Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Win een expositie in het Rijksmuseum met jouw foto's!

Win een expositie in het Rijksmuseum met jouw foto's!

'Pas jij in het systeem op school?' Dat is het thema van de fotowedstrijd Document Nederland Junior, die het Rijksmuseum en Scholieren.com samen organiseren. Tot 12 juni heb je nog de tijd om jouw meesterwerken in te sturen. Wij publiceren alle foto's en het publiek en een jury bepaalt welke series geselecteerd worden. We hebben voormalig winnares Majorie de Boer nog even gevraagd om wat tips voor de perfecte serie. 

Majorie de Boer won in 2016 Document Nederland Junior, de fotowedstrijd van het Rijksmuseum. Ze maakte een fotoserie voor het onderwerp ‘Mijn leven op school’. "Door mijn winst mocht ik twee masterclasses volgen en heb ik een eigen expositie gemaakt in het Rijksmuseum. Ook ging ik een dagje op pad met Carel van Hees, de fotograaf die foto’s maakte voor Document Nederland 2016, en nu loop ik zelfs stage bij het Rijksmuseum!"  Om van jou een meester-fotograaf te maken heeft Majorie een stappenplan gemaakt. Doe er je voordeel mee!

Stap 1 – De brainstormsessie
Het onderwerp is ‘Pas jij in het systeem op school?’ Pak eens een pen en papier. Wat zijn de eerste beelden en woorden die in je op komen? Schrijf alles op waar je aan moet denken rond het thema. Maak een woord-web. Denk na over de volgende vragen:

  • Wat is een schoolsysteem?
  • Hoe ga je met dit schoolsysteem om?
  • Zijn er mensen die hier niet in passen?
  • Pas jij zelf in het schoolsysteem?
  • Zijn er sub-thema’s binnen dit onderwerp?
  • Welk verhaal wil je vertellen met je serie? Schrijf dit in 3 tot 5 regels op.
  • Wat voor gevoelens wil je dat je foto’s bij de kijker oproepen? Wil je de kijker verbazen, boos maken, laten lachen?
  • Van welke dingen word jij blij om te fotograferen? Je mag best van de gebaande paden af.

Misschien kun je al een paar schetsen van scenes maken die je wilt uitbeelden. Ook moet je nadenken of je een picture-maker, die de foto in scene zet, of een picture-taker wilt zijn. Ga je een groep fotograferen, dingen, ruimtes, één persoon of van alles wat? Of laat je het allemaal op je af komen en zie je wel wat je tegenkomt? Voor ieder een eigen manier om prettig te werken.

Stap 2 – Inspiratie zoeken
Voor inspiratie kun je foto’s van andere fotografen bekijken. Neem maar eens een kijkje in deze Rijksstudio. Hierin staat en verzameling aan foto’s van documentaire fotografen. Documentaire fotografie wordt gebruikt om het bestaan van iets vast te leggen als tijdsdocument of als middel om maatschappijkritiek te leveren. Je kunt ook films kijken over het thema dat je wilt fotograferen; zo heb ik nog een keer mijn lievelingsfilm Trainspotting gekeken. Ik heb gelet op het verhaal dat verteld wordt, gezichtsuitdrukkingen van spelers, kleding, de setting van het verhaal en sfeer.

Stap 3 – Het maken van de serie
En nu kan je aan de slag met de camera! Hou goed in gedachten wat voor verhaal je wilt fotograferen. Zorg dat je een serie maakt waar jij blij van wordt. Volg je intuïtie en ga van de gebaande paden af! En maak veel foto’s.

Stap 4 – Selecteren en bewerken
Waarschijnlijk heb je nu onwijs veel foto’s gemaakt! Print ze uit op papier om overzicht te krijgen. Welke foto’s passen goed bij elkaar of zijn juist verschillend? Welke foto’s vullen elkaar aan? Denk eraan: een fotoserie is er om een verhaal te vertellen. Op welke foto’s wordt jouw verhaal het beste weergegeven? Schuif met de foto’s en kies de beste. Je kunt deze foto’s altijd bewerken op de computer om ze bijvoorbeeld meer contrast te geven. Pas hier wel mee op, de eerste foto is meestal het best.

Geïnspireerd geraakt? Vanaf 15 april kan je je op deze website aanmelden om mee te doen aan Document Nederland Junior 2017. Als alle inzendingen zijn verzameld, kan het publiek straks op Scholieren.com haar stem uitbrengen om een deel van de winnaars van 2017 uit te kiezen. 

Gepubliceerd op 8 juni 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.