Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Wat mag je wel en niet doen in een vlog?

7Days

Een goed bekeken vlog levert aardig wat geld op. En dus gaan sommige vloggers steeds verder in hun filmpjes. Maar wanneer gaan ze te ver? 

Door 7Days/Sytse Wilman

1. Je hangt wat voor de supermarkt en vindt het een goed idee om een man met boodschappen van zijn fiets te meppen. Hij heeft volgens jou namelijk wat verkeerd gedaan. Mag dat? 

Dit was te zien in een van de bekende Hoodvlogs uit Zaandam. En nee, het mag niet. Het is openlijke geweldpleging of (poging tot) mishandeling. Maar de politie kan er alleen wat aan doen als het slachtoffer aangifte doet. Dat gebeurde eerst niet en dus leek de dader (17) er ongestraft mee weg te komen. Maandag kwam er alsnog een aangifte en werd de jongen opgepakt. 

2. Je ziet een politieauto staan en denkt: 'Hé, dat is een goede plek om eens op te gaan staan schreeuwen'. Mag dat? 

Ook dit komt uit een Zaanse Hoodvlog. Gek genoeg mag het ook nog, zolang je de auto niet kapotmaakt. Maar als een agent zegt dat je er vanaf moet komen, moet je wel luisteren. De jongen in het filmpje sprong er gauw weer vanaf en kwam er mee weg. 

3. Als een politieagent de andere kant opkijkt, doe je boksbewegingen achter zijn rug. Of je filmt een agent terwijl je naar de camera je middelvinger opsteekt. Of je vraagt aan een agent of het een ‘hij of een zij’ is. Mag dat? ​

Dat ligt eraan. Een agent beledigen mag niet. Wanneer er sprake is van belediging, is niet helemaal duidelijk. Maar in deze voorbeelden - uit Hoodvlogs en Gewoon Boef - gebeurde er niks. De politie probeerde niet eens de jongens te straffen en dus kwam alles zonder problemen op YouTube. 

4. Je vindt een andere vlogger niet zo aardig en dat laat je weten in een filmpje. Je zegt dingen als ‘Je krijgt sowieso een gekke fles tegen je kanis’, ‘vanavond om acht uur’ en ‘komt matten’. Mag dat? ​

Dat is niet helemaal duidelijk. Wat niet mag, is iemand bedreigen of aanzetten tot geweld. De vloggende rapper Boef uit Alkmaar werd deze week opgepakt voor zijn filmpje tegen Para Soma, die hem had uitgedaagd. Ook de HoodVloggers hebben Boef beledigd. 

5. Een gemeenteraadslid wordt geïnterviewd over de onrust in je buurt. Je besluit er met draaiende camera op af te stappen en doorheen te tetteren. Daarna roep je vanuit de auto nog wat dingen. Mag dat? ​

Het interview vond plaats op de openbare weg. Daar mag je filmen en je met een gesprek bemoeien. Toch deed in dit geval het gemeenteraadslid aangifte tegen de jongens van Hoodvlogs, omdat ze vond dat ze vanuit de auto werd bedreigd. En bedreigen, dat mag dan weer niet. 

Gepubliceerd op 19 september 2016

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.