterij met drie loten de hoofdprijs wint. Het klinkt misschien heel kinderachtig, maar het is lastiger dan je denkt.

Wiskunde A leerling Claire

In havo-3 koos Claire voor het profiel  Economie & Maatschappij met wiskunde A. Waarom? Claire steekt van wal: ''In de derde klas werd me aangeraden om wiskunde A te kiezen, omdat het handig is in combinatie met economie en management en organisatie. Ook nu merk ik dat veel termen uit wiskunde A overeenkomen met termen die ik bij economie en M&O heb gehad. In het boek uit havo-3 werd ook aangegeven wanneer iets een A- of een B-hoofdstuk was. Ik was vaak beter in de A-hoofdstukken, die vooral diagrammen, grafieken en kansberekeningen bevatten.''

Docent wiskunde Ruud

Ruud Steenbergen vertelt: "Normaal gesproken heeft wiskunde A meer context. Dat lijkt wat meer op verhaaltjessommen, terwijl wiskunde B theoretischer is. Hoewel dat verschil de laatste jaren wel steeds minder groot wordt, hoor."

Hieronder een voorbeeldopgave van wiskunde A.

Wiskunde B: "Veel bewijzen"

Het vak wiskunde B is het meest geschikt voor scholieren die een exacte vervolgstudie willen gaan volgen. Binnen wiskunde B moet je vooral veel bewijzen. Ook komt er genoeg algebra in terug en ga je aan de slag met formules en vergelijkingen, wiskundig redeneren en meetkunde. Het voordeel aan wiskunde B is dat je vrijwel elke vervolgstudie kan gaan doen, terwijl je met wiskunde A bent uitgesloten van heel wat exact studies.

Maaike deed zelf wiskunde B

Maar wat heb je aan wiskunde B? Maaike: ''Voor mijn eventuele vervolgopleiding, toegepaste psychologie, vrij weinig. Daar mag je ook wiskunde A voor hebben. Wel is het handig in combinatie met natuurkunde en scheikunde. De denkstappen van wiskunde B zie je daar wel in terug.''                                                                                                                                        Maaikes wiskunde draait veel meer om uitwerkingen dan om kansberekeningen. Ze laat me twee bladzijdes uit haar schrift zien: helemaal volgekalkt, en dat voor één opgave. ''Maar ja, bij wiskunde A heb je veel begrijpend lezen, en dat vind ik echt verschrikkelijk om te doen."

Docent wiskunde Ruud

"Voor B moet je vooral kiezen als je het écht leuk vindt om moeilijke wiskundevragen op te lossen. En het helpt zeker als je goed bent in wiskunde: niet voor niets vragen sommige scholen een minimumcijfer om wiskunde B te mogen volgen." vertelt Ruud ons.

Hieronder een voorbeeldopgave van Wiskunde B.

Wiskunde A en B

Er wordt vaak gezegd dat wiskunde A makkelijker is dan wiskunde B. Dat is niet per se zo. Je doet het immers gewoon op het niveau dat je hebt. Wel kan wiskunde A je beter liggen dan wiskunde B of andersom. 

Ondanks het verschil tussen de twee soorten wiskunde, komt er ook veel overeen. Zo komt onder andere het gebruik van rekenregels, breuken, verhoudingen en formules met haakjes terug in beiden soorten wiskunde. 

Wat zijn wiskunde C en D dan?

Voor  vwo'ers is wiskunde verplicht, maar daar kun je altijd nog voor wiskunde C kiezen: da's zo'n beetje de lighter-dan-lightste versie van wiskunde op vwo-niveau. Een soort makkelijk variant van wiskunde A. Relaxed voor wie geen wiskundeknobbel maar een wiskundevalkuil heeft.

Wie een E&M-, N&G of N&T-profiel kiest met wiskunde B, kan daarnaast ook nog het bonuspakket aanschaffen: wiskunde D. Een paar lesuren extra per week, met nóg meer wiskunde. Veel kansrekening en statistiek. Steenbergen: "Leerlingen die D kiezen, zeggen vaak dat het best eenvoudig is. En dat kan wel kloppen: hoe meer uur per week je aan wiskunde besteedt, hoe makkelijker het wordt."

Keuzes op een rij

Cultuur & Maatschappij: keuze tussen wiskunde A en (op sommige scholen) B. Havisten kunnen wiskunde binnen dit pakket omzeilen. In dat geval telt wiskunde ook niet mee voor de kernvakkenregeling. 
Economie & Maatschappij: keuze tussen wiskunde A of B.
Natuur & Gezondheid: keuze tussen wiskunde A of B.
Natuur & Techniek: niks te kiezen: jij zit de komende jaren met wiskunde B opgescheept.

Succes met je keuze!

 

Gepubliceerd op 4 april 2012
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!