Wij zijn de applausgeneratie

Door Tjeerd

Ik surf naar Facebook. Een van mijn vrienden heeft een foto van het konijn van zijn zusje gepost. Vierendertig likes. Een andere vriend plaatste de status "Vanavond parrrrty! Chill man!". Achttien likes en zeven positieve reacties.

We zijn hier getuige van de applausgeneratie. Een vreselijke generatie waar ik zelf bij hoor.

Vraag je ouders voor de grap eens om je kleutertekeningen. Ieder huishouden heeft dozen vol met kleutertekeningen. De één nog lelijker dan de ander, maar elke nieuwe creatie werd thuis met luid gejuich onthaald. De doos is "voor als je later groot bent, dan mag je het houden."

En daar zitten we nog op te wachten ook, als applausgeneratie. Want sinds je ouders lyrisch reageerden toen je voor het eerst op het potje plaste, ben je verslaafd aan die bevestiging.

Jong & geweldig

Iedereen onder de achttien met een eigen laptop en een smartphone hoort bij de applausgeneratie. We zijn altijd sneller dan onze ouders geweest op de computer en we kijken al vanaf de peuterspeelzaal naar Pokémon. Ik erger me aan de applausgeneratie omdat ik mezelf erin herken. Ook ík hunker de hele dag naar aandacht en complimenten en doe alles om te laten zien hoe bijzonder ik wel niet ben. 

Al mijn facebookberichtjes, al mijn tweets, al mijn terloopse opmerkingen: telkens hoop ik dat iemand tegen me zegt dat ik zo ontzettend goed ben. Want ik kan geweldige stukjes schrijven, schitterende verhalen vertellen en ingewikkelde sommen oplossen. Waarom applaudisseren jullie nou niet?

Scholieren.com-bloggers

Hetzelfde zie ik bij mijn Scholieren.com-collega’s. Ik houd ontzettend van ze, maar intussen zijn wij allemaal wel het toonbeeld van de applausgeneratie. De ene blogger wil stoppen met school omdat-‘ie denkt dat-‘ie alles al weet, de ander wordt Jongere van het Jaar en maakt zijn eigen speelfilm. Er schrijft er één aan een roman, eentje beantwoordt de hele dag zakenmailtjes op zijn smartphone en iemand werkt als manager voor een telecomprovider. En niemand is ouder dan achttien.

Het zijn stuk voor stuk ontzettend coole dingen die onze generatie doet, daar ligt het niet aan. Maar doen we dat stiekem niet ook een beetje omdat we hunkeren naar applaus en elke bijzondere ervaring, elk succesje, elke tien en elk compliment uitgebreid willen delen op Facebook? We willen niet alleen zélf leuk vinden wat we doen, maar ook dat de wereld om ons heen het massaal like't.

Beter CV dan je opa

We schrijven op dat we "een CV hebben dat langer is dan dat van je opa". Misschien is het zelfs wel waar. Maar: wat hebben we eraan?

Waarom is mijn generatie een applausgeneratie? Waarom wil ik de hele dag bevestiging? Waarom kan ik niet lekker genieten van mijn successen zonder het aan iedereen te laten weten? Kan ik ook zonder al deze bevestiging? Zou ik zonder alle goedbedoelde schouderklopjes van Facebook een leuker leven kunnen hebben?

Ik zal het niet weten tot ik de leeftijd van mijn opa heb bereikt, denk ik. Opa mag dan een minder CV hebben dan mijn collega’s van zestien, hij doet zijn dingen zonder bevestiging van anderen nodig te hebben. En dat benijd ik ontzettend.

Gepubliceerd op 18 januari 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Dit tot de macht 83216429346923842. En jup, ook ik herken mezelf erin. Beste Scholieren.com stuk in tijden!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Tjeerd

Tjeerd

Simon zijn reactie sluit perfect aan bij wat ik bedoel: "Als je je gevoel van eigenwaarde en geluk af laat hangen van het oordeel van anderen, dan ben je gedoemd tot ongeluk."

Ik weet zeker dat dit hunkeren naar aandacht bij ons (<18) meer speelt dan bij onze ouders, grootouders en overgrootouders.

Jullie denken daar dus anders over?

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

mmm... Dit is niet van deze generatie, volgens mij is iedereen altijd al bezig met zichzelf om zo hoog mogelijk te komen; in de prehistorie was dat als je de baas was van je "clan". maar nu valt het veel meer op doordat mensen in amerika kunnen zien wat ik doe op facebook of twitter, vroeger wist alleen het dorp er vanaf.
dus ik denkdat het niet aan deze generatieligt maar het alleen maar meer opvalt doordat de globalisering zo snel gaat!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Bram

Bram

Een waarheid als een koe... Dat deze blog 40 keer geliked wordt vind ik overigens prachtig.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

V.

V.

Ook zonder facebook een heerlijk leven :) sterker nog: ik voel me niet gebonden aan iedereen en al mn contacten die ik sociaal-verplicht moet liken. Complimenten krijgen is idd van alle tijden: Vroeger wilde je de beste krijger/jager/lasser/metselaar zijn. Nu schijnen de likes op facebook bepalend te zijn :S :( jammer, want als je PC crasht blijft er 'niks' meer van je over.
iig een applaus en compliment voor je stuk tekst :)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Simon

Simon

Als je je gevoel van eigenwaarde en geluk af laat hangen van het oordeel van anderen, dan ben je gedoemd tot ongeluk.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Kijk die likes zijn natuurlijk niet voor wat je doet. Das bijzaak. Ze zijn voor wie je bent!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Merel

Merel

Prachtig.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Hey, doe wat je leuk vind. Wat je wil doen. Als je daar complimentjes voor krijgt is dat toch perfect? Je komt pas in de problemen als je complimenten krijgt voor iets waar je zelf niet achter staat.

"Iedereen onder de achttien met een eigen laptop en een smartphone hoort bij de applausgeneratie" vind ik een rare zin. Bepaal jij dit? Heb je dit ergens vandaan? Gaat het niet om de manier waarop deze laptop/smartphone gebruikt wordt?

"Een vreselijke generatie waar ik zelf bij hoor." lijkt me ook wel een heel bot oordeel. Hunkering naar complimenten is denk ik iets van alle tijden. Dat dit door social media zichtbaar wordt gemaakt, maakt onze generatie toch niet meteen 'vreselijk?'

Blijf lekker je eigen ding doen en kijk vooral niet teveel naar anderen en of zij meer of minder complimenten dan jij krijgen. Je schrijft best goed dus ik hoop dat je daarmee door gaat!

6 jaar geleden

Antwoorden

Casper

Casper

Het gaat hem denk ik meer om het feit dat het tegenwoordig wel héél gemakkelijk is om aandacht op jezelf te vestigen, voor dingen die niet eens bijzonder zijn. Facebook is naast een sociaal netwerk vooral een onzekere puberboel die hunkert naar eigenwaarde. Ik moet zeggen dat ik het niet helemaal eens ben met het artikel, maar je kritiek mag wat genuanceerder :)

6 jaar geleden

gast

gast

X.

X.

Moet ik nu zeggen dat ik het leuk vind? :p
Like!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Erg leuk artikel Tjeerd goed bezig!
Groet Jaap

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Jorieke

Jorieke

Zo te zien al tien likes voor dit blog!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Kim

Kim

@Hidde en Grieke: en nu vinden jullie het zeker jammer dat jullie bekentenissen niet geliked kunnen worden?

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Nora

Nora

Ik ook.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Hidde

Hidde

Ik beken schuld.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast