Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Win een studiebeurs met jouw profielwerkstuk

Win een studiebeurs met jouw profielwerkstuk

Je profielwerkstuk is misschien wel het grootste project van je middelbare school. De een vindt het een ideale mogelijkheid om zijn of haar creativiteit de vrije loop te laten; de ander ziet er als een berg tegenop. Maar wist je dat het bloed, zweet en de tranen die je in jouw werkstuk stopt ook geld kunnen opleveren? 

Met het Rijksmuseum Junior Fellowship kun je een studiebeurs van 1.500 euro winnen met jouw profielwerkstuk. Ook krijgen de makers van de tien beste inzendingen een 5-daags traineeship in het Rijksmuseum, waarbij ze een kijkje achter de schermen krijgen in het bekendste museum van Nederland. De enige eis is dat het werkstuk een link moet hebben met (de collectie van) het Rijksmuseum. 

Ben jij al overtuigd? Stuur dan nu je profielwerkstuk in!

Izzy Vogel (18) heeft vorig schooljaar de prijs gewonnen met haar profielwerkstuk 'Dit is nostalgie'. Wij vroegen haar naar haar ervaring met het maken van haar profielwerkstuk en hoe het was om mee te doen met de wedstrijd. 

Waar ging je profielwerkstuk over?

"Het doel van mijn profielwerkstuk was om nostalgie een plaats te geven in het dagelijks leven. Ik heb eerst theoretisch onderzoek gedaan naar wat nostalgie is en uiteindelijk heb ik een mode-collectie gemaakt en daarin nostalgische stukken stof verwerkt. Ik ben begonnen met een kanten stof uit een antiekzaak met Roodkapje erop. Daar ben ik op verder gegaan. 80 procent van de stoffen die ik heb gebruikt waren tweedehands. Uiteindelijk heb ik een website gemaakt. Daarop is mijn hele profielwerkstuk te lezen en er staan foto's en een video op van de collectie."

Hoe kwam je op dit onderwerp?

"Voor een project voor het vak KUBV (kunst en beeldende vorming, red.) had ik sieraden van scheepstouw gemaakt. Ik vroeg me daarbij af: 'Wat als je dit in je schuur hebt liggen en het is je dierbaar - bijvoorbeeld omdat het je herinnert aan je oude baan - maar je weet niet wat je ermee moet?' De feedback op dit project was heel positief en toen heb ik het idee van nostalgie niet meer losgelaten. Iedereen heeft wel een bijzonder voorwerp dat je niet wilt weggooien, maar ook niet dagelijks draagt of ziet. Met mijn werkstuk wilde ik laten zien dat je deze voorwerpen wel degelijk een plaats kunt geven in je leven, in plaats van het in een la te laten verstoffen." 

Waarom een mode-collectie?

"Toen ik begon aan mijn profielwerkstuk gingen veel mensen ervan uit dat ik zou gaan tekenen of schilderen, want dat is waar ik goed in ben. Ik vond het te makkelijk om iets te doen wat ik al kan, dus ik heb ervoor gekozen om kleding te maken. Ik heb alles mezelf aangeleerd met Youtube-tutorials en ben from scratch begonnen. Ik heb er dus ook echt iets aan overgehouden: ik heb een nieuw talent ontwikkeld en een passie gekregen voor kleding en textiel. Ik ben er trots op dat het gewaardeerd werd door anderen: mijn docenten, mijn vrienden en familie, de jury van het Rijksmuseum, maar vooral dat ik aan mezelf heb laten zien dat als ik iets wil, ik het ook kan."

Waarom heb je je aangemeld voor de wedstrijd van het Rijksmuseum?

"Ik heb me eigenlijk alleen aangemeld omdat ik zo graag dat traineeship wilde doen. Toen ik zag dat je 5 dagen kon meelopen in het Rijksmuseum als je bij de top-10 zat, dacht ik: 'dat is wat ik wil'. Eigenlijk was mijn jaar al gemaakt toen ik genomineerd was en dus het traineeship mocht gaan doen. Het was zo magisch om daar rond te lopen en mee te mogen kijken bij het restauratie-atelier. Het was allemaal heel fancy en goed beveiligd. Het traineeship was echt het hoogtepunt. Dat ik ook won, was een heel leuk extra'tje." 

Wat heb je met de geldprijs gedaan?

"Die staat gewoon op mijn spaarrekening, haha. Misschien kan ik het gebruiken als inschrijfgeld voor mijn studie volgend jaar. Ik heb nu een tussenjaar. Het is in ieder geval een leuk bedrag om te hebben als spaargeld."

Nog even de details van de wedstrijd op een rijtje:

Het Junior Fellowship is bedacht om talent een steuntje in de rug te geven én scholieren die interesse hebben in kunst en geschiedenis te belonen. Dit staat er op het spel:

  • De hoofdprijs is een studiebeurs van €1.500. In feite krijg je gewoon geld op je bankrekening gestort, waarmee je van alles kunt doen. Zoals een goeie laptop aanschaffen;
  • Naast de geldprijs krijgt de volledige top-10 een vijfdaagse traineeship in het Rijksmuseum. Tijdens deze dagen probeer je, samen met experts van het museum en televisiemakers van de NTR, een oplossing te bedenken voor een probleem dat leeft in het museum. Staat niet onaardig op je cv;
  • Je leert veel leuke mensen kennen en bouwt alvast een netwerk op;
  • De deadline voor het insturen is 1 februari 2020.

Wil jij net als Izzy €1500 verdienen en een traineeship in het Rijksmuseum? Stuur dan nu je profielwerkstuk in! 

Gepubliceerd op 22 januari 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.