Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Weg met de eenheidsrookworst

Weg met de eenheidsrookworst

Nederland staat bekend om zijn tulpen, kaas en bloedmooie modellen als Doutzen Kroes. Sinds 1 april (nee, geen grap) is er een nieuw exportproduct bijgekomen: de Hema. Leuk, zo'n Hema in het buitenland. Maar daardoor gaan alle winkelstraten nóg meer op elkaar lijken.

Onze winkel waar bijna alles te verkrijgen is - van brood tot fietsbellen - is wereldberoemd aan het worden. De zaak werd in 1926 opgericht en inmiddels staan er niet alleen Hema-vestigingen in Nederland, maar ook in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en nu ook in het zonovergoten Spanje.

Populaire stroopwafels

Al vanaf de eerste dag dat de Hema in Madrid open was, liep het storm. De oer-Hollandse producten zoals roze koeken, ontbijtkoek en natuurlijk de stroopwafels, gingen als warme broodjes over de toonbank. Met als voordeel dat die stroopwafels in de Spaanse zon nog lekkerder zijn dan normaal.

De winkel is zo’n daverend succes dat er al plannen zijn voor een Hema in Barcelona. Logisch, waarom zou je er niet meer neerzetten als het zo goed verkoopt? Die gedachte had H&M waarschijnlijk ook, want of ik nou in Amsterdam, Eindhoven, Den Haag of Rotterdam loop: ik zie steeds hetzelfde jasje, tasje en zonnebrilletje in de etalage. De winkelstraten in Nederland lijken verdacht veel op elkaar: overal is er wel een Etos, Coolcat, C&A en V&D te vinden. En dat is dus ook in het buitenland steeds vaker het geval. Ook daar heb je H&M's, Hema's en Hunkemöllers.

Als ik wil gaan winkelen, maakt het dus eigenlijk niet meer uit of ik naar Delft, Rijswijk, Madrid of Barcelona ga: veel winkels vind je overal. Daardoor heeft ook iedereen ongeveer soortgelijke kleding aan. Daarvoor heb ik een term bedacht: De eenheidsrookworst.

Leger van kopieën

De eenheidsrookworst is afgeleid van de eenheidsworst, maar ook vernoemd naar Hema’s bekende rookworst. Het betekent dat de grote winkelketens ons zo beïnvloeden, dat we er allemaal hetzelfde uitzien. We eten hetzelfde en hebben dezelfde spullen in ons huis staan. Door de crisis sluiten bovendien steeds meer kleine winkels waardoor er nauwelijks variatie meer is.

Ik vind die eenheidsrookworst jammer. Het wordt steeds moeilijker om er niet aan mee te doen, ook omdat je al snel als 'apart' wordt neergezet. Op school ben ik bijvoorbeeld een van de weinige meisjes die de H&M zoveel mogelijk probeert te mijden. Ik denk dat het in de toekomst alleen maar lastiger gaat worden om niet bij de massa te horen. Je moet echt moeite doen om iets origineels te vinden wat nog niet iedereen heeft. Natuurlijk hoef je ook niet origineel te zijn. Je kunt ook gewoon doen wat de rest doet. Het is veilig, maar ik vind het ook saai. Voor mij geen eenheidsrookworst.

Gepubliceerd op 21 april 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.