Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wij zijn nog niet volwassen

Wij zijn nog niet volwassen

Door Anouk

In Nederland vragen wij onbewust heel veel van jongeren. School van half 9 tot 5 met slechts twee keer een half uurtje pauze is geen uitzondering. En dan ook nog huiswerk, absurd veel toetsen, bijbaantjes, een sociaal leven, het opbouwen van een killer CV, gezond eten en genoeg bewegen.

Anouk (16) woont voor een jaar in Digby, een piepklein dorpje in Canada, waar ze een jaar high school volgt. In haar blogs doet ze verslag van al haar Canadese avonturen, het verlangen naar broodjes kaas en sorry zeggen bij alles wat je doet.

Nu ik een ander schoolsysteem ervaar zie ik dat het ook anders kan. Dat naar school gaan niet gelijk hoeft te staan aan enorme wallen onder je ogen. Ik ga hier slechts zes uur per dag naar school, waarvan ik een uur pauze heb. Huiswerk en toetsen heb ik amper.

Dat klinkt voor de meeste Nederlandse middelbare scholieren als muziek in de oren, en ik kan je vertellen; dat is het ook. Ja, bij sommige lessen ligt het niveau ook een stuk lager, maar het is je eigen keuze of je zo’n les volgt: je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Volwassen

In Nederland is dat wel anders. En ik hoor nu iedere dertigplusser denken: "Wacht maar tot na die schooltijd, dan verlang je terug naar dat huiswerk en dan wordt het pas echt moeilijk. School stoomt je alleen maar klaar voor de echte wereld."

Dat is misschien wel zo, maar er wordt vaak vergeten dat wij nog niet volwassen zijn. In andere landen hebben ze dat beter door. Hier in Canada krijg je de tijd om te socializen, uit je neus te zitten vreten, of wat je dan ook wil doen. Als je dat in Nederland doet, eindigt dat meestal met een dikke onvoldoende op je zoveelste proefwerk.

Op maat

Het schoolsysteem hier is veel meer een systeem op maat: wil jij moeilijke wiskunde volgen, dan volg je die. Wil je liever diepgang voor bijvoorbeeld Engels? Dan volg je daar een vak in. Er kan heel veel en er moet heel weinig.

Het Canadese schoolsysteem staat bekend als een van de betere ter wereld, en staat in deze lijst zelfs één plek boven Nederland. Het kan dus ook anders. Het Nederlandse schoolsysteem lijkt op het eerste gezicht misschien heel onschuldig, maar als je eenmaal een andere manier van leren ervaart, wil je echt niet meer terug.

Gepubliceerd op 26 februari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

We kunnen niet eeuwig onvolwassen zijn. Er komt een keer een moment dat we volwassen moeten zijn. School bereidt ons daarop voor. Voor mij is het volstrekt logisch dat ze ons niet als basisschoolkinderen behandelen.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.