Wereld Veganismedag: waarom deze levensstijl niet voor iedereen is weggelegd

Het is vandaag Wereld Veganismedag. Een dag waarop, zoals de naam al zegt, veganisten van over de hele wereld aandacht vragen voor het achterwege laten van dierlijke producten in voeding. Toch blijkt deze levensstijl vaak lastiger dan gedacht en komen sommige veganisten terug op hun keuze. Waarom is dat? 

Een aantal maanden geleden sprak ik Tyana, een gepassioneerd veganist. Zij vertelde me dat het één van de beste beslissingen van haar leven was.Toch heeft niet iedereen zo’n glorieus verhaal over zijn road to veganism. Onlangs publiceerden verschillende media het verhaal van de Britse influencer Tim Shieff. Jarenlang was hij overtuigd veganist en promootte hij die lifestyle op zijn sociale media platformen. Totdat hij begin dit jaar een video maakte getiteld Am I still vegan? Daarin legde hij uit dat hij ziek werd van zijn eetgewoonten en dat hij weer dierlijke producten was gaan eten.

Veganist worden

Ook mijn beste vriendin Minnie is inmiddels een ex-veganist. In 2016 besloot zij om alleen nog maar plantaardige producten te eten en gebruiken. Dit deed ze omdat ze vond dat ze niet langer om de harde realiteit achter dierlijke producten heen kon. ''Ik was al langer vegetariër, maar ik wist dat mannelijke kuikentjes in een soort blender worden gestopt omdat ze geen eieren kunnen leggen en dat koeien jaarlijks kunstmatig zwanger worden gemaakt zodat ze melk blijven geven. Ik kon de gedachte aan die praktijken niet wegduwen en lekker van mijn omeletje genieten.''

Niet meer veganistisch

Toch koos ook zij er twee jaar later voor om af en toe weer dierlijke producten te gaan eten. Zij kreeg niet dezelfde lichamelijke klachten als Tim, maar ondervond juist veel sociale obstakels. ''Ik kreeg een jaar geleden een nieuwe vriendengroep die heel vaak spontaan samen dingen ondernam. Ik voelde me verdrietig als ik niet gewoon zomaar samen met hen kon gaan brunchen of een McFlurry kon halen.'' Dat gevoel is iets waar veel veganisten in mijn omgeving tegenaan lijken te lopen, ondanks de opkomst van veganistische eetgelegenheden. ''Ik voelde me verstrikt in mijn dieet keuzes. De dierlijke industrie maakte me verdrietig, maar mijn streng veganistische dieet ook.''

Commentaar

Iets waar Tim Shieff tegenaan liep, was de enorme kritiek van de vegan community. Zij noemden hem een bedrieger en verweten hem dat hij tegen hen gelogen had, zwak was en niet langer een voorbeeld. Ook Minnie geeft aan bang te zijn geweest voor zulke reacties. Gelukkig heeft zij nooit nare opmerkingen gekregen. ''Ik denk dat dat komt doordat ik aan mijn vegan vrienden persoonlijk uitleg kon geven over mijn keuze, terwijl het als influencer moeilijker is een persoonlijk, open gesprek te voeren. Daarnaast zeg ik soms, als ik geen zin heb om veel uit te moeten leggen over mijn dieet, nog gewoon dat ik veganist ben.''

In het begin kreeg ze kritiek op haar keuze om die term nog steeds te gebruiken, aangezien ze zich niet strikt aan een veganistisch dieet houdt. ''Met die kritiek ben ik het niet eens. Voor mij betekent veganistisch zijn mijn best doen om een eerlijke balans te vinden tussen plantaardig eten en mijn gezondheid. Of dat nou lichamelijk, mentaal of sociaal is.''

Gepubliceerd op 1 november 2019
ADVERTENTIE
Vind een bijbaan die bij je past!

Een bijbaantje zoeken dat bij je past kan een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen kom je er al snel achter wat je wel en wat je niet leuk vindt. Lees alle tips over het vinden van een bijbaan op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check alle tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.